Putin truer Europa i missilstrid: - Modsvaret bliver hurtigt og effektivt
Hvis amerikanske raketter bliver placeret i Europa, vil Rusland iværksætte gengældelsesangreb, lyder det.
Rusland vil ikke tøve med at reagere, hvis USA opstiller nye missilbaser i Europa.
Det siger Ruslands præsident, Vladimir Putin, på et pressemøde i Kreml, hvor han har ført samtaler med Italiens premierminister, Giuseppe Conte. Nærmere bestemt truer Putin lande i Europa med, at han vil slå hårdt tilbage, hvis amerikanske raketter pludselig vil være at finde på europæisk jord.
- De europæiske lande, som går med til det, hvis det kommer så langt, må indse, at de sætter deres territorier i fare for et muligt gengældelsesangreb.
- Jeg forstår ikke, hvorfor det er nødvendigt, at Europa skal sættes så meget i fare. Jeg vil gerne understrege, at det her ikke er vores valg. Vi ønsker det ikke, men vi er i stand til at svare igen, hvis det bliver nødvendigt. Og vores modsvar vil være hurtigt og effektivt, siger Vladimir Putin.
USA vil trække sig fra aftale
Tonen mellem Rusland på den ene side og USA og NATO-landene på den anden side har været skærpet i kølvandet på, at USA's præsident, Donald Trump, tidligere i oktober udtrykte, at han vil trække USA ud af INF-aftalen.
INF-traktaten er fra 1987 og blev forhandlet af USA's daværende præsident, Ronald Reagan, og hans russiske kollega, Mikhail Gorbatjov. Den omhandler et forbud mod mellemdistanceraketter, der kan udstyres med atomsprænghoveder.
- Hvis USA trækker sig ud af traktaten, så er det store spørgsmål, hvad de vil gøre med missilerne. Hvis de opstilles i Europa, vil vi være tvunget til at svare igen, siger Vladimir Putin ifølge nyhedsbureauet AP.
Han tilføjer, at han mener, at det er "meget farligt" at afmontere det globale system mod oprustning af atomvåben:
- Så vil der ikke være andet tilbage end et våbenkapløb.
Stor NATO-øvelse i Norge
Udmeldingen fra Vladimir Putin kommer samtidig med, at NATO torsdag indleder den største militærøvelse siden afslutningen på Den Kolde Krig.
Øvelsen finder sted i Norge og har deltagelse af alle 29 lande, som er medlem af NATO, samt Finland og Sverige.
50.000 soldater, 250 fly og 10.000 kampvogne er del af øvelsen med navnet 'Trident Juncture', som løber over de kommende to uger.
Den udløsende faktor i, at NATO nu afholder en så omfattende militærøvelse, er, dels at Rusland i 2014 annekterede den ukrainske halvø Krim, dels at Rusland de seneste år har haft øget fokus på den militære styrke i den lille enklave Kaliningrad, der ligger klemt inde mellem Polen og Litauen.
Tidligere i år kom det frem, at Ruslands militær permanent vil have Iskander-M-missiler opstillet i Kaliningrad. Disse missiler har en rækkevidde på 500 kilometer, som kan bære atomsprænghoveder.
Det har blot fået konflikten mellem Rusland og NATO - og de tre baltiske lande - til at eskalere yderligere, og fra amerikansk side bliver den permanente opstilling af russiske missiler vurderet som et drastisk skridt.
Mulig løsning i sigte
USA's præsident, Donald Trump, sagde i denne uge, at han mener, at Rusland har overtrådt INF-traktaten, og at han derfor vil trække USA ud af aftalen.
- Vi vil ophæve aftalen, og så vil vi udvikle våbnene, sagde Trump og tilføjede, at det vil ske, hvis ikke Rusland - og Kina - går med til at lave en ny aftale.
NATO's øverste chef, Jens Stoltenberg, forsvarede onsdag USA's ageren.
- Alle de allierede er enige om, at USA lever fuldt op til INF. Problemet er Ruslands opførsel, sagde Stoltenberg ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Fronterne er dermed trukket skarpt op mellem de to stormagter. Men måske er der en opblødning på vej.
USA's nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, har de seneste dage besøgt Rusland, og møderne har været meget produktive for atomforhandlingerne, lyder det.
- Jeg har ført en række meget omfattende og frugtbare drøftelser, siger Bolton.
Der er sket så store fremskridt, at det ventes, at Vladimir Putin og Donald Trump vil mødes i Paris 11. november og her - forhåbentlig - nå frem til en form for indbyrdes aftale på atomvåbenområdet.