Millionsvindel i Socialstyrelsen

Fængslet mand i svindelsag har haft besøg fra ambassaden

Britta Nielsen har det efter omstændighederne godt ifølge hendes advokats oplysninger. Sigtet mand vil gerne hjem hurtigst muligt.

I sagen om svindel for 111 millioner kroner i Socialstyrelsen har den hovedmistænkte, Anna Britta Troelsgaard Nielsen, været på fri fod, indtil hun blev anholdt mandag morgen i Sydafrika.

En mand, der også er sigtet i sagen, har til gengæld siddet i sydafrikansk fængsel, siden han blev anholdt tirsdag 30. oktober.

Men nu er der udsigt til, at han snart kan komme til Danmark.

- Jeg håber, det er et spørgsmål om dage. Det vil sige, hvor hurtigt man kan få en flybillet, og hvor hurtigt de danske myndigheder kan lave en rejsekomite, siger mandens danske forsvarsadvokat, Henrik Dupont Jørgensen, til TV 2.

Den sigtede havde mandag besøg i fængslet fra den danske ambassade i Sydafrika. Og det har øget forventningerne til, at han snart kan forlade Modderbee-fængslet i Johannesburg.

- Han har talt med ambassaden i dag, og ambassaden kunne meddele, at det var dens indtryk, at sydafrikanerne gerne vil sende ham hjem hurtigst muligt, siger Henrik Dupont Jørgensen.

Vil gerne hurtigt hjem

Umiddelbart efter anholdelsen i Johannesburgs internationale lufthavn oplyste Bagmandspolitiet, at der ville blive sendt en officiel udleveringsanmodning til Sydafrika med henblik på at få manden for en dommer i Danmark.

Manden er ved Københavns Byret blevet varetægtsfængslet in absentia på en begrundet mistanke om, at han er skyldig i groft hæleri. Det blev han samme dag, den danske anklagemyndighed sendte arrestordren til myndighederne i Sydafrika, som anholdt ham.

Han er ifølge arrestordren, som TV 2 er i besiddelse af, sigtet for at have modtaget værdier, herunder ejendomme og penge, fra den hovedmistænkte Anna Britta Troelsgaard Nielsen for mindst 3,6 millioner kroner.

Den sigtedes forsvarsadvokat i Sydafrika, Piet Du Plessis, har tidligere sagt, at hans klient om nødvendigt er klar til at lade sig udlevere til Danmark, men også understreget, at manden nægter sig skyldig.

Mandens danske forsvarsadvokat fortæller, at hans klient er glad for udsigten til en snarlig udlevering.

- Han kunne godt tænke sig at komme hjem hurtigst muligt, så der er klar enighed mellem de sydafrikanske myndigheder og min klient på det punkt, siger Henrik Dupont Jørgensen.

Der er nedlagt navneforbud i sagen.

Hovedmistænkt håber på udlevering

Også den hovedmistænkte Anna Britta Troelsgaard Nielsen, kaldet Britta Nielsen, kan forvente snart at blive udleveret til Danmark, lyder det fra hendes danske forsvarer.

- Vi håber og satser på, at det går stærkt. Alle kræfter arbejder på det, og vi har i dag været i kontakt med den sydafrikanske forsvarsadvokat, som har meddelt os, at der formentlig torsdag vil være et retsmøde i Sydafrika omkring udlevering af min klient, siger Nima Nabipour til TV 2.

TV 2 er i besiddelse af en to uger gammel arrestordre, hvor det fremgår, at magistraten i Pretoria, der er hovedstad i Sydafrika, ikke ser noget til hinder for, at Britta Nielsen bliver udleveret til Danmark

Og det er også den 64-årige kvindes ønske at blive udleveret til sit hjemland. Det stod klart allerede mandag formiddag, da hun blev varetægtsfængslet ved en domstol i Randburg, Johannesburg.

Her virkede hun beklemt ved situationen, fortalte TV 2s Emil Ellesøe Ditzel, der var til stede under retsmødet.

Godt efter omstændighederne

Men ifølge hendes danske forsvarsadvokat har hun det efter omstændighederne fint.

- Det er i hvert fald det, der bliver udtrykt over for mig, siger Nima Nabipour.

Han har dog hverken set billederne fra retten i Sydafrika eller været i kontakt med Britta Nielsen.

- Vi har desværre ikke haft lejlighed til at tale sammen, men jeg har talt til hende via hendes sydafrikanske advokat. Jeg håber, han har viderebragt mine meddelelser, og vi forsøger ihærdigt igen i morgen at komme i direkte kontakt med min klient, siger Nima Nabipour.

Britta Nielsen var internationalt efterlyst i sagen, der kom frem i offentligheden i begyndelsen af oktober.

Hun var i 40 år ansat i Socialstyrelsen og er mistænkt for at have udnyttet sin stilling til at overføre store pengebeløb til sin egen konto over en årrække. I alt mistænkes hun for at have svindlet Socialstyrelsen for 111 millioner kroner.

Foruden Britta Nielsen og den mand, der sidder fængslet i Sydafrika, er to andre kvinder sigtet i sagen.