Udland

Trump spillede 'Happy' få timer efter massedrab – nu truer Pharrell Williams med at sagsøge ham

Sangen handler om lykke. Men der var intet lykkeligt ved lørdagens tragedie, lyder det fra Williams' advokat.

Den amerikanske storby Pittsburgh blev lørdag ramt af et masseskyderi, hvor 11 mennesker blev skudt og dræbt i en synagoge under den jødiske sabbat. Kun få timer efter blev musikstjernen Pharell Williams' megahit 'Happy' (som betyder ”glad”, red.) spillet ved et vælgerarrangement med den amerikanske præsident, Donald Trump. Og det er Pharell Williams ikke tilfreds med.

Trump må ikke længere bruge Pharell Williams' musik

Episoden har fået Pharell Williams' advokat, Howard King, til at sende et brev til Trump.

- På dagen for massemordet på 11 mennesker, som blev begået af en afsporet ’nationalist’, spillede du hans sang 'Happy' foran et publikum ved en politisk begivenhed i Indiana, står der i brevet, som USA TODAY er i besiddelse af. 

Og den glade sang passede ikke til lejligheden, skriver advokaten.

- Der var intet ’lykkeligt’ ved den tragedie, der blev begået mod vores land lørdag, og der blev ikke givet nogen tilladelse til, at du brugte sangen til dette formål, skriver Howard King.

Nu vil Pharell Williams have Trump til helt at holde sig fra hans musik.

- Pharrell har aldrig og vil aldrig give dig tilladelse til offentligt at spille eller på nogen anden måde at fremføre eller udbrede noget af hans musik, lyder det i brevet.

Der er tale om et såkaldt ”cease-and-desist”-brev, hvilket betyder, at Pharell Williams er klar til at sagsøge, hvis Trump ikke ophører med at bruge hans musik offentligt.

Politikere som Trump kan bruge den musik, de har lyst til, hvis de har købt rettigheden til det af en af de organisationer, som står for musikrettigheder i USA. Men det har været muligt for musikere at forhindre politikere i at spille deres sange. Rettighedsorganisationen Broadcast Music Inc. har en klausul, som gør det muligt for musikere at forbyde bestemte politikere at spille deres sange. På den måde har kunstnere som Queen og Adele fået Trump til at stoppe med at bruge deres musik.

Trump er ikke velkommen i Pittsburgh

Pharell Williams er ikke den eneste, der har taget afstand fra Trump efter massakren i Pittsburgh. En række af lederne af det jødiske samfund i Pittsburgh bad søndag Trump om at blive væk fra byen.

- I de sidste tre år har dine ord og dine politikker opildnet en voksende bevægelse af hvide nationalister. Du har selv kaldt morderen for ond, men gårsdagens vold er en direkte kulmination på din indflydelse, skriver de i et åbent brev til Trump.

Korrespondent: Præsidenten kan aldrig gøre alle tilfredse

De jødiske ledere vil have helt nye toner fra Trump, før de ønsker at se ham i deres by.

- Præsident Trump, du er ikke velkommen i Pittsburgh, før du fuldt ud tager afstand fra hvid nationalisme, står der i brevet.

Trump ankommer efter planen til Pittsburgh sammen med sine kone tirsdag omkring klokken 21 dansk tid.