Udland

Tyrkiske myndigheder vil undersøge brønd på konsulat

Samtidig har USA ophævet visa udstedt til 21 saudiske embedsmænd, som de mistænker for at stå bag drabet på journalisten Jamal Khashoggi.

Tyrkisk politi har nu fået lov til at undersøge en brønd i det saudiarabiske konsulats have i Istanbul, hvor journalisten og systemkritikeren Jamal Khashoggi sidst blev set i live. 

Det oplyser tv-stationen NTV, efter at saudiske embedsfolk tidligere har afvist at give adgang til undersøgelser.

Jamal Khashoggi blev sidst set i live, da han gik ind på det saudiske konsulat i Istanbul tidligt på eftermiddagen den 2. oktober. 

Jamal Khashoggi kritiserede blandt andet Saudi-Arabiens krig i Yemen.

Efter ugers undersøgelser og internationalt pres udtalte Saudi-Arabien lørdag, at journalisten døde på ambassaden. 

Ophæver visa 

USA har fulgt efterforskningen af Jamal Khashoggis død tæt, og nu har sagen fået direkte konsekvenser.

For nu ophæver den amerikanske regeringer visa udstedt til saudiarabiske embedsmænd, som er mistænkt for at være involveret i drabet på journalisten.

Ifølge den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, drejer det sig om 21 saudiarabiske embedsmænd, der får tilbagekaldt deres amerikanske visum.

Præsidenten fordømmer håndteringen af drabet på journalisten Video: Lasse Pedersen Underbjerg

De 21 embedsmænd kommer fra den saudiarabiske efterretningstjeneste, den royale domstol, Udenrigsministeriet og andre ministerier.

Ambassadør stod skoleret

Sagen om Jamal Khashoggi er også nået til Danmark, hvor den saudiarabiske ambassadør i Danmark, Fahad bin Maayouf Al Ruwaily, onsdag formiddag har været til møde med Udenrigsministeriets direktør for udenrigspolitik om mordet på den systemkritiske journalist Jamal Khashoggi.

Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse:

- Under mødet udtrykte Udenrigsministeriet på den danske regerings vegne Danmarks fordømmelse af drabet på Jamal Khashoggi. Det blev gjort klart, at ytringsfrihed, en fri presse og sikkerhed for journalister er centrale danske værdier, og at de bør respekteres overalt, skriver ministeriet. 

Jamal Khashoggi levede i selvvalgt eksil i USA og skrev indlæg i avisen Washington Post i sine sidste leveår. Han var kendt som en udtalt kritiker af styret i Saudi-Arabien.