Orkan udsletter lille ø i Stillehavet

Den lille ø i Stillehavet var flere hundrede år gammel, og den husede truede dyrearter.

Øgruppen Hawaii er blevet en ø fattigere. Tidligere på måneden blev Hawaii ramt af orkanen Walaka, og nu har forskere opdaget, at den lille ø East Island er blevet slettet fra verdenskortet.

Der boede ikke mennesker på øen, men den har været hjemsted for to af verdens mest truede dyrearter, nemlig den hawaiianske munkesæl og den grønne suppeskildpadde. Det skriver CNN.

Satellitbilleder fra de amerikanske myndigheder viser, at der kun er et par enkelte sandbanker tilbage ved East Island. På billederne kan man skimte en lille gruppe af de truede hawaiianske munkesæler.

Inden havet skyllede over East Island, var den ifølge avisen The Guardian omkring 800 meter lang og 120 bred.

Den var den næststørste ø i øgruppen French Frigate Shoals cirka 900 kilometer nordvest for Honolulu.

Der er cirka 1400 hawaiianske munkesæler tilbage i verden, og de bruger meget af deres tid på at ligge i solen på netop French Frigate Shoals. Suppeskildpadderne bruger øgruppen som et sikkert tilholdssted, når de yngler.

East Island inden orkanen.
East Island efter orkanen

Professor overrasket

Det er ikke mere end tre måneder siden, at professoren Chip Fletcher var forbi East Island. Til avisen The Guardian fortæller han, at han bandede i bare ærgrelse, da han fik de dårlige nyheder. Men tabet af øen kan dog også føre til noget positivt, mener han.

- Nu ved vi, at disse øer er i meget større fare, end vi regnede med. Jeg troede, øen ville være her et årti eller to mere, men den var meget mere skrøbelig, end vi havde opfattet, siger Chip Fletcher til The Guardian.

CNN har også talt med professoren, der siger, at øen måske vil forblive under vandet på grund af klimaforandringerne.

- Vandstanden stiger rundt omkring i verden. Disse lave, sandede øer bliver mere og mere skrøbelige i takt med, at havene stiger, siger Chip Fletcher til CNN.

Heldigvis er der grund til at tro, at dyrelivet ikke har lidt den store overlast. Ifølge professoren plejer munkesælerne at være gode til at tilpasse sig orkaner som den her. Men området skal inspiceres af biologer, før man kender de endelige konsekvenser for dyrene på øen.