Ti brevbomber sendt til topdemokrater og kritikere af Trump - efterforskningen rettet mod postcentral

Flere pakker kan være på vej, mener FBI.

Ti mistænkelige pakker med rørbomber er blevet sendt til otte forskellige personer.

Heriblandt flere kendte personer som skuespilleren Robert De Niro og den tidligere amerikanske præsident Barack Obama. Fælles for modtagerne er, at alle er kritiske over for præsident Donald Trump.

Det er faktum efter de seneste dage i USA, hvor en massiv politioperation ledet af forbundspolitiet, FBI, nu har rettet blikket mod en postcentral i byen Opa-locka i Florida.

Det skriver blandt andet BBC, New York Times og CNN. Mens det lokale politi bekræfter det på Twitter:

- Vores bombeenhed og hundepatrulje yder i øjeblikket bistand til vores føderale partnere på en USPS-postcentral som led i den igangværende undersøgelse af mistænkelige pakker i andre distrikter. Arbejdet skal ses som en sikkerhedsforanstaltning, skiver Miami-Dade Police.

Unavngivne embedsmænd tæt på sagen siger til CNN, at myndighederne mener, at flere af pakkerne er blevet distribueret gennem pakkecentralen.

Samtidig fortæller en medarbejder fra det amerikanske postvæsen, US Postal Service, til tv-stationen, at centralen ligger cirka 20 kilometer fra storbyen Miami og distribuerer post fra det sydlige Florida.

Biden opfordrer til sammenhold

Undersøgelsen af postcentralen kommer efter, at flere højtstående demokrater samt støtter til selvsamme parti i løbet af de seneste dage har modtaget pakker med rørbomber.

Ingen af bomberne er dog detoneret, og ingen er kommet til skade i forbindelse med forsendelserne.

Men FBI mangler fortsat et motiv og en afsender, hvorfor politiet overalt i landet er i allerhøjeste beredskab.

Alle ti pakker har lignet hinanden og har som afsender båret demokraten Debbie Wasserman Schultz’ adresse, hvis distrikt er i det sydlige Florida, skriver New York Times.

Foruden Barack Obama og Robert De Niro har også Bill og Hillary Clinton modtaget mistænkelige pakker, ligesom tidligere justitsminister Eric Holder, filantropen George Soros og tidligere vicepræsident Joe Biden har modtaget pakker.

Joe Biden blev ved en tale i Buffalo spurgt til situationen torsdag aften:

- Vi er nødt til at slukke denne her hate machine. Vi er nødt til at stå sammen. Den amerikanske offentlighed og over hele nationen. Folk vil have os til at være mere civilliserede. Folk vil have os til at vælge håb over had. Jeg mener det helt indefra. Folk forstår, at ord betyder noget. Ord betyder noget. Og vores børn lytter, sagde han ifølge CNN.

Tidligere vicepræsident Joe Biden kommenterede på de seneste dages rørbomber ved en tale i Buffalo. Video: AP

Også tv-stationen CNN har modtaget pakker med brevbomber. Deres kontor i New York måtte onsdag evakueres i flere timer efter fund af en pakke, der var adresseret til den tidligere CIA-direktør John Brennan.

Flere pakker kan være sendt

På et pressemøde torsdag aften dansk tid fortalte vicedirektøren for forbundspolitiet FBI, William Sweeney, at der kan være flere mistænkelige pakker som dem, der er sendt til blandt andre de to tidligere præsidenter Barack Obama og Bill Clinton, i posten i USA.

- Det er muligt, at flere pakker er blevet sendt eller kan blive sendt, sagde han.

Ifølge vicedirektøren er pakkerne blevet sendt gennem posttjenesten United States Postal Service (USPS).

Hundredvis af efterforskere fra blandt andet FBI og sikkerhedstjenesten Secret Service, der beskytter den amerikanske præsident og tidligere præsidenter, arbejder i døgndrift for at finde gerningsmanden eller gerningsmændene bag pakkerne.

- Vi vil identificere og anholde den person eller de personer, som er ansvarlige for dette, sagde New Yorks politichef, James O'Neill, på et pressemøde torsdag aften dansk tid.

De amerikanske myndigheder har benævnt handlingen som terrorisme.

Her er brevene sendt til

George Soros

Foto: Stan Honda / Ritzau Scanpix
Ungarsk-amerikanske George Soros er en rig finansmand, som driver en række forskellige fonde.
I 1992 blev han verdenskendt på at sælge meget kraftigt ud af det britiske pund, hvilket tvang den daværende premierminister, John Major, til at trække Storbritannien ud af det europæiske fastkurssamarbejde.
De mange penge fra valutaspekulationen har han de seneste år brugt som filantrop, hvor han rundt omkring i verden har støttet en række velgørende projekter. 
Han har også finansieret en række organisationer, som ønsker at fremme demokrati i verden.
For eksempel har han investeret i uddannelsesprojekter flere steder i Østeuropa, hvilket har gjort ham til et vestligt fjendebillede for statsledere som Ruslands Vladimir Putin og Ungarns Viktor Orban. 
Konspirationsteoretikere på højrefløjen ynder også at mistænke ham for at stå bag finansiel støtte til diverse kontroversielle hændelser i verden. 
Han har blandt andet en bopæl i delstaten New York.

Barack og Michelle Obama

Foto: JONATHAN ERNST / Scanpix Denmark
Barack Obama var USA's 44. præsident fra 2009 til 2017 og repræsenterede Det Demokratiske Parti.
Efter at have forladt præsidentembedet rejser Barack Obama blandt andet verden rundt, hvor han deltager i forskellige foredrag. 
Et af de foredrag bragte ham for nyligt til Kolding
Parret bor i Washington og har to døtre, som hedder Malia Ann og Natasha. 

