Udland

Undersøgelse skal afdække, hvorfor franske børn bliver født med misdannelser

Kritikere kalder det en skandale, at der endnu ikke er fundet en årsag til, at nogle børn i landområder bliver født uden hænder og arme.

Sundhedsmyndighederne i Frankrig har igangsat en landsdækkende undersøgelse, efter at et uregelmæssigt højt antal børn er blevet født uden arme eller hænder.

Det skriver The Guardian

Efter en indledende undersøgelse, som blev fremlagt i oktober, havde myndighederne ellers afvist, at der var noget ualmindeligt i, at 13 børn, der blev født i perioden 2007 til 2017 havde deformiteter fra underarmen og ned.

Men efter hård kritik fra blandt andre organisationen Remera, der registrerer misdannelser, og efter at 11 nye tilfælde er rapporteret i byen Druillat i departementet Ain, har chefen for Frankrigs sundhedsstyrelse nu lovet en fyldestgørende undersøgelse. 

Misdannelse ved fødsler i Frankrig

I tre landområder i Frankrig er der registeret en usædvanelig høj forekomst af fødselsdeformiteter ved børn født efter år 2000. Børnene er født uden arme, hænder eller fingre.

Indtil videre drejer det sig om 25 registrerede tilfælde, koncenteret om tre byer i tre forskellige departementer. 

Flest er repporteret i byen Druillat i departementet Ain, der har stået for 18 af tilfældene. 

Kilde: BBC

- Vi vil kigge på alle de mistænkelige sager, siger François Bourdillon. 

Født tæt på hinanden

Det er særligt departementet Ain i det sydøstlige Frankrig tæt på grænsen til Schweiz, der har gjort sig bemærket i statistikkerne. Alene omkring landsbyen Druillat er der rapporteret syv tilfælde af børn med deformiteter på seks år, skriver BBC. 

Alle børnene var født inden for en 17 kilometers radius af byen. 

En af dem er Ryan på otte år fra byen Druillat. Han blev født uden den ene hånd, og han og hans familie har aldrig fået en forklaring på, hvad der gik galt under graviditeten, skriver BBC

Franske medier har dækket sagen livligt siden sundhedsmyndighedernes første rapport blev offentliggjort i oktober uden en klar konklusion.

To andre områder vækker opsigt

Formanden for den videnskabelige komité i området, Elizabeth Gnansia, siger, at forekomsten af misdannelser i Druillat er 50 gange højere end i resten af landet. 

- Lad os forestille os, at de her børn er født mellem 2004 og 2009. Kan du se for dig, at der går syv børn på en lille landskole, som alle har en en form for amputeret underarm?, siger hun.  

Der er altså 18 registrerede tilfælde alene i Ain, hvor mistankerne om det potentielle sundhedsproblem begyndte i 2014. Men to andre landområder har også vakt opsigt.

Tre tilfælde blev registreret i 2017 i byen Mouzeil i regionen Loire-Atlantique og fire i byen Guidel i regionen Bregtagne. Begge regioner ligger ved Frankrigs nordvestkyst.

- En skandale

Der er blevet spekuleret i adskillige årsager til fødselsdefekterne. Blandt andet pesticider. 

Men da den franske sundhedsstyrelse ikke var i stand til at komme med noget svar, da de afleverede deres første rapport i begyndelsen af oktober, er det endnu umuligt at konkludere noget. 

François Bourdillon, den franske sundhedsstyrelses chef, vil genoptage undersøgelserne efter nye rapporter om misdannelser.

Muligheden for, at de mange nye tilfælde er netop det - tilfældige - er altså ikke fejet af bordet. 

Emmanuelle Amar, der er leder af Remera, kalder det ikke desto mindre en “skandale”, at der endnu ikke er blevet gjort noget for at forebygge fødselsskaderne. 

- Disse defekter er meget sjældne, men også meget specifikke. Der er et eller andet, et produkt, som skærer lemmerne, mens barnet endnu er et foster under udvikling. Vi skal lede efter det, siger Emmanuelle Amar til The Guardian. 

Sundhedsminister er gået ind i sagen

Onsdag morgen tonede sundhedsminister Agnès Buzyn frem på fransk tv og sagde, at hun ikke var i tvivl om, at alle franskmænd gerne ville kende sandheden. 

- Vi vil ikke udelukke nogen forklaring. Måske er det miljøet, eller noget, de har spist eller drukket. Måske er det noget i luften. Lige nu, ved jeg det virkelig ikke, sagde hun.

Resultaterne for den forestående undersøgelse vil blive offentliggjort i slutningen af januar.