Udland

Ingen straf for politidrab og militærfolk i regeringen - sådan vil 'Brasiliens Trump' forandre sit land

Jair Bolsonaro har flere gange udtalt sig nedladende om kvinder, sorte og homoseksuelle.

Den 63-årige Jair Bolsonaro med tilnavnet 'Brasiliens Trump' løb søndag med sejren ved præsidentvalget i Brasilien.

Fakta om Brasilien

 • Brasilien er det 5. største land i verden med 210 millioner indbyggere.
 • Landet har verdens 8. største økonomi.
 • Befolkningens gennemsnitslevealder er 71,1 år.
 • Brasiliens forsvar er Latinamerikas største, og hver af de enkelte forsvarsgrene er også størst i verdensdelen.
 • Præsidenten har omfattende magt, og er leder både for landet og af regeringen.

Bolsonaro fra den ydre højrefløj fik lidt over 55 procent af stemmerne ved valget, og han vandt dermed en sikker sejr over rivalen Fernando Haddad fra Arbejderpartiet.

Den nyvalgte præsident har en fortid som kaptajn i hæren, og så er han kendt for at tale grimt om kvinder, sorte og homoseksuelle. Men de markante udfald har tilsyneladende ikke gjort det store indtryk på vælgerne. 

Det siger TV 2s internationale korrespondent Svenning Dalgaard:

- Der er ingen, der tager hans synspunkter højtideligt. Han vinder blandt kvinderne og ligger også rigtig pænt blandt de sorte. Folk fokuserer på, at økonomien går ad hekkenfeldt til, og at Arbejderpartiet har kørt økonomien i sænk.

I begyndelsen af september blev Bolsonaro stukket ned ved et offentligt valgmøde, og han var efterfølgende indlagt i en lille måneds tid. Det har dog ikke forhindret ham i at drive valgkamp fra sygesengen.

I sin sejrstale sagde Bolsonaro, at landet må stoppe med at "flirte med socialismen, kommunismen, populismen og ekstremisterne på venstrefløjen".

OVERBLIK: Disse fem punkter vil Bolsonaro satse på for at ændre Brasilien

 

Sikkerhed - "en betjent, der slår et udskud ihjel, skal hyldes og ikke retsforfølges"

En af grundstenene i Jair Bolsonaros valgkamp har været hans løfter om at slå ned på den skyhøje kriminalitet i Brasilien. Blandt andet ved at give politiet yderligere beføjelser, når det kommer til at bruge magt. Den nyudnævnte præsident har lovet mere retslig beskyttelse til betjente, der begår drab i tjenesten. Bolsonaro har udtalt, at ”en betjent, der slår et udskud ihjel, skal hyldes og ikke retsforfølges.”

Menneskerettighedsaktivister er bekymrede for, at politibetjente med straffrihed fremover vil slå flere uskyldige mennesker ihjel. Bolsonaro har argumenteret for, at den nuværende lov er for restriktiv, og at politiet skal have bedre mulighed til at forsvare sig. Jair Bolsonaro, der er kendt for at posere offentligt med hænderne formet som en pistol, vil også gøre det lettere for borgerne at eje et skydevåben.

I 2016 blev der i gennemsnit begået syv drab hver time. Tallene viser også, at omkring 98 procent af ofrene var mænd. I 437 af tilfældene var drabsofrene politibetjente.

Udenrigspolitik - vil efterligne Donald Trump

Den nyvalgte brasilianske præsident, Bolsonaro, har svoret, at han vil efterligne Donald Trumps udenrigspolitiske linje. Han har erklæret, at han vil satse på bilaterale handelsaftaler frem for multilaterale, og ligesom USA vil præsidenten flytte landets ambassade i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem.

Endelig har Bolsonaro lovet en hårdere linje over for nabolandet Venezuela, hvor ekstrem inflation har gjort bolivaren, landets valuta, så godt som værdiløs.

