Brevbomberne kom med posten - og så gik kampen om sandheden i gang

USA's føderale politi efterforsker flere mistænkelige pakker sendt til fremtrædende politikere og kendte overalt i landet. Men hvem sendte dem?

Først fik amerikanerne at vide, at flere af landets fremtrædende politikere måske havde fået tilsendt brevbomber med posten.

Få minutter senere gik kampen om sandheden i gang.

Medierne kunne ikke fortælle meget andet, end at Secret Service havde opsnappet to pakker, der muligvis var brevbomber.

... timingen her, når man tænker på, hvor tæt vi er på midtvejsvalget, er MEGET MISTÆNKELIG!

Michael Flynn Jr.

Pakkerne var adresseret til den tidligere demokratiske præsident Barack Obama og den tidligere demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton.

Meget kort tid efter kunne man på direkte tv se alarmen gå i den amerikanske tv-kanal CNN’s studie i New York.

Endnu en mistænkelig pakke var blevet fundet i postrummet.

Der var ingen information om afsender og ingen informationer om, hvorfor pakkerne var blevet sendt.

Men inden for minutter føg beskyldningerne rundt på de sociale medier.

Den mistænkelige pakke, der blev sendt til CNN's kontorer i New York,  var stilet den tidligere CIA-chef John Brennan.
Den mistænkelige pakke, der blev sendt til CNN's kontorer i New York, var stilet den tidligere CIA-chef John Brennan. Foto: - / Ritzau Scanpix

En af den amerikanske højrefløjs mediepersoner John Cardillo gav sin holdning til kende.

- Efterforskerne bør se grundigt på venstreekstreme grupper som #Antifa, når de efterforsker de bomber, der blev sendt til Soros, Obama og Clinton, skrev han i et nu slettet tweet, og fortsatte:

- Det her lugter af fordækt spil fra sindsforvirrede personer på venstrefløjen, som ved, at de er ved at tabe.

En lang række konservative radioværter, provokatører og mediefolk fulgte hurtigt trop, og det samme gjorde Michael Flynn Jr.

Hvis hans navn klinger bekendt, er det, fordi han er søn af Michael Flynn, der i en kort periode var national sikkerhedsrådgiver for Donald Trump.

- Kan I se? Venstrefløjen skyder allerede skylden på @GOP (Det republikanske parti). Hvis jeg tager fejl om det her, skal jeg nok tage det på mig. Men timing betyder alt, folkens. Og timingen her, når man tænker på, hvor tæt vi er på midtvejsvalget, er MEGET MISTÆNKELIG! skriver han på Twitter.

Inden da havde han ifølge flere amerikanske medier kaldt hele virakken om de mistænkelige pakker for en ”totalt fordækt operation” på Twitter. Det valgte han dog tilsyneladende at slette.

Men det var ikke kun højrefløjen, der hurtigt gik til tasterne for at dele teorier eller placere skyld for pakkerne.

Peter Daou, der tidligere har været rådgiver for Hillary Clinton, skrev:

- DET HER ER JERES SKYLD, @GOP (Det republikanske parti). Hver eneste beskidte detalje i ødelæggelsen af vores demokrati.

Også en anden tidligere Clinton-rådgiver Philippe Reines skrev ifølge mediet Wired til den amerikanske præsident på Twitter med formuleringen: 

- Det her er din skyld.

På trods af, at mængden af information var meget mangelfuld, var kampen om sandheden i gang.

Mistænkelige pakker

Imens kampen foregår, udvikler historien sig time for time. Indtil videre ved vi blandt andet at:

En række mistænkelige pakker er blevet sendt til fremtrædende politikere, kendisser og tv-stationen CNN.

Blandt disse er den tidligere præsident Barack Obama og milliardæren George Soros.

Fællestrækket for de personer, pakkerne er stilet til, er, at de alle har været kritiske over for den siddende præsident eller har støttet hans politiske modkandidater.

Mandag blev en brevbombe fundet hos mangemilliardæren George Soros i hans hjem i KaTonah i delstaten New York. Soros er kendt for at støtte det demokratiske parti økonomisk.

