Donald Trump

Trump anklager medier for at ville skade ham med bombesag

Trump kritiserer mediernes dækning af rørbombesag ved vælgermøde, mens hans støtter råber "CNN stinker" i kor.

FBI har fredag anholdt en hovedmistænkt i sagen, hvor rørbomber denne uge er blevet sendt til blandt andre Barack Obama, Hillary Clinton og det amerikanske medie CNN.

Men USA's præsident, Donald Trump, anklager nu medierne for at bruge sagen imod ham.

Det siger han natten til lørdag dansk tid på et vælgermøde i Charlotte i North Carolina.

Han mener, at medierne forsøger at skade ham med deres dækning af sagen om 14 rørbomber sendt til prominente Trump-kritikere, forklarer han.

- Medierne spillerne en stor rolle, om de vil det eller ej. Om det handler om tonen eller om alting. Mediernes konstante, unfair dækning og negative angreb bidrager kun til at trække folk endnu længere fra hinanden og til at underminere sund debat.

- Vi har set en indsats fra medierne de sidste par timer for at bruge de truende handlinger begået af et individ til at vinde politiske point mod mig og Det Republikanske Parti, siger Trump.

Som svar på præsidentens anklager mod medierne lyder det i kor fra Trump-støtter ved vælgermødet: "CNN stinker".

Samtidig fordømmer præsidenten endnu engang forsøgene på bombeangreb. Det er "terrorhandlinger", som skal straffes "hårdest muligt indenfor loven", siger Trump ifølge nyhedsbureauet AFP.

Politisk vold må aldrig tillades i USA, og jeg vil gøre alt i min magt for at stoppe det.

Præsident Donald Trump.

- Politisk vold må aldrig tillades i USA, og jeg vil gøre alt i min magt for at stoppe det.

Har beklaget sig - og fået kritik

Ifølge Trump har medierne i deres dækning af sagen forsøgt at angribe den konservative bevægelse, siger han.

Trump har beklaget sig over, at pakkebomberne har ødelagt et momentum, som han mener, Republikanerne havde under den igangværende valgkamp op til midtvejsvalget den 6. november.

- Republikanerne klarer sig virkeligt godt, og så kommer denne "bombekampagne", og vi taber tempo. Nyhederne handler ikke om politik.

- Meget uheldigt hvad der sker. Republikanere, gå ud og stem, lød det fra præsidenten i et tweet.

En kommentar der ikke er faldet i god jord, selvom han ved vælgermødet også viste format. Det fortæller TV 2s korrespondent Jesper Steinmetz fra Washington:

- Trump er jo en mester i at tale til flere forskellige publikummer, og da han holdt sin tale, fordømte han de her gerninger. Og han sagde, at han vil stille alle ressourcer til rådighed for at komme til bunds i denne her sag, og han opfordrede landet til at forsones og forenes på tværs af politiske uenigheder, så dér optrådte han meget præsidentielt.

Trumps blanding af Midtvejsvalg og FBI-efterforskning er ikke faldet i god jord, lyder det. Video: Kasper B. Andreasen

Men hans kobling af sagen til Midtvejsvalget, der finder sted om halvanden uge, lurede i kulissen:

- Tidligere på dagen var han nærmest forbistret over, at bombesagen tog fokus fra den politiske dækning i medierne, og han udtrykte bekymring for, om det skadede republikanerne. Det har han fået meget kritik for, da mange synes, at det er upassende, at en præsident blander politik ind i en i gangværende FBI-efterforskning og ikke viste den fornødne sympati overfor de her politiske modstandere.

Trump fordømmer angrebene

Men Trump har fat i noget.

Det skriver USA-analytiker Mirco Reimer-Elster i en blog på TV 2. Han vil dog ikke spekulere i mediernes påvirkning, eller om hvorvidt den anholdte Cesar Sayocs handlinger er påvirket af Trumps til tider hårde retorik.

Trump har helt ret i, at pakkebomberne har ødelagt det momentum, som Republikanerne havde kørende.

Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker.

Men rent politisk er fokus rettet et andet sted hen:

- Trump har helt ret i, at pakkebomberne har ødelagt det momentum, som Republikanerne havde kørende. Det er kun få dage siden, at den store historie var menneskemængden fra Centralamerika, der er på vej mod den amerikanske grænse. En god sag for Trump og Republikanerne.

- I dag (fredag, red.) blev der offentliggjort flotte økonomiske vækst- og jobtal. Men den nyhed druknede ved siden af anholdelsen af den formodede pakkebombemand, skriver Mirco Reimer-Elster.

Sagen om rørbomberne startede mandag, da der blev fundet en pakke adresseret til George Soros, der er milliardær og økonomisk støtte til demokratiske politikere.

Ingen er indtil videre kommet til skade.

Her er brevene sendt til

 1. George Soros

  Ungarsk-amerikanske George Soros er en rig finansmand, som driver en række forskellige fonde.

  I 1992 blev han verdenskendt på at sælge meget kraftigt ud af det britiske pund, hvilket tvang den daværende premierminister, John Major, til at trække Storbritannien ud af det europæiske fastkurssamarbejde.

  De mange penge fra valutaspekulationen har han de seneste år brugt som filantrop, hvor han rundt omkring i verden har støttet en række velgørende projekter. 

  Han har også finansieret en række organisationer, som ønsker at fremme demokrati i verden.

  For eksempel har han investeret i uddannelsesprojekter flere steder i Østeuropa, hvilket har gjort ham til et vestligt fjendebillede for statsledere som Ruslands Vladimir Putin og Ungarns Viktor Orban. 

