Trump er "ekstremt oprørt" efter fund af formodede rørbomber

- En foruroligende udvikling er i gang i USA, siger Hillary Clinton, der advarer mod politisk vold.

Mistænkelige pakker til adskillige demokratiske politikere, andre ledende skikkelser i USA samt tv-stationen CNN har i dag sendt amerikansk politi på overarbejde. 

De tidligere præsidenter Barack Obama og Bill Clinton, tidligere udenrigsminister Hillary Clinton, tidligere justitsminister Eric Holder, tidligere CIA-chef John Brennan ogguvernøren i New York City, Andrew Cuomo, har alle været mål.

De mistænkelige pakker formodes at være simple, men funktionelle bomber - formentlig rørbomber, bestående af ledninger og metalrør.

Den mistænkelige pakke, der blev sendt til CNN's kontorer i New York, stilet den tidligere CIA-chef John Brennan.
Den mistænkelige pakke, der blev sendt til CNN's kontorer i New York, stilet den tidligere CIA-chef John Brennan. Foto: - / Ritzau Scanpix

USA's præsident Donald Trump udtalte sig onsdag aften om dagens begivenheder, der førte til flere evakueringer.

- Vi er ekstremt sure og oprørte over, hvad vi har været vidner til. Det amerikanske folks sikkerhed er min højeste prioritet. Vi må stå sammen og sende en samlet besked; disse voldelige handlinger har ingen plads i USA, sagde han.

New Yorks borgmester Bill de Blasio lagde ved et pressemøde heller ikke fingrene imelllem:

- Det her er et klart forsøg på terror. I bør huske på, at nogle få personer ikke må få held til at skræmme de mange, sagde han henvendt til offentligheden.

En føderal efterforskning er sat i gang, og pakkerne er ved at blive undersøgt.

Ved den mistænkelige pakke, der var sendt til CNN, fandt man en konvolut med hvidt pulver sammen med en bombelignende genstand, sagde leder af efterforskningen for politiet i New York, James O'Neil, på et pressemøde.

Guvernør: - Skru ned for retorikken

Samtidig advarede New Yorks guvernør Andrew Cuomo om, at der kan dukke flere mistænkelige pakker op. 

- Der er et mønster i de her pakker, der er afsendt, og jeg vil ikke være overrasket, hvis der kommer flere. Vi har lige fået at vide, at der også er sendt en pakke til mit kontor, sagde han ved et pressemøde. 

Cuomos pakke har siden vist sig at være en attrap.

Cuomo brugte også pressens opmærksomhed til at komme med et opråb til USA's politiske establishment:

- For alles skyld. For præsidentens, Senatets, Kongressens. Skru ned for den voldsomme retorik og hadet. Der er et politisk mønster i de her handlinger.

I New York har man på grund af de mange mistænkelige pakker indsat ekstra mandskab rundt om i byen. 

Clinton: - Grund til bekymring

Hillary Clinton var en af de mange modtagere af en mistænkelig pakke, men befandt sig ikke på sin bopæl i New York, da pakken blev modtaget. Hun var i stedet til stede ved et vælgerarrangement i Florida.

Her takkede hun indledningsvis Secret Service for deres indsat, inden hun ytrede sin bekymring over den politiske udvikling i USA.

Hillary Clinton udtrykker sin taknemmelighed for Secret Services arbejde Video: Carl-Emil Søe

- Jeg har det som person fint, men jeg er bekymret på mit lands vegne. Det er en problematisk tid, vi lever i, er det ikke? En tid med dybe kløfter. Vi må gøre alt for at samle vores land igen, sagde hun og opfordrede alle til at tænke på, at det er vigtigt at vælge politikere, som værner om demokratiet, siger hun.

Hendes mand Bill Clinton udtrykte sin taknemmelighed over Secret Service på Twitter.

Bill og Hillary Clinton bor i Westchester uden for New York, og det var her til, den mulige bombe var adresseret.

Republikansk leder: - Hjemlig terrorisme

En række af USA's fremmeste politikere har kommenteret dagens hændelse.

