Udland

Formodet synagoge-angrebsmand møder op i retten i kørestol

46-årige Robert Bowers fik mandag læst 29 anklagepunkter op i retssalen. Han risikerer dødsstraf for angreb.

Den formodede gerningsmand bag et skudangreb lørdag mod en synagoge i Pittsburgh blev mandag formiddag lokal tid stillet for en føderal domstol i USA.

Gerningsmanden, der er identificeret som den 46-årige Robert Bowers, fik læst 29 anklagepunkter op i retssalen.

Bowers mødte op i en kørestol efter at være blevet såret i en skudveksling med politiet under angrebet, hvor 11 personer blev dræbt og seks andre såret efter et angreb på synagogen Tree of Life.

Under angrebet på den jødiske synagoge skød han omkring sig i nogle minutter og ville have forladt stedet, men på vej ud af bygningen blev han mødt af politiet. Efter en ildkamp, hvor fire betjente blev såret og gerningsmanden selv ramt af flere skud, blev Bowers anholdt.

Drabsmand ønskede død over alle jøder

Bowers havde umiddelbart efter at være blevet pågrebet fortalt politifolk, at jøder begår folkedrab, og at han ønskede, at alle jøder skal dø.

Roberts Bowers havde forud for masseskyderiet stået bag adskillige hadretoriske angreb på jøder over de sociale medier. Det fortalte FBI-agent Bob Jones kort efter anholdelsen. Han skulle have råbt: "Død over alle jøderne" og andre lignende ting under sit angreb.

I retten anerkendte Robert Bowers anklagepunkterne. Hvis han findes skyldig, risikerer han dødsstraf.

Ved mandagens indledende høring blev det bestemt, at Bowers skal forblive bag tremmer uden mulighed for at blive løsladt mod kaution.

USA's præsident, Donald Trump, rejser tirsdag til Pittsburgh med sin kone, Melania Trump. 

Talsmand for Det Hvide Hus Sarah Huckabee sagde mandag, at Trump lægger vejen forbi byen i delstaten Pennsylvania for at "vise sin opbakning til det amerikanske folk og sørge med lokalsamfundet i Pittsburgh". 

Forud for besøget af en gruppe af fremtrædende jødiske personer i Pittsburgh dog i et åbent brev forklaret Donald Trump, at de ikke ønsker hans besøg. Gruppen skriver, at Trump "ikke er velkommen i Pittsburgh, før han tager afstand fra yderliggående nationalisme".

Næste høring finder sted på torsdag.