Kristen kvinde slipper for dødsstraf for blasfemi - medfører store protester

Sagen om omstødning af dom over kvinde, som var anklaget for blasfemi, får tusindvis til at gå på gaderne.

Rickshaws og biler i brand. Ambulancer, som ikke kan komme frem på grund af trafikpropper. Og lukninger af en lang række skoler.

Det er konsekvensen i Pakistan af den opsigtsvækkende frifindelse af den kristne kvinde Asia Bibi. Hun har siddet otte år i fængsel på dødsgangen for blasfemi, men onsdag omstødte landets øverste domstol dødsstraffen til den 47-årige mor til fire.

Det har udløst voldsomme protester, og frygten er, at dette blot er begyndelsen på et endnu mere voldsomt folkeligt oprør. 

Således kunne man onsdag se tusinder af demonstranter gå på gaderne for at vise deres utilfredshed med Pakistans justitsminister og premierministeren, den tidligere cricketstjerne Imran Khan.

Især Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP), et hastigt voksende, ultra-islamistisk parti, fører an i protesterne, skriver det britiske medie The Guardian

- Vi er klar til at ofre vores liv for denne ærbare sag, siger en demonstrant til avisen. 

Første kvinde dømt til døden for blasfemi

Asia Bibi blev i 2010 den første kvinde, der blev dømt til døden under Pakistans hårde blasfemilovgivning.

Sagen udspringer af, at den kristne kvinde i 2009 plukkede frugt på en mark. Her tog hun en slurk vand af en kop og tilbød straks efter vandet til en anden kvindelig frugtplukker. Det fik en gruppe andre kvinder til at råbe, at vandet kun måtte blive drukket af muslimer, og at Asia Bibi derfor som kristen havde "forurenet" vandet.

Kvinderne forlangte, at Bibi konverterede til Islam for at frelse sig selv, men hun nægtede og spurgte i stedet: "Hvad har jeres profet nogensinde gjort for at redde menneskeheden?"

En uge senere blev Asia Bibi overfaldet af en anden gruppe kvinder, og siden blev hun dømt til døden ved hængning for at have fornærmet profeten Muhammed.

Store protester i Karachi i Pakistan.
Store protester i Karachi i Pakistan. Foto: K.M. Chaudary / Ritzau Scanpix

Partileder kræver død over dommere

Onsdagens omstødning af dødsdommen over den kristne kvinde og frifindelsen for blasfemi resulterede straks i store protester i landets største by, Karachi.

I løbet af natten til torsdag skal to af Tehreek-e-Labbaik Pakistans tilhængere være blevet dræbt af politiet, men dette er endnu ikke bekræftet. Lederen af partiet, Muhammad Afzal Qadri, kræver samtidig død over den højesteretsdommer og to andre dommere, som stod bag frifindelsen af Asia Bibi.

Asia Bibi befinder sig torsdag aften dansk tid på et ukendt sted i Pakistan, hvor hun er under bevogtning af de pakistanske myndigheder.

Hendes bror, James Masih, har til nyhedsbureauet AP udtalt, at hans søster er nødt til at forlade landet.

- Hun er ikke i sikkerhed i Pakistan. Hun har ingen anden mulighed, og hun vil snart forlade landet, siger Masih.

Ifølge AP har både Frankrig og Spanien tilbudt Asia Bibi asyl.