I Senatet fastslog den republikanske flertalsleder, Mitch McConnell, at de mistænkelige pakker udgør en form for "hjemlig terrorisme".

Paul Ryan, der er republikaner og formand for Repræsentanternes Hus, tog også afstand fra gerningsmændene bag pakkerne:

- Dem, der ligger bag sådanne forkastelige handlinger, skal bringes til retten. 

Første pakke blev afsendt tirsdag

Politiet i Florida oplyser, at det har indledt efterforskning af en mistænkelig pakke, som er blevet fundet nær et kontor, som tilhører et demokratisk kongresmedlem, Debbie Wasserman Schultz. 

En anonym embedsmand siger, at de fundne sprængstoffer er magen til dem, som blev fundet mandag i en pakke i milliardæren og filantropen George Soros' hjem i en New York-forstad. 

Soros har brugt store dele af sin formue på at udbrede demokrati i Europa efter kommunismens fald. Han bliver af højreorienterede grupper beskyldt for at have bidraget til flygtningestrømmen i EU. 

Her er brevene sendt til

George Soros

Foto: Stan Honda / Ritzau Scanpix
Ungarsk-amerikanske George Soros er en rig finansmand, som driver en række forskellige fonde.
I 1992 blev han verdenskendt på at sælge meget kraftigt ud af det britiske pund, hvilket tvang den daværende premierminister, John Major, til at trække Storbritannien ud af det europæiske fastkurssamarbejde.
De mange penge fra valutaspekulationen har han de seneste år brugt som filantrop, hvor han rundt omkring i verden har støttet en række velgørende projekter. 
Han har også finansieret en række organisationer, som ønsker at fremme demokrati i verden.
For eksempel har han investeret i uddannelsesprojekter flere steder i Østeuropa, hvilket har gjort ham til et vestligt fjendebillede for statsledere som Ruslands Vladimir Putin og Ungarns Viktor Orban. 
Konspirationsteoretikere på højrefløjen ynder også at mistænke ham for at stå bag finansiel støtte til diverse kontroversielle hændelser i verden. 
Han har blandt andet en bopæl i delstaten New York.

Barack og Michelle Obama

Foto: JONATHAN ERNST / Scanpix Denmark
Barack Obama var USA's 44. præsident fra 2009 til 2017 og repræsenterede Det Demokratiske Parti.
Efter at have forladt præsidentembedet rejser Barack Obama blandt andet verden rundt, hvor han deltager i forskellige foredrag. 
Et af de foredrag bragte ham for nyligt til Kolding
Parret bor i Washington og har to døtre, som hedder Malia Ann og Natasha. 

Bill og Hillary Clinton

Foto: Mark Ralston / Ritzau Scanpix
Bill Clinton var USA's 42. præsident fra 1993 til 2001, hvor han repræsenterede Det Demokratiske Parti.
Ved præsidentvalget i 2016 var Hillary Clinton den demokratiske kandidat til præsidentembedet, men hun endte med at tabe valget til den nuværende præsident, Donald Trump.
Parret har datteren Chelsea Clinton og bor i dag i Westchester County i delstaten New York. Begge holder i dag foredrag og deltager ved forskellige politiske arrangementer.

John Brennan

Tidligere CIA-direktør John Brennan var mål for en af de mistænkelige pakker. Foto: Shannon Stapleton / Ritzau Scanpix
En pakke adresseret til den tidligere CIA-chef John Brennan blev onsdag sendt til CNN. John Brennan er ved flere lejligheder brugt som gæst på CNN, men har ikke en officiel tilknytning til tv-stationen. CNN's kontor på New York blev i den forbindelse evakueret.
Den tidligere CIA-chef har ved flere lejligheder kritiseret Donald Trump i skarpe vendinger og fik som konsekvens heraf frataget sin sikkerhedsgodkendelse og ret til at få indblik i fortrolige efterretninger.

