Udland

Trump forsvarer våbenlove efter synagoge-angreb - vil have bevæbnede vagter og dødsstraf

Mens de ramte stadig er i intensiv behandling, skaber skyderiet i Pittsburgh endnu engang debat om USA's våbenlove.

Omkring klokken 15.30 lørdag eftermiddag dansk tid gik en endnu uidentificeret mand ind i synagogen Tree of Life i Pittsburgh, Pennsylvania, hvor han skød og dræbte flere personer, der var samlet til en omskæringsceremoni.

Episoden har med det samme fået debatten om våbenlovgivning til at blusse op i USA med et hav af kritiske opslag på sociale medier til følge. Og også præsident Donald Trump er blevet spurgt ind til, om ikke regeringen har et ansvar for skyderier som det i Pittsburgh.

Men han fastholder det republikanske synspunkt, at masseskyderier ikke ville blive afhjulpet af strengere restriktioner på adgang til våben.

Hyr vagter i stedet

Tværtimod skal der flere våben til, mener Trump. Specifikt i hænderne på bevæbnede vagter, som Trump mener burde hyres på religiøse steder landet over.

- Hvis der havde været en bevæbnet vagt inde i templet, så ville de have været i stand til at stoppe ham, sagde Trump lige inden, han steg på et fly på vej til et vælgermøde.

Han mener desuden, at flittigere brug af dødsstraf vil være en god måde at bekæmpe masseskyderier på.

- Når folk gør det her, så skal de have dødsstraf. Enhver, der gør sådan noget her mod uskyldige i et tempel eller en kirke, de skal lide den ultimative pris, de skal betale den ultimative pris.

Mindst fire døde

Motivet for skyderiet i Pittsburgh er endnu ikke officielt meldt ud af myndighederne, men ifølge lokale medier skulle han have råbt "død over alle jøderne" og lignende under skyderiet. Det fandt sted under sabattan, hvor synagogen altid er meget fyldt.

- Det ser ud til at være en antisemitisk forbrydelse, sagde Donald Trump.

Noget officielt dødstal foreligger heller ikke, men meldingerne lyder på mindst fire dræbt. Herudover skulle et større antal være ramt af skud, herunder tre betjente, der dog ikke er kommet slemt til skade.

Ifølge KDKA modtog politiet flere opkald fra personer, der barrikaderede sig inde i synagogen, mens politiet var i ildkamp gerningsmanden. Det lokale medie skriver, at gerningsmanden skød mod betjentene, da de ankom, og at de var nødt til at bruge deres køretøjer som skjold.