Udland

Skød og dræbte mindst 11 i Synagoge - skrev 'jeg går ind' på socialt medie kort før angreb

Myndighederne har identificeret 46-årige Robert Bowers som gerningsmand til lørdagens masseskyderi i Pittsburgh.

På et pressemøde lørdag aften dansk tid har myndighederne i den amerikanske storby Pittsburgh løftet noget af sløret for, hvad der skete tidligere på dagen, da en gerningsmand skød og dræbte mindst 11 mennesker i en synagoge i byen.

Den anholdte, der menes at stå bag skyderiet, er 46-årige Robert Bowers, der ifølge FBI-agent Bob Jones gik ind i synagogen med en automatriffel og tre håndvåben. Det skete omkring klokken 09.30 lokal tid, mens der var tre forskellige ceremonier i gang i synagogen Tree of Life.

Han skød omkring sig i nogle minutter og ville have forladt stedet, men på vej ud af synagogen blev han mødt af politiet. Efter en ildkamp, hvor fire betjente blev såret og Robert Bowers blev ramt af flere skud, blev han anholdt.

Den mistænkte er nu på et lokalt hospital og menes ikke at være i kritisk tilstand.

- Jeg går ind

Roberts Bowers menes at have været motiveret af et had til jøder, fortalte Bob Jones. Han skulle have råbt "død over alle jøderne" og andre lignende ting under sit angreb.

Hans sociale medier bakker op om den motivation, da han i flere omgange har lagt antisemitiske ting op. Han har blandt andet kritiseret gruppen HIAS, der hjælper jødiske flygtninge i USA. Det gjorde han så sent som to timer inden sit angreb:

- HIAS bringer besættere ind for at dræbe vores folk. Jeg kan ikke bare sidde her og se mit folk blive slagtet. Jeg går ind, skrev han på det sociale medie Gab.

Kritisk over for Trump

Det var blot den sidste gang, han lagde kritik af HIAS og jøder op på sociale medier. Det har han også flere gange gjort i forbindelse med præsident Donald Trump, som han har kritiseret for at "omgive sig med jøder":

- Der bliver ikke nogen MAGA (forkortelse for Trumps slogan 'Make America Great Again, red.), så længe der er en infestation af jøder.

- Så længe Trump er omringet af jøder, sker der ikke noget nyt.

Robert Bowers skrev desuden i et opslag fire timer før angrebet, at han ikke stemte på Trump.

Præsident Trump fordømmer anti-semitisk angreb efter masseskyderi i Pittsburgh.

Tilladelse til at bære våben

Bob Jones fra FBI sagde på pressemødet, at Robert Bowers ikke på forhånd var kendt af myndighederne, og ifølge CNN er den største forbrydelse i hans fortid en bøde for at køre uden nummerplader i 2015.

Robert Bowers menes at have arbejdet alene.

Den 46-årige havde tilladelse til at bære våben og siden 1996 har han købt mindst seks skydevåben, skriver CNN.

Foruden de 11 dræbte er der seks sårede efter skyderiet. Heraf er en enkelt stadig i kritisk tilstand.

29 sigtelser

Den amerikanske anklagemyndighed har foreløbig rejst 29 sigtelser mod manden. Det oplyser Scott W. Brady, statsanklager i Pennsylvania, lørdag aften lokal tid. 

En af sigtelserne er for brug af våben med det formål at dræbe. De øvrige detaljer omkring sigtelserne vil blive offentliggjort på et pressemøde søndag, oplyser Brady.

USA's præsident, Donald Trump, fordømmer angrebet på Twitter og kalder det "antisemitisk".

- Dette ondskabsfulde, antisemitiske angreb er et angreb mod menneskeheden. Vi skal alle arbejde sammen for at komme antisemitismen i denne verden til livs. Vi må stå sammen i kampen mod had, skriver han på Twitter.

Trump har givet ordre til, at der skal flages på halv stang til og med den 31. oktober som et tegn på respekt for ofrene for angrebet. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Efter angrebet er tusindvis af mennesker mødt op ved synagogen for at mindes ofrene. Her har de lagt blomster og tændt stearinlys nær gerningsstedet.

Trump har tidligere lørdag givet udtryk for, at det er en klar mulighed, at alle kirker og synagoger fremover skal have bevæbnede vagter.

Han sagde samtidig, at personer, der begår massedrab, bør dømmes til døden og "betale den højeste pris", skriver nyhedsbureauet Reuters.