Udland

USA sender tusindvis af soldater til grænsen for at stoppe migranter

Karavanen af migranter fra Mellemamerika vil blive mødt af væbnet modstand, erklærer højtstående militærmand.

Den store karavane af migranter fra de mellemamerikanske lande vil blive mødt af væbnede soldater, så snart de nærmer sig grænsen il USA.

Det siger en højtstående general fra den amerikanske hær mandag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge general Terrence O'Shaughnessy er 800 amerikanske soldater allerede på vej til den amerikansk-mexicanske grænse i delstaten Texas, og inden ugens udgang vil der være sendt op mod 5200 tropper, herunder væbnede soldater, til det sydvestlige USA for at sikre grænsen mod de uvelkomne gæster.

- Dette er blot starten på denne operation. Vi vil fortsætte med at justere antallet, fastslår generalen.

Han henviser til, at de nye tal er foruden 2092 soldater, som allerede er udsendt fra Nationalgarden.

- Jeg mener, præsidenten har gjort det klart, at grænsesikkerhed også er et anliggende, der handler om national sikkerhed, siger generalen ifølge Reuters

Trump: - Militæret venter på jer

Præsident Donald Trump har via Twitter opfordret de mange migranter til at vende om.

- I vil alligevel ikke få adgang til USA, med mindre I gennemgår den fornødne juridiske proces. Så vend om. Militæret venter på jer, skriver Trump.

Det er flygtninge fra Honduras, Guatemala og El Salvador, der i samlet flok er søgt mod et nyt og bedre liv i USA. 

Mexicansk politi med specialudstyr har undervejs fulgt karavanen. I det forløb har Donald Trump opfordret flygtningene til at søge asyl i Mexico.

Ifølge Reuters har enkelte valgt at søge lykken her, atter andre har opgivet rejsen mod USA, men karavanen har trods modgang ikke desto mindre vist sig at være sejlivet og målrettet.

Tæller tusindvis af personer

Karavanen af migranter tog sin begyndelse i Honduras, hvor over tusinde i midten af oktober valgte at tage flugten væk fra omfattende korruption, fattigdom og vold. Det var som udgangspunkt deres erklærede mål at tilbagelægge de mere end 1800 kilometer til den amerikanske grænse. 

På deres vej gennem Honduras og Guatemala har flere personer - primært fra mellemamerikanske lande - sluttet sig til karavanen. FN vurderer, at den nu tæller omkring 7000 personer.

Migrant-karavaner fra Mellemamerika til USA er et tilbagevendende fænomen, men den aktuelle er usædvanlig stor.

Donald Trump har bebudet, at USA som en konsekvens af den omfattende migrantkaravane vil skære kraftigt ned på støtten til de mellemamerikanske lande. Et beløb, som årligt er på 3,3 milliarder kroner.

De 5200 soldater vil være en kraftig stigning i forhold til det skøn på mellem 800 og 1000 soldater, som AP og Reuters i sidste uge kunne berette om.