Tirsdag aften opsnappede Secret Service så en pakke, der var adresseret til Hillary Clintons hjem i delstaten New York.

Hillary Clinton udtrykker sin taknemmelighed for Secret Services arbejde Video: Carl-Emil Søe

Onsdag morgen amerikansk tid fandt Secret Service pakken stilet til Barack Obamas kontor i Washington DC.

Og få timer senere opdagede man så en pakke i postrummet hos CNN i New York. Pakken var adresseret til tidligere CIA-direktør John Brennan, der af og til er kommentator på CNN.

Onsdag kom det også frem, at Eric Holder, der var justitsminister under Barack Obama, også har fået tilsendt en pakke. Den nåede dog aldrig frem, men blev i stedet returneret til Florida til Demokraternes tidligere partiformand Debbie Wasseman Schultz, som stod angivet som afsender på pakken.

To mistænkelige pakker er også blevet sendt til det demokratiske Kongresmedlem Maxine Waters' kontor.

Der er ikke andre specifikke trusler mod New York, siger storbyens borgmester, Bill de Blasio, på et pressemøde efter evakueringen af CNN. Video: Malene Sørensen

Torsdag middag skrev New York, at en mistænkelig pakke er sendt til en restaurant i New York ejet af skuespiller og filmproducent Robert de Niro.

Og endeligt har myndighederne ifølge flere amerikanske medier også fundet en mistænkelig pakke, der er adresseret til den tidligere vicepræsident Joe Biden.

Kampen om sandheden 

Det er ikke en noget nyt, at der opstår konspirationsteorier i USA efter et angreb eller en voldsom hændelse.

Efter terrorangrebene 11. september 2001 opstod en hel bevægelse, der betvivler regeringen og mediernes udlægning af fakta.

Og også ved flere masseskyderier har både mediepersoner og private luftet teorier om, at skyderierne er iscenesatte forestillinger, hvor både ofre og pårørende er betalte skuespillere. 

Og det er en gennemgående tendens i amerikansk historie, at der har hersket en meget stor mistillid til "dem deroppe" og etablissementet lige siden nationens fødsel, mener USA-analytiker Mirco-Reimer Elster. 

- Derfor er det måske heller ikke så overraskende, at der ofte er en udpræget skepsis over for den "officielle forklaring". Én ud af tre amerikanere tror jo for eksempel fortsat, at deres egen regering på en eller anden måde var involveret eller dækker over sandheden i terrorangrebene 11. september 2001.

Han forklarer, at der siden Watergate-affæren har været en enorm erodering i befolkningens tillid til en lang række etablerede samfundsinstitutioner.

Den republikanske præsident Richard Nixon gik af efter Watergate-skandalen.
Den republikanske præsident Richard Nixon gik af efter Watergate-skandalen. Foto: Handout / Scanpix Denmark

Den tendens er blevet accelereret under præsident Trump, der målrettet har angrebet og politiseret bærende amerikanske samfundsinstitutioner, mener Mirco-Reimer Elster. 

- Dermed bevæger vi os mere og mere i en retning af, at mange tolker enhver nok så tragisk begivenhed ud fra sit politiske tilhørsforhold. Disse mennesker udgør sandsynligvis en minoritet i USA, men de er blevet overdøvet, særligt på de sociale medier, af de mest inkarnerede og rabiate stemmer.

Mirco Reimer-Elster mener, det er "et symptom, eller snarere et symbol, på en enormt splittet nation, hvor fællesmængden bliver mindre og mindre," når der som i den aktuelle sag er anklager mod præsidenten og anklager om fordækte operationer.

- At internettet - og særligt sociale medier - har givet enhver landsbytosse med en internetforbindelse og en sølvpapirshat mulighed for at sprede spekulationer og konspirationsteorier hjælper selvfølgelig heller ikke ligefrem.

Tonen og fejden med medierne

De mange mistænkelige pakker, og måske i særdeleshed pakken, der blevet fundet i CNN’s postrum, har også givet nyt liv til debatten om den offentlige tone i USA og gnidningerne mellem flere amerikanske medier og den amerikanske præsident.

CNN's topchef, Jeff Zucker, har kritiseret Donald Trump og Det Hvide Hus i kraftige vendinger.

