Udland

Om to dage bliver verdens højeste statue præsenteret - og de lokale er vrede

Imens den lokale regering bruger milliarder på gigantisk statue, kæmper landmænd med tørre marker.

Befolkningen i den indiske provins Gujarat kan snart prale af at have verdens højeste statue.

Den 182 meter høje hyldest til uafhængighedsforkæmperen Sardar Vallabhbhai Patel skal præsenteres onsdag 31. oktober.

Men de lokale bønder ville hellere have vand til at vande deres marker end en kæmpestatue af bronze og stål til 29.9 milliarder rupier stående i baghaven.

Det er i hvert fald indstillingen hos de landmænd i området, BBC har talt med.

Tvunget til ekstra arbejde

Prisen svarer til 2,8 milliarder danske kroner, og ifølge BBC har den lokale regering i Gujarat dækket mere end halvdelen af prisen. Resten er betalt af Indiens regering og private donationer.

Omkring ti kilometer fra det sted, hvor statuen af Sardar Vallabhbhai Patel står, ligger den overvejende fattige landsby Nana Pipaliya, hvor den 39-årige landmand Vijendra Tadvi bor.

Ligesom millioner af andre indiske landmænd er han afhængig af monsunen til at vande sin afgrøder eller af at pumpe grundvand op til markerne. Men lange tørre somre efterfulgt af uregelmæssig regn har resulteret i jævnlige tørker, og det har tvunget Vijendra Tadvi til at tage arbejde som chauffør i bygningsbranchen ved siden af.

- I stedet for at bruge penge på en kæmpestatue burde regeringen have brugt dem på landmænd i distriktet, siger Vijendra Tadvi til BBC og tilføjer, at områdets bønder fortsat mangler basale vandingsfaciliteter.

Forventer 2,5 millioner turister

Men regeringen mener, at den nye plads med statuen af Sardar Vallabhbhai Patel vil sætte skub i regionens økonomi. Den forventer ifølge BBC omkring 2,5 millioner årlige besøgende med dertil øgede jobmuligheder for de lokale.

Sardar Vallabhbhai Patel var en ledende figur i Indiens kamp for selvstændighed i midten af det 20. århundrede, og han blev landets første indenrigsminister og vicepremierminister efter landets løsrivelse fra Storbritannien.

Han var født i Gujarat-provinsen, hvor hans statue nu står færdigbygget og klar til at blive præsenteret for omverdenen. Den overtager titlen som verdens højeste statue fra den 54 meter lavere Buddha-statue på 128 meter ved Forårstemplet i Kina.