Udland

Obama anklager Trump for at lyve og opdigte ting

I en tale fredag udtalte Barack Obama sin hidtil hårdeste og mest direkte kritik af Trump og hans partifæller.

I en tale fredag rettede Obama en hidtil uset skarp kritik mod den nuværende amerikanske præsident og hans konservative partifæller, hvor han anklagede præsiden Trump for at opdigte fakta og lyve.

- Vi har ikke før set, at politikere helt åbenlyst, gentagne gange, uden omsvøb og skamløst lyver, sagde Obama.

Talen blev holdt i både Milwaukee i Wisconsin og Detroit i Michigan, hvor Obama ved vælgermøder gav sin støtte til demokratiske kandidater til midtvejsvalget i USA den 6. november.

- Ingen i min administration blev sigtet

Barack Obama kom også ind på de mange kriminalsager mod tidligere medlemmer af Trumps administration, som Robert Muellers efterforskning af en mulig sammensværgelse med Rusland har rystet af sig:

- I Washington har de samlet nok tiltaler (mod nok personer, red.) til at bemande et fodboldhold, sagde Obama inden, han holdt en pause for at lade publikums latter stilne af, hvorefter han leverede sin punchline:

- Ingen i min administration blev sigtet.

- Han opdigter det bare

Den tidligere præsident anklagede Trump for at påstå, at han arbejder for at beskytte de amerikanske borgeres rettigheder, samtidig med at hans eget justitsministerium arbejder på at sløjfe dem.

- Præsidenten sagde, at han ville få vedtaget en lov om skattelettelser til middelklassen inden næste valg. Men Kongressen er ikke engang forsamlet. Han opdigter det bare, lød det fra Obama

- Det er ikke spin, det er ikke overdrivelse, der er ikke at give tingene en positiv glød. Det er at lyve.

Gør befolkningen bange

Den tidligere demokratiske præsident kritiserede også republikanernes brug af Hillary Clintons såkaldte emailsag under den seneste præsidentvalgkamp.

Ifølge Obama brugte republikanerne sagen til at skræmme vælgerne forud for valget. Men det er hyklerisk, når Trumps telefon nu bliver aflyttet af kineserne, lød anklagen fra Obama.

Han rettede også en kritik mod Trumps nylige fokus på den karavane af migranter, der bevæger sig til fods gennem Mexico med kurs mod USA.

- Det nyeste er, at de prøver at gøre alle bange for denne gruppe af fattige, underernærede flygtninge, som er tusindvis af kilometer væk, sagde Obama.

- Det er det, der er det vigtigste i denne valgkamp. Ikke sundhedssystemet, hvorvidt folk har mulighed for at gå på pension, at gøre noget ved lønniveauet, at genopbygge vores veje og broer eller at give folk arbejde.

Ser vækkelse i "politisk mørke"

I Michigan støtter Obama den demokratiske kandidat Gretchen Whitmer, mens han i Wisconsin støtter demokraten Tony Evers. Begge stater har vist sig som svingstater ved tidligere valg.

Obama udtrykte sit håb for udfaldet af det kommende midtvejsvalg i Michigan:

- Jeg håber, at vi på trods af larmen og alle løgnene vil komme igennem det hele, sagde han i sin tale.

- Jeg er håbefuld, fordi jeg midt i det politiske mørke ser en stor politisk vækkelse.