Planlagt attentat i Danmark er ikke eneste mistanke mod Iran

Det overrasker ikke tidligere PET-chef, at den iranske efterretningstjeneste står bag planlægningen af attentatet. 

Politiets Efterretningstjeneste (PET) fortalte tirsdag på et pressemøde, at Irans efterretningstjeneste har haft planer om et attentat mod personer bosiddende i Danmark. 

Der er tale om herboende iranere med tilknytning til den iraniske separatistbevægelse ASMLA.

Ifølge PET er motivet bag de iranske attentatplaner, at ASMLA offentligt har været ude og anerkende et angreb i Iran, der kostede 25 mennesker livet, for legitimt.

En norsk statsborger med iranske rødder er anholdt og sigtet i sagen fra Danmark. Men selvom Iran har en stærk og professionel efterretningstjeneste, tror tidligere operativ chef for PET Frank Jensen ikke, at den sigtede nordmand er professionel.

- Jeg tror, at den iranske efterretningstjeneste har hvervet ham som agent. Det kan man se, fordi nordmanden er sigtet for blandt andet spionage. Han er tilknyttet efterretningstjenesten, men jeg tror ikke, at han er professionel, siger Frank Jensen til TV 2. 

- Nu er det helt store spørgsmål så, hvem der skulle have udført attentatet. 

Iran betegner gruppe som terrorister

Det overrasker ikke den tidligere PET-chef, at den iranske efterretningstjeneste står bag planlægningen af attentatet. 

- Iran fører en hård kamp mod dem, de opfatter som terrorister. Det gælder blandt andet gruppen ASMLA. Iran vil have medlemmerne af denne gruppe udleveret, og Danmark vil ikke udlevere dem. Derfor vil Iran have ram på medlemmerne dér, hvor de er, forklarer Frank Jensen.

Det er da heller ikke første gang, den iranske efterretningstjeneste er under mistanke for at planlægge et attentat på personer i såvel Iran som i udlandet.

Disse sager er Iran mistænkt for at stå bag

Iransk aktivist dræbt i Holland

I november 2017 blev den iranske aktivist Ahmad Mola Nissi skudt på et fortov i den hollandske by Haag. Ahmad Mola Nissi var leder af bevægelsen ASMLA, som står for Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz. ASMLA beskyldte Iran for at stå bag drabet. De hollandske myndigheder udviste efterfølgende to iranske diplomater af 'uspecificerede årsager'. 
 

Canadier døde i iransk fængsel

I januar 2018 blev den 63-årige miljøaktivist Kavous Seyed-Emami anholdt af iransk politi for spionage. To uger efter begik han ifølge Iran selvmord i fængslet. Kavous Seyed-Emami, som var canadisk statsborger med iranske rødder, efterlod sig en kone og to sønner. De udtalte efterfølgende, at de tvivlede på Irans forklaring om selvmord. Canadas udenrigsminister forlangte efterfølgende svar på, hvad der var sket med Kavous Seyed-Emami. 

Iransk advokat og aktivist dræbt i Teheran

Den iranske advokat og aktivist Farshid Hakki blev i 2018 dræbt i Teheran i Iran. Ifølge politiet i Teheran fandt de Farshid Hakkis krop i en brændende bil. Venner af aktivisten udtalte efterfølgende, at Farshid Hakkis krop bar præg af knivstik. To af vennerne mistænkte agenter fra den iranske stat for at stå bag drabet. 

Diplomat anholdt for at planlægge angreb nær Paris

I juli 2018 blev fire personer, heriblandt en iransk diplomat, anholdt for at planlægge et angreb, som ifølge myndighederne skulle have været et bombeangreb i Paris rettet mod en iransk oppositonsgruppe, MEK (Mujahedin-e-Khalq), som Irans regering ikke bryder sig om. Gruppen anklagede ledere i Teheran for at stå bag.

Iranere anklaget for at ville dræbe saudisk ambassadør

I 2011 blev to iranere i New York anklaget for at være med til at planlægge et drab på den saudiske ambassadør i USA Adel al-Jubeir. Den ene af de to iranere tilstod planlægningen af drabet. 

TV 2s korrespondent i Mellemøsten Simi Jan har flere gange interviewet den iranske ambassadør. Hun fortæller, at det i den iranske ambassadørs øjne er paradoksalt, at Danmark ikke vil udlevere medlemmer af ASMLA.

- Den iranske ambassadør har forklaret, at det vækker enormt meget vrede, at Danmark på den ene side ikke vil lade IS-krigere, som har været nede at kæmpe i Syrien, komme tilbage til Danmark. Men folk, som planlægger og hylder terror i deres land, får lov til at opholde sig i Danmark, siger Simi Jan.