Udland

Stefan Löfven opgiver at danne regering i Sverige

Den svenske statsminister kan ikke samle flertal til at danne regering med ham i spidsen. Et nyvalg er dog ikke sandsynligt, mener politisk reporter.

Sveriges fungerende statsminister, Stefan Löfven, har opgivet at danne regering efter flere ugers forsøg.

Det siger han efter et møde hos Andreas Norlén, der både er formand for det svenske parlament, Rigsdagen, og udpeget til politisk undersøger, såkaldt talman, i forbindelse med regeringsdannelsen efter valget i september.

- Der er ingen forudsætninger for, at jeg kan danne en regering, som kan tolereres af Riksdagen, siger Stefan Löfven på et pressemøde ifølge tv-kanalen SVT.

Der er ikke noget som helst ændret. Sverige står i den her fastlåste situation, hvor der står to blokke over for hinanden

Hans Redder, politisk reporter TV 2

Brug for ny forhandlingsleder

De seneste fjorten dage har Stefan Löfven afsøgt muligheden for en regering på tværs af de to store blokke i svensk politik. Det vil sige et samarbejde med De Liberale og Centerpartiet, men uden held. 

De to borgerlige partier har nægtet at samarbejde med den store vinder ved efterårets valg, det nationalkonservative Sverigedemokraterne, og uden dem kan de borgerlige partier ikke alene sikre sig et flertal.

Andreas Norlén skal nu overveje, hvem der så skal gøre forsøget på at danne regering.

Moderaternes leder, Ulf Kristersson, har tidligere - uden held - forsøgt at danne regering på bagkant af det svenske valg 9. september.

En fastlåst situation

Ifølge TV 2s politiske reporter Hans Redder, der følger den svenske regeringsdannelse tæt, er det ikke en overraskelse, at Stefan Löfven har kastet håndklædet i ringen i forhold til at danne en ny svensk regering efter et par ugers arbejde.

- Der er ikke noget som helst ændret. Sverige står i den her fastlåste situation, hvor der står to blokke over for hinanden. Den rød-grønne blok med Stefan Löfven og den borgerlige allianceblok, som Ulf Kristersson står i spidsen for, siger Hans Redder.

Overfor disse blokke står Sverigesdemokraterne, som ingen af de to blokke vil samarbejde med.

- Situationen er som på valgnatten for syv uger siden, og derfor kan Stefan Löfven heller ikke danne en regering, forklarer Hans Redder.

Mulig opblødning

Opgaven for talman Andrea Norlén bliver nu at udpege, hvilken politisk leder der får den komplicerede opgave at forsøge at danne en ny regering.

Og valget kunne ifølge de svenske politiske kommentatorer meget vel falde på Moderaternes leder, Ulf Kristersson, fortæller Hans Redder.

- Han (Ulf Kristersson red.) har tidligere mislykkedes med sit forsøg, men det er spørgsmålet, om det langstrakte forhandlingsforløb måske kan have lagt pres på de øvrige politiske partier og gjort, at de bløder op på nogle af deres ultimative standpunktet, som de tidligere har haft, siger Hans Redder.

Et andet bud på en politiker, der skal gøre forsøget på at danne regering, er ifølge svenske medier Centerpartiets leder, Annie Lööf. Men hun har tidligere afvist at have et ønske om at blive statsminister.

Et stykke vej til nyvalg

Selvom den politiske situation er gået i hårdknude, ser Hans Redder dog ikke umiddelbart tegn på, at et nyvalg i Sverige er lige om hjørnet.

Det vil blot være at udskyde problemerne, mener TV 2s politiske reporter.

-  I sidste ende er et nyvalg den eneste løsning, hvis der ikke er nogen partier, der opgiver deres ultimative standpunkter. Men der er vi stadigvæk et stykke fra, for et nyvalg vil ikke nødvendigvis være en løsning. Hvis den svenske befolkning sammensætter en Rigsdag, der ser nogenlunde ud, som den gør i dag, så står vi jo med præcis det samme problem efter et nyvalg, siger Hans Redder.

Han kalder det for en "politisk falliterklæring", hvis svenskerne skal til nyvalg.

- Men det er i sidste ende en mulighed, medgiver Hans Redder.

Samtaler med partierne

Mandagens tidsplan for talman Andreas Norléns samtaler med de svenske partier ser ifølge den svenske avis Expressen således ud:

12.00 Moderaterne 

12.30 Sverigesdemokraterne

13.00 Centerpartiet 

13.30 Venstrepartiet

14.00 Kristendemokraterne

14.30 Liberale

15.00 Miljøpartiet

Det ventes, at talman Andreas Norlén vil holde en pressekonference mandag eftermiddag, hvor valget af en ny forhandlingsleder vil blive offentliggjort.