Han mener, der er en forbindelse mellem rørbomberne og de verbale angreb, Donald Trump har rettet mod medierne.

- Der er en total og fuldstændig mangel på forståelse i Det Hvide Hus for, hvor alvorlige deres vedvarende angreb på medierne er. Præsidenten og især Det Hvide Hus’ pressesekretær bør forstå, at deres ord har konsekvenser. Hidtil har de ikke vist nogen forståelse for det, siger Jeff Zucker i en pressemeddelelse.

Det har ikke stået uimodsagt, og torsdag eftermiddag gik den amerikanske præsident til angreb på landets medier.

- En stor del af den vrede, vi ser i dag i vores samfund, skyldes bevidst forkert og upræcis rapportering i mainstream-medierne, som jeg kalder fake news. Det er blevet så slemt og hadefuldt, at det trodser enhver beskrivelse. Mainstream-medierne skal lægge stilen om, HURTIGT!

Allerede onsdag havde præsidenten på et vælgermøde i Wisconsin sagt, at medierne selv må være med til at sørge for, at tonen i den politiske samtale er ordentlig.

- Medierne har også et ansvar for at anlægge en høflig tone og for at stoppe den uendelige fjendtlighed og de konstant negative og ofte usande angreb og historier. Det bliver nødt til at være sådan, sagde Trump.

Her er brevene sendt til

George Soros

Foto: Stan Honda / Ritzau Scanpix
Ungarsk-amerikanske George Soros er en rig finansmand, som driver en række forskellige fonde.
I 1992 blev han verdenskendt på at sælge meget kraftigt ud af det britiske pund, hvilket tvang den daværende premierminister, John Major, til at trække Storbritannien ud af det europæiske fastkurssamarbejde.
De mange penge fra valutaspekulationen har han de seneste år brugt som filantrop, hvor han rundt omkring i verden har støttet en række velgørende projekter. 
Han har også finansieret en række organisationer, som ønsker at fremme demokrati i verden.
For eksempel har han investeret i uddannelsesprojekter flere steder i Østeuropa, hvilket har gjort ham til et vestligt fjendebillede for statsledere som Ruslands Vladimir Putin og Ungarns Viktor Orban. 
Konspirationsteoretikere på højrefløjen ynder også at mistænke ham for at stå bag finansiel støtte til diverse kontroversielle hændelser i verden. 
Han har blandt andet en bopæl i delstaten New York.

Barack og Michelle Obama

Foto: JONATHAN ERNST / Scanpix Denmark
Barack Obama var USA's 44. præsident fra 2009 til 2017 og repræsenterede Det Demokratiske Parti.
Efter at have forladt præsidentembedet rejser Barack Obama blandt andet verden rundt, hvor han deltager i forskellige foredrag. 
Et af de foredrag bragte ham for nyligt til Kolding
Parret bor i Washington og har to døtre, som hedder Malia Ann og Natasha. 

Bill og Hillary Clinton

Foto: Mark Ralston / Ritzau Scanpix
Bill Clinton var USA's 42. præsident fra 1993 til 2001, hvor han repræsenterede Det Demokratiske Parti.
Ved præsidentvalget i 2016 var Hillary Clinton den demokratiske kandidat til præsidentembedet, men hun endte med at tabe valget til den nuværende præsident, Donald Trump.
Parret har datteren Chelsea Clinton og bor i dag i Westchester County i delstaten New York. Begge holder i dag foredrag og deltager ved forskellige politiske arrangementer.

John Brennan

Tidligere CIA-direktør John Brennan var mål for en af de mistænkelige pakker. Foto: Shannon Stapleton / Ritzau Scanpix
En pakke adresseret til den tidligere CIA-chef John Brennan blev onsdag sendt til CNN. John Brennan er ved flere lejligheder brugt som gæst på CNN, men har ikke en officiel tilknytning til tv-stationen. CNN's kontor på New York blev i den forbindelse evakueret.
Den tidligere CIA-chef har ved flere lejligheder kritiseret Donald Trump i skarpe vendinger og fik som konsekvens heraf frataget sin sikkerhedsgodkendelse og ret til at få indblik i fortrolige efterretninger.

