Apple undersøger mulig sag om studerende, der blev tvunget til arbejde

16x9
Fabrikken, hvor de unge ifølge SACOM blev tvunget til at arbejde, ligger i Kina. Foto: Issei Kato / Ritzau Scanpix

Apple har tidligere fået kritik for, at studerende arbejdede ulovligt på en af virksomhedens fabrikker i Kina.

Foreningen SACOM i Hong Kong, der arbejder for kinesiske studerendes rettigheder, fortalte i sidste uge, at de i en ny undersøgelse kan dokumentere, at en gruppe kinesiske studerende blev tvunget til at arbejde for it-giganten Apple. 

Det tvungne arbejde foregik ifølge rapporten på en af Apples fabrikker, som producerer Apples ur 'Apple Watch'.

Fabrikken drives af virksomheden Quanta Computer i byen Chongqing i Kina. Det skriver CNN.

Apple igangsætter nu en undersøgelse på baggrund af beskyldningerne. 

I strid med regler

Ifølge SACOM lyder beskyldningerne på, at studerende fra 16 til 19 år af deres skoler blev tvunget til at arbejde på fabrikken. Det foregik i form af obligatoriske praktikophold, hvor de studerende blandt andet fik 'en overdreven mængde overarbejde', og hvor de arbejdede inden for et område, der ikke umiddelbart havde noget med deres uddannelse at gøre.

De studerende skulle desuden - ifølge foreningen - også være blevet sat til at arbejde om natten.

Alle disse faktorer strider ifølge SACOM både mod kinesiske regler og Apples egne standarder. 

Apple sagde mandag i en udtalelse, at virksomheden på nuværende tidspunkt undersøger, hvorvidt studerende, som blev ansat i september, arbejder under de forhold, SACOM påstår. 

- Vi har nultolerance over for manglende overholdelse af vores standarder, og vi forsikrer om, at vi handler på det, hvis vi opdager, at vores regler overtrædes, lød det fra Apple. 

It-giganten oplyste samtidig, at de tre gange mellem marts og juni har undersøgt netop fabrikken i Chongqing.

Ifølge Apple viste undersøgelserne, at der ikke var nogen praktikanter, som arbejdede på fabrikken på de pågældende tidspunkter. 

Tidligere sag

Quanta Computer afviser beskyldningerne og forklarer, at de arbejder tæt sammen med Apple, mens undersøgelserne står på.

Ifølge virksomheden selv ansætter de slet ikke studerende som praktikanter.

Apple fik, sammen med leverandøren Foxconn, i november sidste år kritik, efter det kom frem, at studerende arbejdede ulovligt på en af Apples fabrikker i Kina, hvor de havde en voldsom mængde overarbejde.

På den pågældende fabrik producerede Foxconn iPhone X.

Apple lagde sig på daværende tidspunkt fladt ned og sagde, at de havde sendt personale til fabrikken, som skulle tage hånd om overtrædelserne.

Fra Foxconn lød forklaringen, at de studerende havde haft overarbejde, som var i strid med reglerne, men at arbejdet ikke var tvunget, samt at de studerende fik en 'passende løn' for arbejdet.