Anklager: Khashoggi blev dræbt, idet han trådte ind på konsulatet

18 personer er indtil videre anholdt i sagen.

Drabet på den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi var planlagt på forhånd.

Det siger chefanklageren i den tyrkiske storby Istanbul, Irfan Fidan, i en meddelelse onsdag.

Den systemkritiske Khashoggi blev kvalt, så snart han den 2. oktober trådte ind på konsulatet i Istanbul. Herefter blev liget "skåret i stykker", oplyser chefanklageren.

Fidan tilføjer, at han har holdt et møde med den saudiarabiske chefanklager, Saud al-Mojeb, men at der ikke var kommet nogle "konkrete resultater" ud af det.

Mojeb afsluttede onsdag et tre dages besøg i den tyrkiske millionby.

Saudi-Arabien lover at straffe de skyldige 

Allerede i sidste uge erkendte den saudiarabiske anklager imidlertid, at drabet var "overlagt". Dermed modsagde han tidligere officielle forklaringer fra Saudi-Arabien, der lød på, at drabet var et uheld som følge af et håndgemæng.

- Oplysninger fra tyrkisk side bekræfter, at de mistænkte i Khashoggi-sagen begik deres forbrydelse med overlæg, lød det i sidste uge i en udtalelse fra den saudiarabiske anklager med henvisning til den tyrkiske efterforskning. 

Myndighederne i Saudi-Arabien har erkendt, at journalisten blev dræbt på konsulatet og har lovet at straffe de skyldige.  

Saudi-Arabien har anholdt 18 personer, som Tyrkiet nu arbejder på at få udleveret.

En gruppe mænd fløjet ind

Khashoggi blev dræbt den 2. oktober, da han gik ind på det saudiarabiske konsulat i Istanbul for at ordne papirarbejdet forud for det planlagte bryllup med sin tyrkiske forlovede. 

Khashoggi skrev for blandt andet den amerikanske avis Washington Post og har flere gange kritiseret det saudiarabiske styre.

Tyrkiet mener, at en gruppe saudiarabere rejse til Istanbul fra Saudi-Arabien med det formål at dræbe journalisten og derpå forsøgte at dække over drabet.

En af dem, der tog turen til Tyrkiet, er en af kronprins Mohammed bin Salmans medarbejdere, mener de tyrkiske efterforskere.

