Udland

Lov sætter aldersgrænse på børn, der må rasle til halloween i USA

Slik eller ballade? I USA kan du risikere bøde eller sågar fængselsstraf, hvis du stemmer dørklokker på allehelgensaften og er over 12 år.

Hvor gammel kan man tillade sig at være, når man går fra dør til dør, rasler og siger ”slik eller ballade” – eller "trick or treat" på engelsk – i forbindelse med fejringen af Halloween?

En række amerikanske byer som eksempelvis Porthmouth og Chesapeake i delstaten Virginia har været meget konkrete i den forbindelse, og svaret lyder: højst 12 år.

Hvis man forbryder sig med reglerne, kan man endda risikere en bøde på mellem 25 og 100 dollars eller op til 6 måneder i fængsel.

Historien om aldersgrænsen har spredt sig som en steppebrand på de sociale medier og på de amerikanske tv-stationer.

Men loven er på ingen måder ny. Den har godt 50 år på bagen og blev indført efter en særdeles voldsom Halloween sidst i 1960’erne med flere overfald, hærværk og et knivstikkeri, skriver Snopes.com, der har gravet i historien.

Siden 1970 har reglerne været beskrevet i forordningen for opførsel i byen, og formålet har været at gøre det nemmere for politiet at afbryde lignende situationer igen – ikke at skulle undersøge alderen på udklædte børn, skriver snopes.

Den store interesse i reglerne for at rasle og bede om slik eller true med ballade har også fået det lokale politi til at komme med en præcisering. Både på Twitter, men også i en længere erklæring.

- Byen Chesapeakes forordning om at rasle på allehelgensaften er mere end 45 år gammel. I den periode er ingen blevet anholdt eller sigtet for nogen kriminalitet under denne forordning, lyder det i erklæringen, der fortsætter:

- Betjente fra Chesapeake Politi vil ikke forhindre personer, som tydeligvis er over 12 år i at rasle, hvis de gør det på en ellers ordentlig og sikker måde. For eksempel er det i orden for en teenager at rasle med sine yngre søskende. Men hvis den samme teenager nu stjal græskar fra folks verandaer og smadrede dem på gaden, vil det være en anden sag, og der vil blive taget affære.

- Forordningen, som spejler sig i nabobyernes og mange andre samfund i landet, har som formål at fremme en behagelig, sikker, sjov oplevelse for alle, slutter erklæringen.

Polititalskvinde i nabobyen Porthmouth, Misty Holley siger, at børnenenes sikkerhed har førsteprioritet, og at politiet ikke aktivt vil lede efter folk, der bryder reglen om aldersgrænsen.

- Som regel vil dem, der bryder forordningen, få en advarsel, siger hun.

Læs mere om de - uskrevne - danske regler for at rasle her.