Udland

Regeringsparti klar til at ændre norsk abortlov - udløser demonstrationer i flere byer

Den norske regering er klar med en fremstrakt hånd til et splittet Kristelig Folkeparti for at sikre støtte og dermed flertal.

Det handler om politik. Men det handler i høj grad også om abort og de store følelser, der er forbundet med det spørgsmål.

Baggrunden er den norske statsminister Erna Solberg fra det konservative parti Høyre, der har åbnet for en debat i landets abortlovgivning, hvis Kristelig Folkeparti (KrF) og dets leder Knut Arild Hareide vel at mærke fortsat vil støtte regeringen.

Erna Solberg har givet lederen af KrF et tilbud i kategorien "mærkesag". Og det har lagt pres på Knut Arild Hareide, der ellers har hældt til at ville støtte Arbeiderpartiet, mens hans modstandere ønsker, at man i stedet træder ind i den borgerlige regering.

Det er her, det man kunne kalde abort-kortet bliver spillet. For hvis det står til Erna Solberg og Høyre, er man klar til at støtte et forbud mod den såkaldte tvillingeabort, hvor kvinder kan få fjernet det ene af to fostre, hvis man ikke ønsker tvillinger. Og ydermere har KrF udtrykt ønske om, at man fjerner den såkaldte "Downs Paragraf", der giver mulighed for abort under graviditet efter 12. uge, hvis der - som det hedder i abortlovgivingen - er 'stor fare for at barnet kan få en alvorlig sygdom'.

Demonstrationer i tre store byer

Det har skabt stærke reaktioner i den norske offentlighed. Derfor var der mandag demonstrationer i både Oslo, Bergen og Stavanger. Man protesterer først og fremmest mod regeringen og det, man i Arbeidernes Ungdomsorganisation har kaldt "abort-frieri".

- Det vil være en klar fejl at indskrænke abortlovgivningen. Kvinder skal selv kunne bestemme over egen krop, og det her er et markant angreb på de eksisterende abortrettigheder, siger lederen af Arbeidernes Ungdomsorganisation, Ina Libak til avisen VG.

- Arbeiderpartiet har tydeligt sagt, at man ikke ønsker at bruge abortlovgivningen som et led i at sikre regeringen, og så gør man det her, hvilket skuffer mig helt enormt, siger Ina Libak.

Vil væk fra sorteringssamfund

Fra KrF lyder meldingen, at man vil kæmpe imod den nuværende abortlovgivning.

- Vi kæmper for, at der ikke bliver skabt et sorteringssamfund før fødslen, lyder det fra næstformand Kjell Ingolf Ropstad.

Det store spørgsmål er, hvor KrF går hen. Bliver det til Høyre som fortsatte støtter for Erna Solberg, eller bliver det mod Arbeiderpartiet, som mange af partiets delegerede reelt ønsker det. Af alle andre grunde end måske lige netop temaet om abort.

De 190 delegerede fra KrF mødes 2. november for at træffe en beslutning om partiet skal gå til højre eller til venstre.

Ifølge NTB var stillingen sent lørdag eftermiddag, at i alt 158 af de 190 delegerede er valgt. 68 af dem støtter et samarbejde med Arbeiderpartiet, mens 63 delegerede vil gå vil til højre. 27 ønsker primært at blive i opposition.

Solbergs regering er i dag sammensat af hendes konservative Høyre, Fremskrittspartiet og det lille borgerlige parti Venstre. Uden Kristeligt Folkepartis stemmer kommer regeringen i mindretal.