Udland

Rekordmange har allerede stemt til midtvejsvalg: - Det ser ud til at være højeste tal i 60 år

Det kan være et tegn på stor valgdeltagelse, vurderer USA-kendere.

Det amerikanske midtvejsvalg nærmer sig med hastige skridt. Men allerede tre dage før den endelige valghandling finder sted tirsdag 6. november, har 31,5 millioner amerikanere afgivet deres stemme enten per brev eller ved personligt fremmøde.

De mange stemmer overgår med længder sidste midtvejsvalg for fire år siden, hvor amerikanere til sammenligning afgav godt 28 millioner tidlige stemmer. Og selv om man skal være forsigtig med at tolke på stemmetallene, ligger en ting fast:

- Vi er i nyt og ukendt terræn med en interesse som den, vi har set her, siger Michael P. McDonald fra University of Florida til The New York Times.

Det er en indgroet del af sporten i at tolke på tal og tendenser i amerikansk politik og at udlede noget alene på antallet af de tidlige stemmer, selv om de i sagens natur forbliver i stemmeurnerne, indtil valghandlingen er overstået tirsdag.

Tidligere stemmer tolkes i to skoler

Betyder det, at flere vil bevæge sig hen for at stemme til midtvejsvalget end ellers?

Giver det fremgang til Demokraterne, eller er det Republikanernes kernepublikum som her sætter en fod i døren?

Har de mange stemmer nogen indflydelse på valgets udfald?

TV 2s USA-korrespondent Jesper Zølck fortæller, at tolkningen af de tidligere stemmer fordeler sig på to skoler: Der er de iagttagere, som nidkært forsøger at vride betydning ud af de tidlige vælgerstemmer og så dem, der ikke mener, man kan læse valide tendenser ud af dem overhovedet.

- Det ser ud, som om det er de højeste tal i 60 år med rekordmange tidligere stemmer i 17 stater, så det er jo noget i sig selv, siger Jesper Zølck.

- Den gængse logik siger, at der er meget større entusiasme forud for dette midtvejsvalg, end vi tidligere har set. Ved midtvejsvalget i 2014 var stemmeprocenten på 37, så det kommer højere op i år. Det er dog stadig sådan, at den samlede stemmeprocent ved et midtvejsvalg i USA ligger på under 50, fortæller Jesper Zølck.

Ifølge lektor fra Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet Niels Bjerre-Poulsen vil det være en fordel for Demokraterne, hvis flere amerikanere vælger at stemme til midtvejsvalget. 

- De vælgergrupper, som typisk ikke møder op og stemmer - som f.eks. unge vælgere og minoritetsvælgere, stemmer ofte demokratisk. Republikanske vælgere har en højere disciplin, når det kommer til at møde op og stemme, så i en lang række stater forsøger republikanske guvernører faktisk at gøre det sværere at få folk til at stemme, mens demokraterne arbejder for at gøre det nemmere for folk at stemme, siger han.  

Det amerikanske midtvejsvalg er en særpræget politisk størrelse. Men når det tiltvinger sig verdens bevågenhed, skyldes det, at Donald Trump umiddelbart ser ud til at kunne tabe magten i det ene af kongressens to kamre, og det vil begrænse præsidentens muligheder betydeligt i resten af hans embedsperiode, der udløber om to år.