Sad fast i trafikken og kom for sent til nedstyrtet fly - vennerne frygtes omkommet

Indonesisk beredskab arbejder stadig uafbrudt, efter et fly mandag styrtede ned kort efter afgang. Samtlige 189 mennesker ombord formodes dræbt.

Den indonesiske embedsmand Sony Setiawan takker i disse timer trafikken i hovedstaden Jakarta for at have reddet hans liv.

Trafikken var mandag morgen lokal tid så presset, at han modsat flere af sine kollegaer missede det fly, der kort efter at være lettet styrtede i havet.

Ombord på passagerflyet, der havde rute mod Pangkal Pinang, var 189 personer. Heriblandt tyve af Setiawans kollegaer fra finansministeriet i Indonesien, tre børn og seks medlemmer af kabinepersonalet. Myndighederne frygter ifølge AFP, at de alle har mistet livet, da Boeing-flyet styrtede i Javahavet ud for kysten nær Jarkarta.

Sony Setiawan forsøger fortsat at forstå, hvorfor skæbnen ville, at han skulle sidde fast i trafikken.

- Jeg er altid med det fly. Mine venner og jeg har altid taget den afgang. Jeg ved ikke, hvorfor trafikken var så slem her til morgen. Jeg plejer at ankomme til lufthavnen klokken tre om natten, men i morges ankom jeg først klokken 6.20, så jeg missede mit fly, fortæller han til AFP.

Alle er formentlig døde 

Siden flystyrtet har det indonesiske beredskab arbejdet på højtryk for at finde overlevende, men chancerne er minimale, fortæller Bambang Suryo Aji, som er operationschef hos beredskabet.

- De kroppe, som vi har fundet i vandet, er ikke intakte. Da der er gået flere timer siden flystyrtet, er det sandsynligt, at de 189 personer er døde, fortæller han.

Indtil videre er 21 ligposer blevet fragtet væk fra ulykkesstedet, skriver CNN. Desuden er der fundet adskillige personlige ejendele i området i Javahavet, men flyets skrog er det endnu ikke lykkedes hverken dykkere, undervandsdroner eller andre involverede at finde.

Talsmanden fra den indonesiske katastrofemyndighed, Sutopo Purwo Nugroho, har på Twitter lagt billeder op af redningsaktionen.

Man regner dog med, at flyet ligger på omtrent 35 meters dybde, og myndighederne udtaler ifølge AFP, at de vil fortsætte arbejdet, som involverer mere end 300 mennesker, for at få det lokaliseret.

Tekniske problemer dagen før

Håbet er, at den sorte boks kan berette, hvad der gik galt på flyet, der lettede omkring klokken 00.20 dansk tid.

Efter blot 13 minutter i luften mistede flyet kontakten med omverdenen, og det er fortsat et mysterium, hvad der fik flyet, der kun har været i drift hos det indonesiske lavprisselskab Lion Air siden august, til at styrte fra en ellers skyfri himmel.

Chefen for Lion Air, Edward Sirait, har mandag oplyst, at man søndag oplevede tekniske problemer på det nu nedstyrtede fly, men at det ikke var noget usædvanligt.

- Teknikere i Jarkarta modtog meldinger om tekniske problemer, men de havde udført reparationer, inden flyet lettede, fortæller han til AFP.

Ifølge BBC, som er kommet i besiddelse af en journal om søndagens tekniske problemer, var det flykaptajnens fartmåler, der viste upålidelige målinger, ligesom der var afvigelser mellem de højdemålinger, kaptajnens instrumentbræt viste, og de målinger andenpiloten kunne se.

Det har ikke været muligt for det britiske medie at få en kommentar fra Lion Air til disse oplysninger. 

Destinationen var byen Pangkal Pinang øst for Sumatra Video: Marianne Holst

Indonesisk luftfartsikkerhed i søgelyset

Uanset hvad, der udløste ulykken, hviler manges øjne nu på sikkerheden hos den indonesiske luftfart.

Den australske regering advarer mandag embedsmænd og andre mod at flyve med Lion Air, og de vil opretholde denne advarsel, så længe det er uklart, hvad der forårsagede ulykken.

Både USA og Europa tidligere indført sanktioner mod, at indonesiske flyselskaber fløj i områderne netop på grund af sikkerheden. EU vil følge efterforskningen af mandagens ulykke, men har på nuværende tidspunktet ikke planer om at forbyde Lion Air at flyve til Europa.

Flyver pårørende ind

Lavprisselskabet har for nuværende ikke indstillet sine flyvninger.

Faktisk er de i stedet i færd med at flyve pårørende til de forulykkede til Jarkarta. Ifølge CNN er 90 personer indtil videre fløjet til hovedstaden, og yderligere 76 er på vej.

- Vi er meget bekymrede over denne tragiske begivenhed, og vi vil fortsætte med at koordinere mellem alle involverede parter for at få bekræftet, hvor flyets passagerer og besætning er, lyder det ifølge mediet i en pressemeddelelse fra Lion Air.

Embedsmand taknemmelig

Modsat de pårørende, der lige nu bliver fløjet ind til Jarkarta, har den overlevende Sony Setiawans familie fået afklaring.

- Min familie var i chok, og min mor græd, men jeg fortalte dem, at jeg var i sikkerhed. Nu skal jeg bare være taknemmelig, fortæller han til AFP.

Selv fik Setiawan først den tragiske nyhed, da han landede, efter han tog et senere fly til Pangkal Pinang.

- Jeg græd, da jeg hørte det, fortæller han og uddyber, at hans hjerte er knust.

- Mine venner var jo ombord på det fly.