Bill og Hillary Clinton

Foto: Mark Ralston / Ritzau Scanpix
Bill Clinton var USA's 42. præsident fra 1993 til 2001, hvor han repræsenterede Det Demokratiske Parti.
Ved præsidentvalget i 2016 var Hillary Clinton den demokratiske kandidat til præsidentembedet, men hun endte med at tabe valget til den nuværende præsident, Donald Trump.
Parret har datteren Chelsea Clinton og bor i dag i Westchester County i delstaten New York. Begge holder i dag foredrag og deltager ved forskellige politiske arrangementer.

John Brennan

Tidligere CIA-direktør John Brennan var mål for en af de mistænkelige pakker. Foto: Shannon Stapleton / Ritzau Scanpix
En pakke adresseret til den tidligere CIA-chef John Brennan blev onsdag sendt til CNN. John Brennan er ved flere lejligheder brugt som gæst på CNN, men har ikke en officiel tilknytning til tv-stationen. CNN's kontor på New York blev i den forbindelse evakueret.
Den tidligere CIA-chef har ved flere lejligheder kritiseret Donald Trump i skarpe vendinger og fik som konsekvens heraf frataget sin sikkerhedsgodkendelse og ret til at få indblik i fortrolige efterretninger.

Eric Holder

Eric Holder var mål for en af de mistænkelige pakker. Den endte imidlertid hos en partikollega. Foto: Yuri Gripas / Ritzau Scanpix
Den tidligere justitsminister, demokraten Eric Holder, var også mål for en pakke.
FBI oplyser, at pakken var sendt med forkert adresse, men med Debbie Wasserman Schultz' adresse som afsender. Pakken blev derfor sendt retur mod hende.
Hun er medlem af Repræsentanternes Hus for Demokraterne, og hun var et ledende medlem af Det Demokratiske Partis organisation under præsidentvalget i 2016.

Maxine Waters

Maxine Waters var mål for to pakker. Foto: Andrew Caballero-reynolds / Scanpix Denmark
Det 80-årige medlem af Repræsentanternes Hus er opstillet for demokraterne i Californien.
Hun var mål for to af de mistænkelige pakker, oplyser FBI på Twitter. Maxine Waters har været en endog meget højlydt modstander af Irak-krigen og har ofte udtalt sig imod både George H. W. Bush, George W. Bush og Donald Trump.
Ifølge Fox News blev det centrale postkontor i Los Angeles evakueret, da en mistænkelig pakke adresseret til Waters blev opdaget onsdag.

Robert De Niro

Foto: Dado Ruvic / Ritzau Scanpix
Skuespilleren Robert De Niro har været en ivrig kritiker af USA's præsident, Donald Trump.
Skuespilleren ejer en række restauranter, men også et produktionsselskab, som hedder Tribeca Productions.
Den mistænkelige pakke blev ifølge amerikanske medier sendt til Tribeca Productions' kontorlokaler, som ligger på syvende etage i en bygning i New York, der også huser en af De Niros restauranter.

Joe Biden

Joe Biden. Foto: Lisa Hornak / Ritzau Scanpix
Joe Biden er medlem af det demokratiske parti og tidligere vicepræsident under Barack Obama fra 2009 til 2017.
To mistænkelige pakker blev sendt til Joe Biden i delstaten Delaware. Amerikanske medier skriver, at pakkerne blev opsnappet på et eller flere postkontorer i Delaware.
Ifølge New York Times og CNN havde en pakke en forkert adresse og skulle derfor sendes retur til afsenderen. Ligesom på de andre mistænkelige pakker stod den demokratiske politiker Debbie Wasserman Schultz som afsender.

Cory Booker

Foto: Ethan Miller / Ritzau Scanpix (arkiv)
Cory Booker er senator for Demokraterne i staten New Jersey.
Han anses for at være en prominent figur i partiet, som ofte optræder i amerikanske medier.
Han kom for alvor i republikanernes søgelys, da han i forbindelse med godkendelsen af højesteretsdommeren Brett Kavanaugh offentliggjorde en række dokumenter om dommeren, som ellers var hemmeligtstemplede.
Senatoren fra New Jersey menes desuden at have ambitioner om at stille op til præsidentvalget på et tidspunkt.

James Clapper

James Clapper Foto: Jim Watson / Ritzau Scanpix
77-årige James Clapper er bedst kendt for sin tid som efterretningschef i næsten hele præsident Barack Obamas regeringstid, fra 2010 til 2017.
Clapper har en baggrund i det amerikanske flyvevåben, og han har holdt flere andre prominente positioner i efterretningsvæsenet under både George H.W. Bush og Bill Clinton.
Pakken rettet til James Clapper blev fundet på en postcentral i New York.

Tom Steyer

Tom Steyer Foto: Jonathan Bachman / Ritzau Scanpix
61-årige Tom Steyer er milliardær og liberal aktivist bosiddende i San Francisco i Californien.
Han er meget aktiv i kampen for at få afsat præsident Donald Trump og har doneret store summer til politikere, der kæmper for det formål.

Kamala Harris

Kamala Harris Foto: Zach Gibson / Ritzau Scanpix
54-årige Kamala Harris er senator for Demokraterne fra delstaten Californien.
En mistænkelig pakke blev afsendt til hendes kontor i Sacramento og blev opsnappet af medarbejdere her.