Udland

Piloter på indonesisk ulykkesfly ville vende om kort før styrt

De indonesiske myndigheder forventer ikke længere at finde overlevende blandt de 189 passagerer på det nedstyrtede Lion Air-fly.

Et passagerfly med i alt 189 personer ombord fra det indonesiske lavprisselskab Lion Air er tidligt mandag morgen lokal tid styrtet ned i havet, kort tid efter at det lettede fra Indonesiens hovedstad, Jakarta.

Det oplyser landets transportministerium ifølge nyhedsbureauet AFP.

Der er tale om 178 voksne passagerer, et barn, to spædbørn, to piloter og seks medlemmer af kabinepersonalet. 

Vi ved endnu ikke, om der er nogen overlevende. Vi håber, vi beder, men vi kan ikke bekræfte noget

Muhammad Syaugi, leder af den indonesiske eftersøgnings- og redningsmyndighed

Talsmanden fra den indonesiske katastrofemyndighed, Sutopo Purwo Nugroho, har på Twitter lagt billeder op af den indledende redningsaktion. Her ses blandt andet en smadret telefon, bøger, tasker og dele af flyets skrog.

Fund af ligdele

Dykkere er sendt i vandet for at lede efter vraget af flyet. På omkring 30 til 35 meters dybde har dykkere fundet både redningsveste og mobiltelefoner, forlyder det ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Flyet menes at være sunket til bunds ud for den indonesiske ø Java.

Flere både, en helikopter og mere end hundrede redningsarbejdere deltager i eftersøgningen af det nedstyrtede fly i et område ​​i Javahavet ud for kysten nær Jakarta.

En unavngiven talsmand siger ifølge nyhedsbureauet AP mandag formiddag dansk tid, at der er fundet ligdele i havet.

Eftersøgningen foregår i Javahavet ud for Jakarta Video: Marianne Holst

Regner ikke med overlevende

Ifølge nyhedsbureauet AFP forventer de indonesiske myndigheder derfor ikke at finde nogen overlevende blandt de 189 ombordværende på Lion Air-flyet 

- De kropsdele, som vi har fundet i vandet, er ikke længere intakte. Da der er gået flere timer siden flystyrtet, så det er sandsynligt, at de 189 personer er døde, siger den operative chef for Lion Air, Bambang Suryo Aji.

Indonesiens præsident, Joko Widodo, har beordret landets transportmyndigheder til at undersøge årsagen til flystyrtet.

Han opfordrer det indonesiske folk til at "fortsætte med at bede" for ofrene for katastrofen.

Havde oplevet tekniske problemer

Edward Sirait, der er direktør i Lion Air, vil mandag morgen ikke kommentere episoden yderligere. Men han siger, at selskabet vil holde et pressemøde senere på dagen.

- Vi kan ikke give nogen kommentar i øjeblikket. Vi forsøger at indsamle al information og data, lyder det fra Lion Airs direktør.

Senere mandag oplyser Edward Sirait, at det nedstyrtede fly havde oplevet et teknisk problem på sin sidste flyvning - uden at blive mere specifik.

De tekniske problemer var dog blevet løst i overensstemmelse med flyfabrikantens procedurer inden den skæbnesvangre flyvning, siger direktøren.

Ifølge nyhedsbureauerne Reuters og AP havde flyets indiske pilot efter bare tre minutter bedt om godkendelse til at vende tilbage til udgangspunktet i lufthavnen i Jakarta. 13 minutter inde i flyvningen mistede flyet kontakten med omverdenen. Dette er bekræftet af de indonesiske myndigheder.

Ingen danskere blandt de savnede

TV 2 har mandag morgen været i kontakt med Udenrigsministeriets Borgerservice, der oplyser, at der ikke umiddelbart er nogen danskere blandt de savnede.

- De foreløbige beretninger går på, at der ikke var nogen udlændinge ombord på flyet, siger pressevagten fra Udenrigministeriets Borgerservice, der fastslår, at oplysningerne endnu ikke er 100 procent bekræftet.

Pressevagten oplyser desuden, at den danske ambassade i øjeblikket er i kontakt med de indonesiske myndigheder, og at man følger situationen tæt.

Vejret ikke årsag til styrt

En talsmand for Lion Air bekræfter over for CNN, at lavprisselskabet mistede kontakten med flyet, kort efter det var kommet i luften. Ifølge nyhedsbureauet Reuters gik der bare 13 minutter, fra flyet var lettet, til kontakten ophørte.

Lion Air oplyser desuden, at flyet befandt sig i cirka 3000 meters højde, da radiokontakten forsvandt. De australske flymyndigheder blev bedt om assistance, men heller ikke de kunne få kontakt til flyet.

CNN skriver, at det er usandsynligt, at vejret har spillet en afgørende en rolle for ulykken. Der var nemlig ifølge mediets meteorolog ingen storme i området, hvor flyet forsvandt fra radaren.

Spritnyt fly

Flyet var på vej fra hovedstaden til byen Pangkal Pinang, der ligger på øen Bangka-Belitung, øst for Sumatra.

Flyet lettede fra Jakarta klokken 06.20 mandag morgen lokal tid (00.20 mandag dansk tid). Det skulle efter planen være landet i Pangkal Pinang en time senere.

Destinationen var byen Pangkal Pinang øst for Sumatra Video: 11432 & Marianne Holst

Lion Air er et af Indonesiens nyeste og største luftfartsselskaber og står både for indenrigs- og udenrigsflyvninger.

Passagerflyet var af typen Boeing 737-800, skriver nyhedsbureauet AP. Ifølge BBC var det en spritny type af Boeing-flyet, som kun har været i drift hos Lion Air siden august i år.

Dybt bekymrede

Flyproducenten skriver på Twitter, at Boeing er "opmærksom" på flystyrtet, og at man "nøje vil overvåge situationen".

Selskabet er dybt ulykkelige over Lion Air-flyets skæbne og udtrykker sin dybeste bekymring for de ombordværende og deres pårørende.

Et fly af samme type var i 2013 involveret i en hændelse, hvor flyet missede landingsbanen, da det ankom til den indonesiske ø Bali. Flyet styrtede ned i havet, men ingen mistede livet i episoden.

I 2014 styrtede et fly fra flyselskabet AirAsia ned i havet på vej fra Indonesien til Singapore. Alle 162 personer ombord mistede livet.