Ligesom Trump har Bolsonaro også talt med store bogstaver over for Brasiliens største handelspartner, Kina. Jair Bolsonaro besøgte i februar Taiwan, som Kina nægter at anerkende som en selvstændig stat.

Brasilien er storproducent af kaffe og bananer, samtidig med at landet også er verdens største eksportør af kylling og oksekød.

Klima - "ikke en centimeter af de indfødtes jord vil blive beskyttet mod udvinding"

Mere end halvdelen af Amazonas regnskov befinder sig i Brasilien, og miljøforkæmpere frygter, at Bolsonaro vil åbne for mere skovrydning og minedrift.

Den nyvalgte præsident har også opfordret til, at man ikke længere skal anerkende og beskytte indfødtes landområder mod udvinding. Bolsonaro har blandt andet sagt, at ”ikke en centimeter af de indfødtes jord vil blive beskyttet mod udvinding.”

Jair Bolsonaro har desuden lovet, at han vil følge præsident Trumps eksempel og forlade klimaaftalen, der blev underskrevet i Paris i 2015. Bolsonaro har dog efterfølgende trukket i land på den udmelding og sagt, at Brasilien vil blive i aftalen, så længe landet ikke skal give afkald på retten til at bestemme over den brasilianske del af Amazonas.

Forsvarspolitik - vil fylde sit kabinet med militærfolk

Som tidligere kaptajn i forsvaret har Jair Bolsonaro brugt mange af sine 27 år i Kongressen på at prioritere militære interesser, og det har han lovet at fortsætte med som præsident.

Bolsonaro har lovet at fylde sit kabinet med folk, der har en fortid i militæret. Den nyvalgte præsident har allerede udtalt, at hans forsvarsminister bliver den tidligere generalsekretær Augusto Heleno.

- Nationen sætter sin lid til de bevæbnede styrker som et forsvar mod barbari, har Bolsonaro skrevet i sit regeringsudspil.

Pension - brasilianere skal senere på pension

Efter den tidligere præsident Michel Temer fik nedstemt sin reform af landets udskældte pensionssystem, hviler alles øjne nu på den nye præsident. Det store spørgsmål er, hvordan Jair Bolsonaro vil forsøge at redde pensionssystemet og landets skræntende økonomi. 

Et af forslagene har været, at pensionsalderen for mænd hæves til 65 og for kvinder til 62 fra de nuværende 60 og 55 år.

Det brasilianske pensionssystem giver sammenlignet med internationale standarder lønmodtagere mulighed for at gå for tidligt på pension til alt for generøse pensioner. Det har bidraget væsentligt til regeringens massive budgetunderskud. Ethvert forsøg på at reducere pensionsfordelene vil være meget upopulært i befolkningen, så Bolsonaro bliver nødt til at forsøge at opnå en bred koalition i kongressen for at få sit forslag igennem.

Jair Bolsonaros kontroversielle citater

 1. - Fordi kvinder har flere rettigheder end mænd, såsom barselsorlov, foretrækker arbejdsgiveren at ansætte mænd... Jeg ville heller ikke ansætte kvinder. Men der er mange kompetente kvinder derude.

   

 2. - Hvis et homoseksuelt par flyttede ind i min ejendom, ville den miste værdi. Hvis de går rundt hånd i hånd og kysser, vil min ejendom tabe værdi! Ingen tør sige det af frygt for at blive udpeget som homofob.

 3. - Jeg vil ikke voldtage dig, fordi du ikke er værdig til det. (Jair Bolsonaro i 2014 til kongresmedlem Maria do Rosario)

 4. - Jeg er tilhænger af tortur - det ved du. Og befolkningen er også tilhængere af det.

 5. - Amazonas er som et barn med skoldkopper, hvor hver prik du ser, er en indfødt stammes reservat.

Kilder: Washington Post, The New York Times og Fórum Brasileiro de Segurança Pública.