Khashoggi dræbt

Nu siger Saudi-Arabien også, at mordet på Khashoggi var planlagt

Højtstående saudiske embedsfolk er afskediget, og 18 er blevet anholdt.

Drabet på journalisten Jamal Khashoggi var planlagt.

Det siger Saudi-Arabiens statsanklager, Shaikh Suood bin Abdullah Al Mo'jab, ifølge landets statslige nyhedstjeneste SPA efter mere end tre ugers benægtelser og skiftende forklaringer på, hvad der skete på konsulatet i Istanbul 2. oktober.

- Den offentlige anklager har modtaget information fra den tyrkiske side gennem den fælles arbejdsgruppe mellem Saudi-Arabien og Tyrkiet om, at de mistænkte fra hændelsen begik deres forbrydelse med en overlagt intention, skriver SPA.

I meddelelsen fra den statslige nyhedstjeneste står der også, at anklagemyndigheden fortsætter sin efterforskning  for at kunne frem til at gennemføre en retssag.

Flere afskediget og anholdt 

Foran det tyrkiske parlament fremlagde landets præsident, Recep Tayyip Erdoğan, i tirsdags, hvad de foreløbige undersøgelser har vist. Her sagde han, at ”det brutale mord” på Jamal Khashoggi var forberedt, og at 15 saudiske efterretningsagenter var involveret i drabet. Ifølge den tyrkiske efterforskning var de delt op i to hold, som blandt andet besøgte Belgrad-skoven inden mordet og fjernede kameraer fra konsulatet.

Mandag var første gang, at Saudi-Arabien omtalte sagen om Khashoggi som et mord. Inden da var forklaringen, at han døde efter et slagsmål på konsulatet.

Efter det er fem højtstående saudiske embedsmænd blevet afskediget – blandt andet Saudi-Arabiens kronprins Mohammed Bin Salmans mediechef og næstformanden i landets efterretningstjeneste, skriver CNN. 18 personer er blevet anholdt.

Overfor parlamentet nævnte Recep Tayyip Erdoğan ikke kronprinsen, men i flere læk fra den tyrkiske efterforskning bliver han omtalt som manden bag mordet.

Saudi-Arabien er imidlertid ifølge AP i gang med at distancere Mohammed Bin Salman til drabet. Onsdag kaldte han mordet for ”afskyeligt” og for ”smertefuldt for alle saudiere”. Han har også holdt et møde med en komité, der skal omstrukturere kongerigets efterretningstjeneste efter drabet på Jamal Khashoggi. Det skriver SPA.

EU opfordrer til våbenembargo

I EU er man efterhånden også klar med en reaktion. Torsdag stemte parlamentsmedlemmerne om en beslutning, der skal opfordre medlemslandene til at indføre en våbenembargo med Saudi-Arabien. Ifølge AP stemte 325 for, en stemte imod, og 19 var hverken for eller imod.

Afstemningen er ikke bindende, men dækker udover al stop for handel af våben også overvågningssystemer og andre produkter, der ”kan anvendes i Saudi-Arabien med henblik på undertrykkelse,” skriver AP.

Tidligere på ugen sagde forbundskansler Angela Merkel, at eksport af våben fra Tyskland til Saudi-Arabien indstilles. I Danmark har SF indtil videre meldt ud, at den danske våbeneksport til kongeriget skal undersøges.