Udland

Maleri solgt for næsten 3 millioner er malet af kunstig intelligens

15.000 portrætter mellem det 14. og 20. århundrede er blevet analyseret af algoritmer for at skabe 'Portrait of Edmond Belamy' Timothy A. Clary / Ritzau Scanpix

Algoritmer har analyseret 15.000 portrætter malet mellem det 14. og det 20. århundrede.

2,8 millioner kroner for et maleri er ikke en usædvanlig pris i det britiske auktionshus Christie’s.

Men der var alligevel noget usædvanligt over den auktion, hvor værket ’Portrait of Edmond Belamy’ blev solgt for 432.500 dollar.

For udover at prisen var 45 gange højere, end hvad man forventede, det ville sælge til, er maleriet også skabt af kunstig intelligens.

Det oplyser Christie’s.

15.000 portrætter som inspiration

Bag billedet står det parisiske kunstnerkollektiv Obvious, som med algoritmer har skabt den portrætterede fiktive Edmond Belamy.

Kollektivet har fået computere til at analysere 15.000 portrætter malet mellem det 14. og det 20. århundrede, og ud af alle dem er det 2,8 millioner kroner dyre billede kommet ud.

Algoritmen sammenlignede i processen sit eget arbejde med alle portrætterne, indtil den ikke kunne se forskel, skriver BBC.

En tendens med kunstig intelligens-kunst

’Portrait of Edmond Belamy’ er det første stykke kunstig intelligens-kunst, der er blevet solgt på et stort auktionshus.

Og ifølge Christie's er det en tendens, der vil vokse.

- Kunstig intelligens er blot en af flere teknologier, der vil få indflydelse på fremtidens kunstmarked, selvom det er alt for tidligt at forudsige, hvad ændringerne kan betyde, siger Christie's specialist Richard Lloyd til Christie's hjemmeside.

I stedet for kunstnernavnet i bunden af maleriet står algoritmernes formel.