Anholdt dansker sidder i et af Sydafrikas hårde fængsler
Det kan tage flere måneder, før den mand, der er fængslet i svindelsagen fra Socialstyrelsen, kan blive udleveret.
Den danske mand, der er blevet anholdt i sagen om svindel for 111 millioner kroner, sidder ifølge TV 2s oplysninger bag tremmer i fængslet Modderbee, som ligger øst for Johannesburg.
Den anholdte mand blev ifølge Bagmandspolitiet pågrebet tirsdag aften i Johannesburg International Airport, også kendt som O.R. Tambo, da han forsøgte at rejse ud af landet. Han er siden blevet varetægtsfænglset i en uge og er placeret i Modderbee-fængslet i byen Benoni i Gauteng-provinsen.
Fængslet er, skriver flere sydafrikanske medier, bestemt ikke et sted, man har lyst til at opholde sig alt for længe.
Modderbee beskrives blandt andet som "en verden uden for den virkelige verden", og ifølge flere artikler sidder fangerne i fængslet stuvet sammen som sild i en tønde i cellerne.
Fangeoprør og historier om trange kår
Fængslet blev bygget i 1968, og i 1994 husede Modderbees mørke, lange gange et af de værste fangeoprør i Sydafrika på den tid.
Gennem årene har der været oplysninger fremme i sydafrikanske medier om, at syge og døende fanger bliver efterladt uden lægehjælp i fængslet, at stedet er faldefærdigt og fyldt med skrald, at de mange fanger må deles om et toilet, samt at helt op mod 42 fanger sidder indsat i hver celle.
Derudover er det kommet frem, at fængslet er overbelagt med 35 procent, og i juni i år skrev mediet The Citizen, at der er problemer med, at kvindelige fængselsbetjente ser porno sammen med de indsatte, og at man har haft flere tilfælde, hvor de indsatte har haft sex med fængselsbetjente.
Anholdt villig til at blive udleveret
Den anholdte danske mand er blandt tre mistænkte personer, som er sigtet for hæleri af særlig grov beskaffenhed. Anholdelsen bekræftes af mandens forsvarsadvokat i Danmark, Henrik Dupont:
- Jeg kan oplyse, at min klient blev anholdt den 30. oktober om aftenen på baggrund af en arrestordre. Han blev fremstillet i retten dagen efter og igen i dag, hvor han er blevet varetægtsfængslet en uge frem, siger advokaten, som ikke har yderligere kommentarer.
Den anholdte mands forsvarsadvokat i Sydafrika, Piet Du Plessis, siger til TV 2, at hans klient blev anholdt på grund af den arrestordre, som er udstedt af de danske myndigheder.
- Vi har endnu ikke fået oplyst alle detaljer om de påståede forbrydelser, som skal være begået i Danmark, men min klient benægter, at han har gjort noget forkert, hverken i Sydafrika eller i Danmark, siger Piet Du Plessis, der videre fortæller, at hans klient er villig til at lade sig udlevere til Danmark.
- Hvis det viser sig nødvendigt, er han klar til at rejse til Danmark. Men han har også ret til at blive oplyst om anklagerne imod ham, så den danske regering må naturligvis oplyse os om alle detaljerne i sagen, hvilket vores klient så vil gå igennem og svare på. Han er klar til at møde anklagerne og bevise, at de er forkerte, siger Piet Du Plessis, der oplyser, at hans klient indtil videre ikke er sigtet for lovovertrædelser i Sydafrika.
Fortsat jagt på den hovedmistænkte
Der er i Københavns Byret nedlagt navneforbud i forhold til manden, men Bagmandspolitiet oplyser, at der vil blive sendt en officiel udleveringsanmodning til Sydafrika med henblik på at få den pågældende for en dommer i Danmark.
- Anholdelsen i Sydafrika er resultatet af en efterforskning i fremdrift og et stærkt internationalt samarbejde. Vores hovedfokus er fortsat at anholde den 64-årige hovedmistænkte (Anna Britta Troelsgaard Nielsen, red.), men i den samlede opklaring af svindelsagen fra Socialstyrelsen er anholdelsen af manden i lufthavnen et vigtigt skridt, siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis fra SØIK til TV 2.
TV 2 var for få uger siden i Sydafrika og tog i den forbindelse ud til den nu anholdte mands adresse. Den anholdte havde dog forladt ejendommen bare få minutter forinden, kunne viceværten oplyse:
- Han har nok boet her i par måneder. Måske fra omkring april. Og jeg så ham sidst for 30 minutter siden, men vagten ved porten siger, at han gik for to minutter siden, sagde viceværten.
Bevismateriale sendes til Sydafrika
Både Sydafrika og Danmark har tiltrådt Udleveringskonventionen fra 1957, og derfor er udleveringsproceduren gået i gang. Det fortæller Henning Bang Fuglsang Madsen, lektor i strafferet ved Syddansk Universitet, til TV 2.
- Man vil begynde at sende bevismateriale fra Danmark til Sydafrika, for nu skal vi forklare de sydafrikanske myndigheder, at man har en god grund til at mistænke den pågældende for det her hæleriforhold, og at det er fornuftigt, relevant og rimeligt at køre denne her straffesag på baggrund af det bevismateriale, der foreligger, siger Henning Bang Fuglsang Madsen.
Han fortæller videre, at næste skridt vil være, at to danske betjente vil blive sat på et fly for at rejse til Sydafrika og hente den anholdt mand hjem.
Til gengæld er det svært at svare på, hvor længe udleveringen vil tage, siger lektoren i strafferet.
- Oplysningerne kører gennem de diplomatiske kanaler, gennem udenrigsministerierne og ambassaderne, og måske går man ned og kommunikerer direkte i politiet. Men når stater samarbejder, så er det jo et diplomatisk anliggende. Derfor er det noget, der er relativt bureaukratisk og tungt. Et godt gæt er, at der nemt kan gå nogle måneder, siger Henning Bang Fuglsang Madsen.
Sigtet for svindel for 111 millioner
Den hovedmistænkte i sagen, Anna Britta Troelsgaard Nielsen, er sigtet for svindel for omkring 111 millioner kroner fra Socialstyrelsens særlige satspuljemidle. Hun er bekræftet rejst ind i Sydafrika den 23. september med et fly fra den schweiziske by Zürich.
Anna Britta Troelsgaard Nielsen er sigtet for underslæb i Socialstyrelsens tilskudsadministration i en periode på 16 år fra 2002 til 2018, hvor der er foregået over 274 udbetalinger fra satspuljemidler til hendes private konti.
De danske myndigheder har beslaglagt Anna Britta Troelsgaard Nielsens hjem i Hvidovre og en ødegård i Sverige. Derudover er der både beslaglagt penge fra hendes konto samt pensionsopsparing. Desuden har vicepolitiinspektør Michael Lichtenstein oplyst, at Bagmandspolitiet har beslaglagt biler i sagen.
TV 2 har tidligere kunnet fortælle, at Anna Britta Troelsgaard Nielsens har erhvervet sig mindst fire grunde i Pharlaborwa i Sydafrika.