  Konspirationsteoretikere på højrefløjen ynder også at mistænke ham for at stå bag finansiel støtte til diverse kontroversielle hændelser i verden. 

  Han har blandt andet en bopæl i delstaten New York.

 2. Barack og Michelle Obama

  Barack Obama var USA's 44. præsident fra 2009 til 2017 og repræsenterede Det Demokratiske Parti.

  Efter at have forladt præsidentembedet rejser Barack Obama blandt andet verden rundt, hvor han deltager i forskellige foredrag. 

  Et af de foredrag bragte ham for nyligt til Kolding

  Parret bor i Washington og har to døtre, som hedder Malia Ann og Natasha. 

 3. Bill og Hillary Clinton

  Bill Clinton var USA's 42. præsident fra 1993 til 2001, hvor han repræsenterede Det Demokratiske Parti.

  Ved præsidentvalget i 2016 var Hillary Clinton den demokratiske kandidat til præsidentembedet, men hun endte med at tabe valget til den nuværende præsident, Donald Trump.

  Parret har datteren Chelsea Clinton og bor i dag i Westchester County i delstaten New York. Begge holder i dag foredrag og deltager ved forskellige politiske arrangementer.

 4. John Brennan

  En pakke adresseret til den tidligere CIA-chef John Brennan blev onsdag sendt til CNN. John Brennan er ved flere lejligheder brugt som gæst på CNN, men har ikke en officiel tilknytning til tv-stationen. CNN's kontor på New York blev i den forbindelse evakueret.

  Den tidligere CIA-chef har ved flere lejligheder kritiseret Donald Trump i skarpe vendinger og fik som konsekvens heraf frataget sin sikkerhedsgodkendelse og ret til at få indblik i fortrolige efterretninger.

 5. Eric Holder

  Den tidligere justitsminister, demokraten Eric Holder, var også mål for en pakke.

  FBI oplyser, at pakken var sendt med forkert adresse, men med Debbie Wasserman Schultz' adresse som afsender. Pakken blev derfor sendt retur mod hende.

  Hun er medlem af Repræsentanternes Hus for Demokraterne, og hun var et ledende medlem af Det Demokratiske Partis organisation under præsidentvalget i 2016.

 6. Maxine Waters

  Det 80-årige medlem af Repræsentanternes Hus er opstillet for demokraterne i Californien.

  Hun var mål for to af de mistænkelige pakker, oplyser FBI på Twitter. Maxine Waters har været en endog meget højlydt modstander af Irak-krigen og har ofte udtalt sig imod både George H. W. Bush, George W. Bush og Donald Trump.

  Ifølge Fox News blev det centrale postkontor i Los Angeles evakueret, da en mistænkelig pakke adresseret til Waters blev opdaget onsdag.

 7. Robert De Niro

  Skuespilleren Robert De Niro har været en ivrig kritiker af USA's præsident, Donald Trump.

  Skuespilleren ejer en række restauranter, men også et produktionsselskab, som hedder Tribeca Productions.

  Den mistænkelige pakke blev ifølge amerikanske medier sendt til Tribeca Productions' kontorlokaler, som ligger på syvende etage i en bygning i New York, der også huser en af De Niros restauranter.

 8. Joe Biden

  Joe Biden er medlem af det demokratiske parti og tidligere vicepræsident under Barack Obama fra 2009 til 2017.

  To mistænkelige pakker blev sendt til Joe Biden i delstaten Delaware. Amerikanske medier skriver, at pakkerne blev opsnappet på et eller flere postkontorer i Delaware.

  Ifølge New York Times og CNN havde en pakke en forkert adresse og skulle derfor sendes retur til afsenderen. Ligesom på de andre mistænkelige pakker stod den demokratiske politiker Debbie Wasserman Schultz som afsender.

 9. Cory Booker

  Cory Booker er senator for Demokraterne i staten New Jersey.

  Han anses for at være en prominent figur i partiet, som ofte optræder i amerikanske medier.

  Han kom for alvor i republikanernes søgelys, da han i forbindelse med godkendelsen af højesteretsdommeren Brett Kavanaugh offentliggjorde en række dokumenter om dommeren, som ellers var hemmeligtstemplede.

  Senatoren fra New Jersey menes desuden at have ambitioner om at stille op til præsidentvalget på et tidspunkt.

 10. James Clapper

  77-årige James Clapper er bedst kendt for sin tid som efterretningschef i næsten hele præsident Barack Obamas regeringstid, fra 2010 til 2017.

  Clapper har en baggrund i det amerikanske flyvevåben, og han har holdt flere andre prominente positioner i efterretningsvæsenet under både George H.W. Bush og Bill Clinton.

  Pakken rettet til James Clapper blev fundet på en postcentral i New York.

 11. Tom Steyer

  61-årige Tom Steyer er milliardær og liberal aktivist bosiddende i San Francisco i Californien.

  Han er meget aktiv i kampen for at få afsat præsident Donald Trump og har doneret store summer til politikere, der kæmper for det formål.

 12. Kamala Harris

  54-årige Kamala Harris er senator for Demokraterne fra delstaten Californien.

  En mistænkelig pakke blev afsendt til hendes kontor i Sacramento og blev opsnappet af medarbejdere her.

Tekst: Sebastian Goos, goos@tv2.dk, Anders Hjort, ahjo@tv2.dk og Emil Færch, emfa@tv2.dk

Kilder: Ritzau, The Washington Post, New York Times, Georgesoros.com