Putin truer Europa i missilstrid: - Modsvaret bliver hurtigt og effektivt

Hvis amerikanske raketter bliver placeret i Europa, vil Rusland iværksætte gengældelsesangreb, lyder det.

Rusland vil ikke t√łve med at reagere, hvis USA opstiller nye missilbaser i Europa. 

Det siger Ruslands pr√¶sident, Vladimir Putin, p√• et pressem√łde i Kreml, hvor han har f√łrt samtaler med Italiens premierminister, Giuseppe Conte. N√¶rmere bestemt truer Putin lande i Europa med, at han vil sl√• h√•rdt tilbage, hvis amerikanske raketter pludselig vil v√¶re at finde p√• europ√¶isk jord. 

- De europ√¶iske lande, som g√•r med til det, hvis det kommer s√• langt, m√• indse, at de s√¶tter deres territorier i fare for et muligt geng√¶ldelsesangreb. 

- Jeg forst√•r ikke, hvorfor det er n√łdvendigt, at Europa skal s√¶ttes s√• meget i fare. Jeg vil gerne understrege, at det her ikke er vores valg. Vi √łnsker det ikke, men vi er i stand til at svare igen, hvis det bliver n√łdvendigt. Og vores modsvar vil v√¶re hurtigt og effektivt, siger Vladimir Putin.

USA vil trække sig fra aftale

Tonen mellem Rusland p√• den ene side og USA og NATO-landene p√• den anden side har v√¶ret sk√¶rpet i k√łlvandet p√•, at USA's pr√¶sident, Donald Trump, tidligere i oktober udtrykte, at han vil tr√¶kke USA ud af INF-aftalen.

INF-traktaten er fra 1987 og blev forhandlet af USA's daværende præsident, Ronald Reagan, og hans russiske kollega, Mikhail Gorbatjov. Den omhandler et forbud mod mellemdistanceraketter, der kan udstyres med atomsprænghoveder.

- Hvis USA tr√¶kker sig ud af traktaten, s√• er det store sp√łrgsm√•l, hvad de vil g√łre med missilerne. Hvis de opstilles i Europa, vil vi v√¶re tvunget til at svare igen, siger Vladimir Putin if√łlge nyhedsbureauet AP.

Han tilf√łjer, at han mener, at det er "meget farligt" at afmontere det globale system mod oprustning af atomv√•ben:

-  S√• vil der ikke v√¶re andet tilbage end et v√•benkapl√łb. 

Stor NATO-√łvelse i Norge

Udmeldingen fra Vladimir Putin kommer samtidig med, at NATO torsdag indleder den st√łrste milit√¶r√łvelse siden afslutningen p√• Den Kolde Krig.

√ėvelsen finder sted i Norge og har deltagelse af alle 29 lande, som er medlem af NATO, samt Finland og Sverige.

50.000 soldater, 250 fly og 10.000 kampvogne er del af √łvelsen med navnet 'Trident Juncture', som l√łber over de kommende to uger.

Den udl√łsende faktor i, at NATO nu afholder en s√• omfattende milit√¶r√łvelse, er, dels at Rusland i 2014 annekterede den ukrainske halv√ł Krim, dels at Rusland de seneste √•r har haft √łget fokus p√• den milit√¶re styrke i den lille enklave Kaliningrad, der ligger klemt inde mellem Polen og Litauen.

Tidligere i √•r kom det frem, at Ruslands milit√¶r permanent vil have Iskander-M-missiler opstillet i Kaliningrad. Disse missiler har en r√¶kkevidde p√• 500 kilometer, som kan b√¶re atomspr√¶nghoveder.

Det har blot f√•et konflikten mellem Rusland og NATO - og de tre baltiske lande - til at eskalere yderligere, og fra amerikansk side bliver den permanente opstilling af russiske missiler vurderet som et drastisk skridt.

Mulig l√łsning i sigte

USA's pr√¶sident, Donald Trump, sagde i denne uge, at han mener, at Rusland har overtr√•dt INF-traktaten, og at han derfor vil tr√¶kke USA ud af aftalen. 

- Vi vil oph√¶ve aftalen, og s√• vil vi udvikle v√•bnene, sagde Trump og tilf√łjede, at det vil ske, hvis ikke Rusland - og Kina - g√•r med til at lave en ny aftale.

NATO's √łverste chef, Jens Stoltenberg, forsvarede onsdag USA's ageren.

- Alle de allierede er enige om, at USA lever fuldt op til INF. Problemet er Ruslands opf√łrsel, sagde Stoltenberg if√łlge nyhedsbureauet Reuters.

Fronterne er dermed trukket skarpt op mellem de to stormagter. Men m√•ske er der en opbl√łdning p√• vej. 

USA's nationale sikkerhedsr√•dgiver, John Bolton, har de seneste dage bes√łgt Rusland, og m√łderne har v√¶ret meget produktive for atomforhandlingerne, lyder det.

- Jeg har f√łrt en r√¶kke meget omfattende og frugtbare dr√łftelser, siger Bolton.

Der er sket s√• store fremskridt, at det ventes, at Vladimir Putin og Donald Trump vil m√łdes i Paris 11. november og her - forh√•bentlig  - n√• frem til en form for indbyrdes aftale p√• atomv√•benomr√•det.