Udland

Rigsdagsformand presser på for at få ny svensk regering på plads - opstiller fire scenarier

Rigsdagens formand kalder situationen låst og søger nu til alternativer for at komme videre.

Syv uger efter det svenske valg er det endnu ikke lykkedes de svenske partiledere at få en ny regering på plads, og derfor vælger formanden for Rigsdagen, Andreas Norlén, nu at gå aktivt ind i sagen.

Det fortæller han ifølge svenske Expressen på en pressekonference mandag eftermiddag.

Tidligere mandag måtte Sveriges fungerende statsminister, Stefan Löfven, sande, at han efter flere ugers forsøg ikke er kommet i mål med at danne et regeringsgrundlag, og derfor har formanden for Rigsdagen mødtes med alle partiledere i løbet af dagen.

Efter samtalerne er Andreas Norlén, som skal stå for arbejdet med regeringsdannelsen, altså overbevist om, at han aktivt er nødt til at gå ind i sagen, hvis Sverige skal gøre sig nogen forhåbninger om at få en regering på plads lige foreløbig.

- Jeg udelukker ikke længere at foreslå en statsministerkandidat, hvor udfaldet af en afstemning vil være usikkert. Måske er det det, der skal til, for at komme videre fra denne ellers låste position, lyder det fra Norlén på pressemødet.

Fire muligheder

Det er formandens job at sondere terrænet og finde en statsministerkandidat, som ikke har et flertal imod sig i Rigsdagen. Norlén opstiller på pressemødet fire bud på koalitioner, som han kan se som Sveriges næste regering:

  1. En storkoalition med Socialdemokraterne, Miljøpartiet, Centerpartiet og nogle af alliancepartierne.
  2. En koalition med Socialdemokraterne, Miljøpartiet, Centrumpartiet og De Liberale.
  3. Alliancepartierne, som består af Moderaterne, Centerpartiet, De Liberale og Kristendemokraterne samt Miljøpartiet fra den anden blok.
  4. Eller slutteligt en allianceregering af en art.

Han uddyber i øvrigt, at han de kommende dage vil tale med samtlige partiledere for at tage temperaturen på, hvordan det går mellem partierne.

- Processen besværliggøres af, at så mange forskellige regeringsalternativer flyder omkring i debatten. Der findes ingen garantier for, at dette bliver en succes.

En lige kamp mellem blokkene

Siden det svenske valg blev afholdt 9. september, har Norlén udpeget både Stefan Löfven fra Socialdemokraterne og Ulf Kristersson fra Moderaterne til at forsøge at skabe grundlag for en regering.

Begge er som bekendt mislykkedes efter ugers arbejde.

- Der er ingen forudsætninger for, at jeg kan danne en regering, som kan tolereres af Riksdagen, lød det fra Stefan Löfven, da han tidligere mandag opgav at danne regering.

Norlén har fire forsøg til at finde en statsministerkandidat, ellers bliver der udskrevet nyvalg.

På nuværende tidspunkt har hverken den rød-grønne blok med Stefan Löfven i spidsen eller den borgerlige allianceblok med Ulf Kristersson i spidsen nok mandater til et regeringsgrundlag. De har henholdsvis 144 og 143 mandater, mens Sverigedemokraterne, som begge blokke afviser at samarbejde med, har 62.