Eric Holder

Eric Holder var mål for en af de mistænkelige pakker. Den endte imidlertid hos en partikollega. Foto: Yuri Gripas / Ritzau Scanpix
Den tidligere justitsminister, demokraten Eric Holder, var også mål for en pakke.
FBI oplyser, at pakken var sendt med forkert adresse, men med Debbie Wasserman Schultz' adresse som afsender. Pakken blev derfor sendt retur mod hende.
Hun er medlem af Repræsentanternes Hus for Demokraterne, og hun var et ledende medlem af Det Demokratiske Partis organisation under præsidentvalget i 2016.

Maxine Waters

Maxine Waters var mål for to pakker. Foto: Andrew Caballero-reynolds / Scanpix Denmark
Det 80-årige medlem af Repræsentanternes Hus er opstillet for demokraterne i Californien.
Hun var mål for to af de mistænkelige pakker, oplyser FBI på Twitter. Maxine Waters har været en endog meget højlydt modstander af Irak-krigen og har ofte udtalt sig imod både George H. W. Bush, George W. Bush og Donald Trump.
Ifølge Fox News blev det centrale postkontor i Los Angeles evakueret, da en mistænkelig pakke adresseret til Waters blev opdaget onsdag.

Robert De Niro

Foto: Dado Ruvic / Ritzau Scanpix
Skuespilleren Robert De Niro har været en ivrig kritiker af USA's præsident, Donald Trump.
Skuespilleren ejer en række restauranter, men også et produktionsselskab, som hedder Tribeca Productions.
Den mistænkelige pakke blev ifølge amerikanske medier sendt til Tribeca Productions' kontorlokaler, som ligger på syvende etage i en bygning i New York, der også huser en af De Niros restauranter.

Joe Biden

Joe Biden. Foto: Lisa Hornak / Ritzau Scanpix
Joe Biden er medlem af det demokratiske parti og tidligere vicepræsident under Barack Obama fra 2009 til 2017.
To mistænkelige pakker blev sendt til Joe Biden i delstaten Delaware. Amerikanske medier skriver, at pakkerne blev opsnappet på et eller flere postkontorer i Delaware.
Ifølge New York Times og CNN havde en pakke en forkert adresse og skulle derfor sendes retur til afsenderen. Ligesom på de andre mistænkelige pakker stod den demokratiske politiker Debbie Wasserman Schultz som afsender.

Cory Booker

Foto: Ethan Miller / Ritzau Scanpix (arkiv)
Cory Booker er senator for Demokraterne i staten New Jersey.
Han anses for at være en prominent figur i partiet, som ofte optræder i amerikanske medier.
Han kom for alvor i republikanernes søgelys, da han i forbindelse med godkendelsen af højesteretsdommeren Brett Kavanaugh offentliggjorde en række dokumenter om dommeren, som ellers var hemmeligtstemplede.
Senatoren fra New Jersey menes desuden at have ambitioner om at stille op til præsidentvalget på et tidspunkt.

James Clapper

James Clapper Foto: Jim Watson / Ritzau Scanpix
77-årige James Clapper er bedst kendt for sin tid som efterretningschef i næsten hele præsident Barack Obamas regeringstid, fra 2010 til 2017.
Clapper har en baggrund i det amerikanske flyvevåben, og han har holdt flere andre prominente positioner i efterretningsvæsenet under både George H.W. Bush og Bill Clinton.
Pakken rettet til James Clapper blev fundet på en postcentral i New York.

Tom Steyer

Tom Steyer Foto: Jonathan Bachman / Ritzau Scanpix
61-årige Tom Steyer er milliardær og liberal aktivist bosiddende i San Francisco i Californien.
Han er meget aktiv i kampen for at få afsat præsident Donald Trump og har doneret store summer til politikere, der kæmper for det formål.

Kamala Harris

Kamala Harris Foto: Zach Gibson / Ritzau Scanpix
54-årige Kamala Harris er senator for Demokraterne fra delstaten Californien.
En mistænkelig pakke blev afsendt til hendes kontor i Sacramento og blev opsnappet af medarbejdere her.