Udland

Historien om attentatplan i Danmark giver genlyd i udlandet

De herboende iranere er ikke overrasket over attentatforsøget, siger de til TV 2.

Irans formodede planer om at gennemføre et attentat på dansk jord var tirsdag den helt store historie i danske medier. 

Men nyheden om, at en iransk efterretningsvirksomhed ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) havde planlagt et drab på et iransk oppositionsleder i Danmark, nåede også spalterne i en lang række store, internationale medier. 

Således har britiske The Guardian og BBC bragt nyheden på mediernes hjemmesider. 

Det samme har blandt andet den arabiske tv-station Al Jazeera samt den amerikanske avis The Wall Street Journal.

- Danmark har standset et iransk attentforsøg i landet, oplyste den danske regering tirsdag, mens den samtidig opfordrede EU til at reagere på et kritisk tidspunkt i forholdet mellem Europa og Teheran, skriver Wall Street Journal.

Norsk statsborger nævnes hos alle

The Wall Street Journal hæfter sig derved ved, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har opfordret EU til at reagere på de iranske attentatplaner. 

Opfordringen kommer ifølge avisen på et kritisk tidspunkt i forholdet mellem Teheran og EU, der nu er tvunget til at tage stilling til den iranske aggression mod et medlemsland. 

Lyn-analyse

Danmark får stor ros fra den amerikanske regering for deres håndtering af sagen. For det er vand på amerikanerne og Trumps mølle, da Trump ikke har fidus til Iranerne, og han hele tiden har sagt, at de ikke er til at stole på, er en terrorproducerende land og laver planer bag ens ryg. Det var én af årsagerne til, at USA trak sig fra Atomaftalen, og det viser den danske hændelse klokkeklart, mener amerikanerne. Det underbygger altså, hvad de har sagt lige siden, at Trump blev præsident. 

Samtlige medier gengiver historien om, at en norsk statsborger med iranske rødder blev anholdt 21. oktober. Han blev anholdt i Göteborg, Sverige, bekræfter den svenske efterretningstjeneste, SÄPO, over for Sveriges Radio.

Han er sigtet for at have sat "iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark". Desuden sigtes han for at have taget del i forberedelserne til et attentat. 

PET konstaterede, at en person fra 25. til den 27 september, altså i dagene op til den store politiaktion, havde observeret og fotograferet ved ASMLA-lederens bopæl, og at personen havde i sinde at videregive sine oplysninger til den iranske efterretningstjeneste, det skriver PET i en pressemeddelelse. 

Derfor blev den norske statsborger varetægtsfængslet i isolation den 22. oktober foreløbigt til den 8. november 2018, skriver PET.

Minder om andre sager

TV-stationen Al Jazeera vinkler på, at den danske ambassadør i Teheran er blevet hjemkaldt, og at EU nu tilsyneladende vil drøfte nye sanktioner mod styret. 

Mediet spekulerer i øvrigt i, at de formodede attentatplaner kan hænge sammen med Irans overbevisning om, at Danmark huser medlemmer af en terrororganisation, der stod bag et angreb i det sydvestlige Irak 22. september. 

Britiske The Guardian sidestiller sagen med en lignende sag fra Frankrig. 

I oktober hævdede flere franske diplomatkilder således, at en iransk efterretningsvirksomhed stod bag et afværget bombeangreb mod et vælgermøde med en iransk oppositionsgruppe i nærheden af Paris i juni. 

Opbakning fra Storbritannien og USA

Tirsdag eftermiddag oplyste udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), at Danmark hjemkalder den danske ambassadør i Teheran. Han kaldte det et ”usædvanligt skridt”.

Det fik Storbritanniens premierminister, Theresa May, til at bakke op om den danske regering. Det sagde hun i forbindelse med et møde med statsminister Lars Løkke Rasmussen i Norge. 

- Storbritannien vil selvfølgelig uden omsvøb fordømme forsøg fra udenlandske aktører, der udfører hvilken som helst form for angreb på europæisk jord, siger Theresa May.

Lyn-analyse

De her tiltag kan virke lidt lette, men i diplomatiet er det her meget, meget voldsomme skridt. Og hvis Danmark tilmed også udviser iranske diplomater, vil det være en voldsom optrapning. Det her er virkelig storpolitik.

Også USA udtrykker støtte til Danmark, skriver udenrigsminister Mike Pompeo på Twitter:

- Vi lykønsker den danske regering med at anholde en snigmorder fra det iranske regime. I knap 40 år har Europa været målet for terrorangreb, hvor Iran står bag. Vi opfordrer vores allierede og partnere til at konfrontere alle Irans trusler mod fred og sikkerhed.

Danmark blev lukket ned

Sagen tog sin begyndelse 28. september, hvor store dele af Danmark blev lukket, mens politiet var på jagt efter et køretøj, som var mistænkt for at udgøre en trussel mod en gruppe eksiliranere bosiddende i Ringsted, der er kritiske over for det iranske styre.

Hvad er ASMLA?

ASMLA er en iranisk separatistbevægelse og en forkortelse for 'Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz'.

Bevægelsen ønsker løsrivelse fra det sydvestlige Iran omkring byen Ahvaz og har gennem en årrække været i sigtekornet hos det officielle Iran.

Køretøjet og personerne viste sig ikke at have noget at gøre med truslen mod iranerne, men siden har det været meget sparsomt med information fra politiet.

På pressemødet tirsdag middag fortalte PET's chef, Finn Borch Andersen om den anholdte norske statsborger, og at de fortsat er i højt beredskab:

 - Der er kort sagt tale om en sag, der handler om en iransk efterretningsvirksomhed, som efter vores opfattelse planlagde et attentat i Danmark, siger PET-chef Finn Borch Andersen og understreger, at der fortsat er risiko for iransk planlagte angreb på dansk jord, selvom manden er fængslet.

Iranerne i Ringsted menes at være en del af gruppen ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz). De kæmper for, at et område i Iran bliver selvstændigt, og er også blevet kædet sammen med et terrorangreb i Iran, der blev begået 22. september. 

Tre personer er i øjeblikket under politibeskyttelse. Den ene af de tre mænd går under dæknavnet 'Yacoub al-Tostari', bor i Ringsted, er talsmand og er ikke overrasket:

- Det iranske regime er et terrorregime, og de begår terror mod hele verden. Ikke kun borgere i Iran, fortæller han til TV 2. 

Yaqoub Al Tostari er en af de tre eksil-iranere, som en iransk efterretningstjeneste ifølge PET har forsøgt at begå attentat imod.

Ifølge PET er motivet bag de iranske attentatplaner netop, at ASMLA offentligt har anerkendt angrebet i Iran, der kostede 25 mennesker livet, hvorfor de nu figurerer på en liste af mulige terrorister udfærdiget af Iran. Foruden at være under politibeskyttelse efterforskes medlemmer også for deres støtte til angrebet.

en skriftligt erklæring afviser en talsmand fra det iranske udenrigsministerium alle anklager om, at Iran skulle have planlagt et attentatforsøg på personer i Danmark. 

TV 2 er bekendt med Yacoub al-Tostaris rigtige navn.