Udland

Migranter i karavane: - Hvis Trump vil dræbe os, må han dræbe os alle

Donald Trump modererer udtalelse. Men USA er fortsat klar til at sende op mod 15.000 soldater til den mexicanske grænse, forsikrer præsidenten.

Torsdag udtalte Donald Trump, at amerikanske soldater ved grænsen til Mexico kunne skyde mod de tusinder af mellemamerikanske migranter, som lige nu bevæger sig i en karavane mod USA., hvis migranterne kastede med sten. 

- Hvis de kaster sten mod vores militær, vil vi slå tilbage. Jeg har sagt til dem, at de skal se det som et gevær. Når de kaster sten, ser jeg det som et gevær, sagde Trump.

Nu modererer USA's præsident den udtalelse. Ved et vælgermøde i Missouri her fem dage før Midtvejsvalget siger Donald Trump, at migranter, som kaster med sten mod det amerikanske militær ved grænsen, vil blive anholdt. 

- Vi vil anholde dem, hvis vores grænsepatruljer bliver angrebet, og vi vil tilbageholde dem i lang tid, siger præsidenten. 

Migranterne er ikke bange

Karavanen af migranter begyndte i Honduras, hvor over 1000 mennesker i midten af oktober valgte at tage flugten fra omfattende korruption, fattigdom og vold. Siden er flere kommet til, og det anslås nu, at karavanen tæller 4500 mennesker. 

Truslen om at blive mødt af massive mængder af politi og militær, når de nærmer sig grænsen til USA, afskrækker ikke den gruppe af migranter, som TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt fredag mødte nær byen Matias Romero, godt 1400 kilometer fra den amerikanske grænse. 

Migranterne er heller ikke bange for, hvis grænsepatruljerne i yderste konsekvens vil skyde, når de ankommer til grænsen.

- Vi går i en karavane sammen. Så hvis han (Trump, red.) vil dræbe os, må han dræbe os alle. Sådan er det, siger en af migranterne til TV 2. 

Trump vil sende flere soldater

De tusindvis af migranter, primært fra Honduras, har i flere uger bevæget sig op gennem Mexico. 

Da karavanen nåede Mexicos sydlige grænse ved Guatemala, resulterede det i voldsomme sammenstød mellem menneskemængden og de mexicanske grænsevagter. 

USA har allerede indsat 2100 tropper fra Nationalgarden, og tidligere på ugen oplyste den amerikanske hær, at over 5200 soldater vil blive sendt til grænsen ved Mexico inden ugens udgang.

I alt er Donald Trump klar til at sætte op mod 15.000 soldater til at vogte grænsen, siger han ifølge nyhedsbureauet AP.

Trump har desuden truet både Honduras, Guatemala og El Salvador med at trække sin økonomiske støtte til de tre lande tilbage, hvis ikke karavanen stoppes. Et beløb, som årligt er på 3,3 milliarder kroner.

Samtidig har præsidenten formået at gøre immigration et helt centralt emne i de afsluttende dage af valgkampen frem mod Midtvejsvalget 8. november. 

Migrant: - Jeg skal op til grænsen uanset hvad

Således har Trump blandt andet sendt en video af en mexicaner, der sidder fængslet i USA, ud til sine 55 millioner følgere på Twitter som en skræmmekampagne mod Demokraternes politik på området. 

Endelig har den amerikanske præsident udtalt, at der kan være både kriminelle og terrorister blandt migranterne i karavanen. 

- Alle kan jo se, at han (Trump, red.) er tosset. Her i Mexico har jeg ingen muligheder, så jeg skal op til grænsen uanset hvad. En dag dør Trump, og så er han glemt, siger en af migranterne i karavanen til TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt.

En anden i gruppen afviser, at der er hold i præsidentens udtalelser. 

- Trump taler diskriminerende om os, men vi er hverken kriminelle eller terrorister, som han siger. 

- Vi er utrættelige. Det bliver man, når man jagter en bedre fremtid for sin familie, og når mange af dem, man kender i Honduras, er blevet dræbt. Vi er blot nogle simple mennesker, der prøver at finde en måde at forsørge os på i fremtiden, siger den unge mand.