Udland

Britta Nielsen vil hjem til Danmark

Den 64-årige dansker blev anholdt i Johannesburg tidligt mandag morgen.

Den svindelmistænkte Britta Nielsen vil ikke modsætte sig en udlevering fra Sydafrika.

Det oplyser hendes sydafrikanske forsvarsadvokat, Gerhard Landman, efter den 64-årige dansker tidligt mandag morgen blev anholdt i Johannesburg.

Forsvarsadvokaten mener, at hvis alt går vel, kan hun blive udleveret torsdag og være retur i Danmark fredag. Det oplyser han til TV 2 efter et retsmøde i Johannesburg mandag formiddag dansk tid, hvor Britta Nielsen stillet for en dommer.

TV 2 er i besiddelse af en to uger gammel arrestordre, hvor det fremgår, at magistraten i Pretoria ikke ser noget til hinder for, at Britta Nielsen bliver udleveret til Danmark. 

- Jeg er af den opfattelse, at med de informationer, jeg har fået præsenteret, og med udgangspunkt i arrestordren, ville Anna Britta Troelsgaard Nielsen kunne blive stillet overfor lignende sigtelser om svindel her i Sydafrika og kan derfor blive overgivet til Kongeriget Danmark, skriver magistraten i arrestordren.

En mand, der ligeledes er sigtet i sagen, og som blev anholdt i Sydafrika i sidste uge, ventes også at kunne blive udleveret til Danmark torsdag aften.

Britta Nielsen udtalte sig ikke selv i retten, hvor forsvarsadvokaten førte ordet, oplyser TV 2s reporter Emil Ellesøe Ditzel, der var til stede under retsmødet.

Ønsker selv at komme til Danmark

Britta Nielsens danske forsvarsadvokat, Nima Nabipour, bekræfter over for TV 2, at han og Britta Nielsen satser på snarest muligt at kunne få hende til Danmark.

- Det har været min klients ønske de seneste mange dage, at hun gerne ville til Danmark og tale med mig og politiet om sagen, siger han.

Adspurgt hvorfor ikke hun ikke selv har meldt sig, siger advokaten:

- Der var nogle praktiske ting, vi skulle have på plads. Jeg har været i kontakt med politi og anklagemyndighed de seneste dage for at kunne tilrettelægge en gnidningsfri og smidig måde at få hende til landet på.

Har ændret udseende

Da Britta Nielsen mandag blev fremstillet i retten, var hun iført en blå kjole og havde farvet håret mørkt. Tidligere billeder har vist hende med enten lyst eller gråt hår.

- Hun virkede meget beklemt ved situationen. Hun var meget indelukket, kiggede ned og så tynd ud. Hun lignede ikke en, der har det godt, og som muligvis ikke har haft det i lang tid, fortæller TV 2s reporter.

TV 2s reporter spurgte Britta Nielsen, om hun har stjålet 111 millioner kroner fra Socialstyrelsen, som hun er sigtet for. Det ønskede hun ikke at svare på.

Hævder at have været i Tyskland

Den sydafrikanske advokat fortæller til TV 2, at Britta Nielsen til ham har forklaret, at hun først kom til Johannesburg i Sydafrika for tre dage siden, og at hun indtil da havde befundet sig i Tyskland.

Det strider dog mod tidligere oplysninger, hvor Ekstra Bladet kunne citere rejsedokumenter fra de sydafrikanske myndigheder, der viste, at danskeren rejste ind i Sydafrika 23. september med et fly fra den schweiziske by Zürich.