Udland

Løkke og Kristian Jensen svarer igen efter Trumps kritik af Danmark

Det Hvide Hus revser Danmark for, at levestandarden er langt højere i USA. Danmarks statsminister skyder igen.

En amerikansk rapport om levestandarden i de nordiske lande har i den grad fået statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og finansminister Kristian Jensen (V) op af stolene.

De tager nu skarp afstand fra rapporten fra økonomiske rådgivere i Det Hvide Hus og den amerikanske præsident, Donald Trump.

- Jeg deltager til enhver tid i en konkurrence med amerikanerne om hvem, der har den bedste samfundsmodel: Danmark eller USA?

- For jeg ved, at Danmark ville vinde hver gang. Modsat USA har vi nemlig i Danmark fundet en god balance mellem frihed og fællesskab, skriver Lars Løkke Rasmussen på Facebook.

Rapporten blev offentliggjort for nylig og konstaterer, at levestandarden i USA er mindst 15 procent højere end i Danmark. Desuden skulle fattige amerikanere have det bedre end gennemsnitsborgeren i Norden.

- Billedet af Danmark er falsk

Danmark nævnes lige under en snes gange med henvisning til de høje indkomstskatter og afgifter på biler. Det bruges som eksempler på de høje levestandarder.

For at få et realistisk billede af levestandarderne skal man dog medregne sundheds- og uddannelsessystemet, som i Danmark betales over skatten.

Finansminister Kristian Jensen forsvarer Danmark med, at det ikke er et samfund, hvor man har fattigdom, som man ser mange steder i USA.

- Det her er med til at tegne et billede af, hvad Danmark er for et samfund. Men det er et forkert billede - et fake news-billede siger Kristian Jensen (V) til TV 2. 

- I Danmark har vi et samfund, der har langt bedre og stærkere sikkerhedsnet for dem, der falder udenfor, samtidig med at vi har muligheden for, at folk kan udleve deres drømme. Og det synes jeg faktisk, at vi skal fortælle højt og tydeligt - også til USA.

Finansministeren mener, at Trump bruger kritikken af Danmark i sin valgkamp frem mod midtvejsvalget.