Udland

Nordiske lande bakker op om Danmark i Iran-sag

De øvrige nordiske lande fordømmer også Irans planer om et attentat på dansk jord, men venter med modsvar.

Tirsdag eftermiddag oplyste udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), at Danmark hjemkalder den danske ambassadør i Teheran.

Det skete som konsekvens af, at PET kunne afsløre, at Iran havde planlagt et attentat i Danmark på en herboende iraner. En norsk statsborger med iransk oprindelse er anholdt i forbindelse med sagen i Gøteborg.

Og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kan forvente fuld opbakning fra sine skandinaviske kolleger.

Det kom frem på et pressemøde onsdag i forbindelse med Nordisk Råds 70. session.

Her bakker både den svenske statsminister, Stefan Löfven, og Norges statsminister, Erna Solberg, op om Løkkes skarpe kritik af Irans ageren og hensigt om yderligere markeringer mod Iran.

Men der kan gå lidt tid. Det siger Erna Solberg:

- Vi arbejder på et konkret svar. Vi har sagt, at vi vil reagere. Men vi er også i gang med en politiundersøgelse, og det kommer lidt an på, hvad den munder ud i, siger hun.

Statminister Lars Løkke Rasmussen (V) er glad for, at Danmark bliver mødt med opbakning fra de andre lande.

Andre angreb

Stefan Löfven giver også udtryk for, at Sverige vil reagere, når man har fået belyst sagen bedre.

Og det glæder Lars Løkke Rasmussen (V), der siger, at man arbejder videre med det diplomatiske arbejde.

- Der er behov for at vise Iran, at vi godt ved, hvad der er foregået, og at vi ikke vil finde os i det. Jeg har kendskab til, at iranerne også i andre lande har haft lignende aktiviteter.

- Derfor bruger vi de kommende dage på at række ud til vores europæiske allierede for at kunne give et samlet modsvar, siger Løkke.

På pressemødet svarer Lars Løkke Rasmussen også på, om han mener, at anholdelsen skal have konsekvenser for atomaftalen med Iran.

- Vi ønsker, at Iran-aftalen skal opretholdes. Den er godt nok udfordret ved, at amerikanerne har forladt den, men Europa står vagt om den.

- Det ønsker jeg også, at vi gør. Men så er det afgørende, at iranerne også forstår, at aftalen ikke kan være et skalkeskjul for den slags aktiviteter, som vi har været vidne til, siger han.

Opbakning fra Storbritannien og USA

Også Storbritanniens premierminister, Theresa May, sagde tirsdag, at de bakker op om den danske regering. Det sagde hun i forbindelse med et møde med statsminister Lars Løkke Rasmussen i Norge. 

- Storbritannien vil selvfølgelig uden omsvøb fordømme forsøg fra udenlandske aktører, der udfører hvilken som helst form for angreb på europæisk jord, siger Theresa May.

Lyn-analyse

Danmark får stor ros fra den amerikanske regering for deres håndtering af sagen. For det er vand på amerikanerne og Trumps mølle, da Trump ikke har fidus til Iranerne, og han hele tiden har sagt, at de ikke er til at stole på, er en terrorproducerende land og laver planer bag ens ryg. Det var én af årsagerne til, at USA trak sig fra Atomaftalen, og det viser den danske hændelse klokkeklart, mener amerikanerne. Det underbygger altså, hvad de har sagt lige siden, at Trump blev præsident. 

Også USA udtrykker støtte til Danmark, skriver udenrigsminister Mike Pompeo på Twitter:

- Vi lykønsker den danske regering med at anholde en snigmorder fra det iranske regime. I knap 40 år har Europa været målet for terrorangreb, hvor Iran står bag. Vi opfordrer vores allierede og partnere til at konfrontere alle Irans trusler mod fred og sikkerhed.

Danmark blev lukket ned

Sagen tog sin begyndelse 28. september, hvor store dele af Danmark blev lukket, mens politiet var på jagt efter et køretøj, som var mistænkt for at udgøre en trussel mod en gruppe eksiliranere bosiddende i Ringsted, der er kritiske over for det iranske styre.

Hvad er ASMLA?

ASMLA er en iranisk separatistbevægelse og en forkortelse for 'Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz'.

Bevægelsen ønsker løsrivelse fra det sydvestlige Iran omkring byen Ahvaz og har gennem en årrække været i sigtekornet hos det officielle Iran.

Køretøjet og personerne viste sig ikke at have noget at gøre med truslen mod iranerne, men siden har det været meget sparsomt med information fra politiet.

På pressemødet tirsdag middag fortalte PET's chef, Finn Borch Andersen om den anholdte norske statsborger, og at de fortsat er i højt beredskab:

 - Der er kort sagt tale om en sag, der handler om en iransk efterretningsvirksomhed, som efter vores opfattelse planlagde et attentat i Danmark, siger PET-chef Finn Borch Andersen og understreger, at der fortsat er risiko for iransk planlagte angreb på dansk jord, selvom manden er fængslet.

Iranerne i Ringsted menes at være en del af gruppen ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz). De kæmper for, at et område i Iran bliver selvstændigt, og er også blevet kædet sammen med et terrorangreb i Iran, der blev begået 22. september. 

Tre personer er i øjeblikket under politibeskyttelse. Den ene af de tre mænd går under dæknavnet 'Yacoub al-Tostari', bor i Ringsted, er talsmand og er ikke overrasket:

- Det iranske regime er et terrorregime, og de begår terror mod hele verden. Ikke kun borgere i Iran, fortæller han til TV 2.

Yaqoub Al Tostari er en af de tre eksil-iranere, som en iransk efterretningstjeneste ifølge PET har forsøgt at begå attentat imod.

Ifølge PET er motivet bag de iranske attentatplaner netop, at ASMLA offentligt har anerkendt angrebet i Iran, der kostede 25 mennesker livet, hvorfor de nu figurerer på en liste af mulige terrorister udfærdiget af Iran. Foruden at være under politibeskyttelse efterforskes medlemmer også for deres støtte til angrebet.

en skriftlig erklæring afviser en talsmand fra det iranske udenrigsministerium alle anklager om, at Iran skulle have planlagt et attentatforsøg på personer i Danmark. 

Siden PET gik ud med historien har den fyldt i Danmark, men også i udlandet har flere medier siden taget emnet op.

TV 2 er bekendt med Yacoub al-Tostaris rigtige navn.