Udland

Britta Nielsen har ændret udseende - håret er blevet mørkt

Den svindelmistænkte dansker blev anholdt i Johannesburg tidligt mandag morgen efter at have været internationalt efterlyst.

64-årige Britta Nielsen havde ændret sit udseende, da hun mandag formiddag dansk tid blev fremstillet under et retsmøde i Randburg, Johannesburg.

Få timer forinden var hun blevet anholdt i en lejlighed i forstaden Sandton.

Britta Nielsen trådte ind i retten iført en blålig, mønstret kjole og crocs-sandaler. Hun havde kort, mørkt hår, mens hun på de billeder, der indtil nu har været bragt af hende, har haft enten lyst eller gråt hår.

Derudover fremstod hun nu tyndere end på nogle af de gamle billeder.

- Hun virkede meget beklemt ved situationen. Hun var meget indelukket, kiggede ned og så meget tynd ud. Hun lignede en, der ikke har det godt, og som muligvis ikke har haft det i lang tid, fortæller TV 2s reporter i Sydafrika, Emil Ellesøe Ditzel.

Britta Nielsen udtalte sig ikke selv under retsmødet, men lod sin sydafrikanske forsvarsadvokat føre ordet.

Efter retsmødet oplyste advokaten Gerhard Landman til TV 2, at Britta Nielsen ikke vil modsætte sig udlevering fra Sydafrika til Danmark.

Forsvarsadvokaten mener, at hvis alt går vel, kan hun blive udleveret torsdag og være retur i Danmark fredag.

Var i besiddelse af stort kontantbeløb

Britta Nielsen - med det fulde navn Anna Britta Troelsgaard Nielsen - havde inden anholdelsen været internationalt efterlyst i flere uger.

64-årig kvinde - Anna Britta Troelsgaard Nielsen - mistænkt - 111 millioner

Københavns Byret har konkluderet, at der ikke kan nedlægges navneforbud i sagen. Dommeren lagde vægt på lovovertrædelsens grovhed sammenholdt med den 64-åriges betroede stilling.

TV 2 følger de presseetiske regler, der fastslår, at ”En sigtets eller tiltalts navn eller anden identificering bør udelades, når ingen almen interesse taler for at offentliggøre navnet”.

TV 2 vælger derfor at bringe navnet af flere årsager:

  • Sagen har stor samfundsmæssig interesse
  • Forbrydelsens grovhed og omfang med offentlige midler
  • Anna Britta Troelsgaard Nielsen har haft en betroet stilling i Socialstyrelsen

- Der er ingen tvivl om, at hun gennem nogen tid har vidst, at hun var eftersøgt internationalt, og hun har haft alle muligheder for at henvende sig til os, men det har ikke været tilfældet. Vi har gjort, hvad vi kunne for at opspore hende, og det er så lykkedes i morges, siger Thomas Anderskov Riis, politiinspektør hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

Sydafrikansk politi oplyser til TV 2, at Britta Nielsen var i besiddelse af "et betydeligt" kontantbeløb, da hun mandag morgen blev anholdt.

Hun er mistænkt for at have begået underslæb for 111 millioner fra Socialstyrelsen, hvor hun har været ansat i 40 år.

Foruden Britta Nielsen er tre andre personer sigtet i sagen - alle mistænkt for hæleri af særlig grov beskaffenhed.

Én af de sigtede, en mand, der er beskyttet af navneforbud, blev anholdt i Sydafrika tirsdag i sidste uge. Ifølge Britta Nielsens forsvarsadvokat ventes også han at blive udleveret til Danmark.