Eric Holder

Eric Holder var mål for en af de mistænkelige pakker. Den endte imidlertid hos en partikollega. Foto: Yuri Gripas / Ritzau Scanpix
Den tidligere justitsminister, demokraten Eric Holder, var også mål for en pakke.
FBI oplyser, at pakken var sendt med forkert adresse, men med Debbie Wasserman Schultz' adresse som afsender. Pakken blev derfor sendt retur mod hende.
Hun er medlem af Repræsentanternes Hus for Demokraterne, og hun var et ledende medlem af Det Demokratiske Partis organisation under præsidentvalget i 2016.

Maxine Waters

Maxine Waters var mål for to pakker. Foto: Andrew Caballero-reynolds / Scanpix Denmark
Det 80-årige medlem af Repræsentanternes Hus er opstillet for demokraterne i Californien.
Hun var mål for to af de mistænkelige pakker, oplyser FBI på Twitter. Maxine Waters har været en endog meget højlydt modstander af Irak-krigen og har ofte udtalt sig imod både George H. W. Bush, George W. Bush og Donald Trump.
Ifølge Fox News blev det centrale postkontor i Los Angeles evakueret, da en mistænkelig pakke adresseret til Waters blev opdaget onsdag.

Robert De Niro

Foto: Dado Ruvic / Ritzau Scanpix
Skuespilleren Robert De Niro har været en ivrig kritiker af USA's præsident, Donald Trump.
Skuespilleren ejer en række restauranter, men også et produktionsselskab, som hedder Tribeca Productions.
Den mistænkelige pakke blev ifølge amerikanske medier sendt til Tribeca Productions' kontorlokaler, som ligger på syvende etage i en bygning i New York, der også huser en af De Niros restauranter.

Joe Biden

Joe Biden. Foto: Lisa Hornak / Ritzau Scanpix
Joe Biden er medlem af det demokratiske parti og tidligere vicepræsident under Barack Obama fra 2009 til 2017.
To mistænkelige pakker blev sendt til Joe Biden i delstaten Delaware. Amerikanske medier skriver, at pakkerne blev opsnappet på et eller flere postkontorer i Delaware.
Ifølge New York Times og CNN havde en pakke en forkert adresse og skulle derfor sendes retur til afsenderen. Ligesom på de andre mistænkelige pakker stod den demokratiske politiker Debbie Wasserman Schultz som afsender.

Cory Booker

Foto: Ethan Miller / Ritzau Scanpix (arkiv)
Cory Booker er senator for Demokraterne i staten New Jersey.
Han anses for at være en prominent figur i partiet, som ofte optræder i amerikanske medier.
Han kom for alvor i republikanernes søgelys, da han i forbindelse med godkendelsen af højesteretsdommeren Brett Kavanaugh offentliggjorde en række dokumenter om dommeren, som ellers var hemmeligtstemplede.
Senatoren fra New Jersey menes desuden at have ambitioner om at stille op til præsidentvalget på et tidspunkt.

James Clapper

James Clapper Foto: Jim Watson / Ritzau Scanpix
77-årige James Clapper er bedst kendt for sin tid som efterretningschef i næsten hele præsident Barack Obamas regeringstid, fra 2010 til 2017.
Clapper har en baggrund i det amerikanske flyvevåben, og han har holdt flere andre prominente positioner i efterretningsvæsenet under både George H.W. Bush og Bill Clinton.
Pakken rettet til James Clapper blev fundet på en postcentral i New York.

Tom Steyer

Tom Steyer Foto: Jonathan Bachman / Ritzau Scanpix
61-årige Tom Steyer er milliardær og liberal aktivist bosiddende i San Francisco i Californien.
Han er meget aktiv i kampen for at få afsat præsident Donald Trump og har doneret store summer til politikere, der kæmper for det formål.

Kamala Harris

Kamala Harris Foto: Zach Gibson / Ritzau Scanpix
54-årige Kamala Harris er senator for Demokraterne fra delstaten Californien.
En mistænkelig pakke blev afsendt til hendes kontor i Sacramento og blev opsnappet af medarbejdere her.