Donald Trump

Trump vil slå igen mod stenkast: - Vi vil se det som et våben på lige fod med en pistol

USA er klar til at sende op mod 15.000 soldater til den mexicanske grænse, forsikrer Donald Trump.

En karavane med flere tusinde migranter bevæger sig lige nu mod USA.

De har taget flugten fra korruption, fattigdom og vold i Honduras. Og siden karavanens afgang er den kun vokset i størrelse.

Det skabte voldsomme sammenstød, da de nåede Mexicos sydlige grænse ved Guatemala.

Og det skal ikke ske, når og hvis de når amerikansk jord, sagde præsident Trump torsdag og forsikrede, at militæret og politiet ikke skal holde sig tilbage. Med andre ord skærper han retorikken.

- Hvis nogen kaster sten, som de gjorde i Mexico mod det mexicanske militær, og hårdt sårer politiet og soldater, vil vi se det som et våben på lige fod med en pistol. Der er ikke nogen stor forskel på dét, og hvis man bliver ramt i hovedet med en sten.

- Hvis de kaster sten mod vores militær, vil vi slå tilbage. Jeg har sagt til dem, at de skal se det som et gevær. Når de kaster sten, ser jeg det som et gevær, sagde han.

Præsidenten understregede dog, at han ikke ønsker et voldeligt sammenstød mellem migranterne og militæret, da der er mange børn og kvinder iblandt, men at militæret er klar, hvis det skulle komme så vidt.

"Mange kriminelle i karavanen"

Ved talen torsdag aften sagde Trump derudover, at hans administration netop nu er ved at færdiggøre en ændring af loven, der kan begrænse antallet af asylansøgere. CNN skriver, at han dog ikke ønskede at uddybe dette punkt, men at han mener, at migranter ofte ”misbruger systemet ved at forfalske deres behov for asyl”.

Og med fem dage tilbage til Midtvejsvalget er immigration blevet et helt centralt emne. Således har Trump blandt andet sendt en video af en mexicaner, der sidder fængslet i USA, ud til sine 55 millioner følgere på Twitter som en skræmmekampagne for demokratisk politik. Manden har slået to politibetjente ihjel.

Desuden har han flere gange sagt, at der er kriminelle og terrorister fra Mellemøsten blandt migranterne i karavanen. En påstand, som TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt, der har fulgt karavanen, ikke har kunnet få bekræftet.

- Men der er ingen tvivl om, at de vil blive brugt i den amerikanske valgkamp helt op til midtvejsvalget 6. november for at argumentere for eller imod migranter, siger Rasmus Tantholdt.

Det oplevede TV 2s journalist Jesper Zølck med egne øjne ved et vælgermøde i Missouri torsdag aften, hvor flere af de fremmødte udtrykte deres bekymring omkring de mange migranter i karavanen.

Mange kritikere af republikanerne og Trump har desuden klandret dem for at skabe unødig frygt.

Donald Trump har selv afvist, at han med sin retorik bidrager til at skabe uretmæssig frygt, eller at han bruger situationen til politiske formål.

Klar til at sende flere tropper til grænsen

Hvis karavanen når helt frem til grænsen, vil USA være klar. Det har Trump understreget for at sikre, at de "ikke kommer ind i vores land". Og derfor vil de blive mødt af en massiv mængde politi og militær.

Således er det allerede oplyst, at der er indsat 2100 tropper fra Nationalgarden, og tidligere på ugen oplyste den amerikanske hær, at over 5200 soldater vil være sendt til grænsen inden ugens udgang. Men det tal kan altså stige yderligere, sagde Trump onsdag.

- Vi er klar til at gå op til alt mellem 10.000 og 15.000 militærpersonel foruden grænsepolitiet, immigrationsmyndigheden ICE og alle andre ved grænsen, sagde han onsdag.

Migrantstrømme fra Mellemamerika mod USA er ikke en ny problemstilling. Men karavanen, der lige nu bevæger sig mod nord, har fået stor opmærksomhed på grund af sin størrelse.

Karavanen af migranter startede i Honduras, hvor over 1000 i midten af oktober valgte at tage flugten væk fra omfattende korruption, fattigdom og vold. Siden er flere kommet til, og FN har anslået, at karavanen nu tæller op mod 7000 mennesker.

Mexico har tilbudt migranterne midlertidige arbejdstilladelser, hvis de søger asyl i landet, og det har omkring 2700 indtil videre sagt ja til. Men alene i denne karavane vil i omegnen af 4000 migranter fortsætte mod USA.

Trump har desuden truet både Honduras, Guatemala og El Salvador med at trække sin støtte til de tre lande, hvis ikke karavanen stoppes. Et beløb, som årligt er på 3,3 milliarder kroner.

Karavanen befinder sig lige nu i den mexicanske by Matias Romero omkring 1000 kilometer fra den amerikanske grænse.