Udland

Sort boks fra nedstyrtet indonesisk fly fundet

Flyet faldt fra en skyfri himmel bare 13 minutter efter afgang.

Myndighederne har nu lokaliseret og bjærget den ene sorte boks fra det Lion Air-fly, der styrtede ned mandag.

Boksen er blevet fundet klokken 10.15 lokal tid omkring Tanjung Karawang.

Det siger chefen for den nationale kommission for transportsikkerhed, Soerjanto Tjahjono, ifølge New York Times og Channel News Asia.

- Vi kan bekræfte, at vi har fundet en af de to bokse, siger han.

Det bakkes op af Yusuf Latif, der er talsmand for den indonesiske redningstjeneste, og som også bekræfter fundet. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ombord på alle fly er der to sorte bokse - en der optager flyets data, heriblandt kurs og fart, og en der optager al lyden fra cockpittet. De sorte bokse er derfor afgørende for at opklare, hvordan flyet kunne styrte.

Det er endnu uklart, hvilken af boksene der er bjærget.

På videooptagelser, som indonesisk tv har vist torsdag, ses dykkere løfte den sorte boks, der er orange, ombord på eftersøgningsskibet Baruna Jaya. 

Kan tage mange måneder at analysere fundet

Fundet bakkes op af en af dykkerne, der var med til at hente boksen op fra havet.

- Vi gravede og fik fat i den sorte boks, siger dykkeren Hebra ifølge nyhedsbureauet Reuters til Metro TV torsdag og tilføjer, at dykkerne bjærgede boksen fra mudder på havbunden.

Destinationen var byen Pangkal Pinang øst for Sumatra Video: 11432 & Marianne Holst

Ifølge Indonesiens myndigheder for flysikkerhed befinder skroget sig på 35 meters dybde.

Men det kan tage lang tid, før man har finder en årsag til styrtet.

Det fortæller chefen for den nationale kommission for transportsikkerhed, Soerjanto Tjahjono, ifølge Channel News Asia.

Flyet var helt nyt

Boeing-flyet, der er af typen 737 MAX 8, styrtede mandag, efter at det var lettet fra Indonesiens hovedstad, Jakarta, bare 13 minutter forinden.

Det var på vej til byen Pangkal Pinang på øen Bangka, der ligger bare en times flyvning fra Jakarta.

Flyet, der var helt nyt, faldt ifølge Reuters ned fra en skyfri himmel. 

Om bord var 178 voksne passagerer, et barn, to spædbørn, to piloter og seks medlemmer af kabinepersonalet. I alt 189 personer. De frygtes alle omkommet. 

Ifølge nyhedsbureauerne Reuters og AP havde flyets indiske pilot efter bare tre minutter bedt om godkendelse til at vende tilbage til udgangspunktet i lufthavnen i Jakarta. 13 minutter inde i flyvningen mistede flyet kontakten med omverdenen. Dette er bekræftet af de indonesiske myndigheder.

Flere både, en helikopter og mere end hundrede redningsarbejdere deltager i eftersøgningen af det nedstyrtede fly i et område ​​i Javahavet ud for kysten nær Jakarta.

Lion Air har oplyst, at flyet havde en uspecificeret teknisk fejl på en tidligere flyvning.

Mandagens ulykke har udløst fornyede bekymringer over Indonesiens dårlige luftfartssikkerhed.

Det er endnu uvist, om der er nogle overlevende Video: Marianne Holst

Den manglende sikkerhed har tidligere betydet, at indonesiske fly ikke måtte flyve ind i amerikansk og europæiske luftrum. Det forbud er dog siden blevet ophævet.

Indonesiens præsident, Joko Widodo, har beordret landets transportmyndigheder til at undersøge årsagen til flystyrtet.

Mandagens flykatastrofe har onsdag Indonesiens transportminister til at afskedige både den tekniske direktør i Lion Air og adskillige af selskabets tekniske medarbejdere.

Boeing undersøger omstændighederne

Flyproducenten Boeing skriver på Twitter, at de er "opmærksom" på flystyrtet, og at man "nøje vil overvåge situationen".

Selskabet er dybt ulykkelige over Lion Air-flyets skæbne og udtrykker sin dybeste bekymring for de ombordværende og deres pårørende.

Et fly af samme type var i 2013 involveret i en hændelse, hvor flyet missede landingsbanen, da det ankom til den indonesiske ø Bali. Flyet styrtede ned i havet, men ingen mistede livet i episoden.

I 2014 styrtede et fly fra flyselskabet AirAsia ned i havet på vej fra Indonesien til Singapore. Alle 162 personer ombord mistede livet.