Khashoggi-sagen
2018
Den 2. oktober
Khashoggi besøger konsulatet
Den saudiske journalist Jamal Khashoggi træder ind på det saudiske konsulat i Tyrkiet omkring klokken 13 for at ordne noget papirarbejde i forbindelse med sit forestående bryllup. Da han efter flere timer ikke er kommet ud endnu, slår hans tyrkiske forlovede, som har ventet på ham udenfor konsulatet, alarm.
Den 3. oktober
"Khashoggi er forsvundet"
Myndighederne i Saudi-Arabien oplyser, at Khashoggi er forsvundet. De understreger, at journalisten selv har forladt konsulatet i Istanbul gennem en bagdør dagen forinden. Tyrkiet indkalder den saudiske ambassadør i landet til samtale.
Den 7. oktober
Tyrkiet anklager Saudi-Arabien for drab
Den 9. oktober
Overvågningsbilleder offentliggøres
Overvågningsbilleder, der viser Khashoggi gå ind på det saudiske konsulat, bliver offentliggjort. Der findes dog ikke billeder, der viser, at han på noget tidspunkt forlader konsulatet, som Saudi-Arabien hævder, han har gjort. De tyrkiske myndigheder oplyser, at de vil ransage konsulatet.
Den 10. oktober
Flere billeder offentliggøres
Billeder af en gruppe saudiske agenter, som ankommer og forlader lufthavnen den 2. oktober, bliver offentliggjort af de tyrkiske myndigheder. Myndighederne hævder, at de pågældende 15 mænd står bag drabet på Khashoggi.
Den 15. oktober
Tyrkisk præsident og saudisk konge taler
Tyrkiets præsident Erdogan og Saudi-Arabiens konge, Salman bin Abdulaziz Al Saud, har talt i telefon sammen og aftalt, at de vil efterforske sagen om Khashoggi sammen.
Den 16. oktober
Tyrkiske efterforskere ransager konsulat
Natten til den 16. oktober rykker tyrkiske efterforskere ind på det saudiske konsulat i Istanbul. Kort forinden ransagningen går i gang, er et rengøringshold ifølge tyrkiske medier set forlade konsulatet. Det er uvist, om myndighederne finder noget på stedet, men de er set tage jord fra haven med sig. 
Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, mødes med Saudi-Arabiens konge. Trump har før mødet truet med sanktioner mod landet.
Den 17. oktober
Konsuls private hjem ransages
Mens den amerikanske udenrigsminister er rejst videre til Tyrkiet for at mødes med præsident Erdogan, fortsætter holdet af tyrkiske efterforskere deres arbejde. Denne dag ransager de den saudiske konsuls private bolig.
Den 19. oktober
"Khashoggi døde under slåskamp"
Over to uger efter Khashoggis forsvinden bekræfter Saudi-Arabien for første gang, at Khashoggi er blevet dræbt under sit besøg på konsulatet. Ifølge den offentlige anklager er det en slåskamp mellem Khashoggi og personer på konsulatet, der har fået dødelig udgang for journalisten.
De saudiske myndigheder lover at efterforske sagen og straffe de ansvarlige.
Den 21. oktober
18 personer mistænkt
Saudi-Arabiens udenrigsminister, Adel al-Jubeir, udtaler sig for første gang i sagen om den forsvundne journalist. Han fortæller blandt andet, at der er udstedt arrestordrer på 18 mistænkte i sagen, og at man endnu ikke ved, hvad der er blevet af Khashoggis lig.
Den 22. oktober
Udenrigspolitisk Nævn aflyser tur til Saudi-Arabien
Udenrigspolitisk Nævns planer om en tur til Saudi-Arabien for at møde den saudiske prins Muhammad Bin Salman bliver aflyst. Det danske nævn har ellers haft turen skrevet i kalenderen længe, men vælger at aflyse grundet Khashoggi-sagen.
Den 23. oktober
Erdogan fortæller "den nøgne sandhed"
Saudi-Arabien har planlagt "det brutale mord" på Khashoggi flere dage før hans forsvinden. Det afslører den tyrkiske efterforskning ifølge præsident Erdogan, der har indkaldt til stort pressemøde om "den nøgne sandhed".
Samme dag er flere pårørende til Khashoggi på besøg i det saudiske kongehus, der kondolerer familiens tab.
Den 24. oktober
Saudisk ambassadør i Danmark står skoleret
Den saudiske ambassadør i Danmark, Fahad bin Maayouf Al Ruwaily, er denne dag indkaldt til møde med Udenrigsministeriets direktør om mordet på Khashoggi. Her bliver der givet udtryk for, at man fra dansk side fordømmer drabet på journalisten.
Den 25. oktober
Saudi-Arabien: Mordet på Khashoggi var planlagt
Drabet på journalisten Khashoggi var planlagt, lyder det nu fra Saudi-Arabiens statsanklager, Shaikh Suood bin Abdullah Al Mo'jab. Han oplyser ligeledes, at flere højtstående embedsmænd er blevet fyret, og at 18 personer er anholdt i sagen.
Den 30. oktober
FN vil tage del i efterforskning
FN's menneskerettighedschef, Michelle Bachelet, udtaler, at internationale eksperter skal have lov til at tage del i efterforskningen af Khashoggi-sagen. Sagen har med tiden fået international mediebevågenhed, og flere verdensledere har kritiseret Saudi-Arabien for deres håndtering af sagen.
Den 31. oktober
Anklager: Khashoggi blev dræbt med det samme
Khashoggi er blevet kvalt i det øjeblik, han er trådt ind på konsulatet, lyder det fra Irfan Fidan, chefanklageren i den tyrkiske storby Istanbul. Siden er hans lig blevet "skåret i stykker".
Den 2. november
"Khashoggis lig opløst i syre"
Ifølge Yasin Aktay, rådgiver for præsident Recep Tayyip Erdogan og embedsmand i Tyrkiets regeringsparti, blev Jamal Khashoggi ikke bare slået ihjel og skåret i stykker. De tyrkiske myndigheder mener nu også at vide, at ligdelene blev opløst i syre.