Udland

Stoltenberg om missilaftale: - Problemet er Ruslands opførsel

Det er ikke USA, der er problemet, når det kommer til at leve op til atomnedrustningsaftalen, siger NATO.

NATO's øverste chef, Jens Stoltenberg, forsvarer onsdag USA i kontroversen om nedrustningsaftalen INF.

- Alle de allierede er enige om, at USA lever fuldt op til INF. Problemet er Ruslands opførsel, siger NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

INF-aftalen er fra 1987 og blev forhandlet af USA's daværende præsident Ronald Reagan og hans russiske kollega, Mikhail Gorbatjov. Den omhandler et forbud mod mellemdistanceraketter, der kan udstyres med atomsprænghoveder.

USA's præsident, Donald Trump, sagde tidligere i oktober, at landet vil trække sig ud af aftalen.

- Vi vil ophæve aftalen, og så vil vi udvikle våbnene, sagde Trump og tilføjede, at det vil ske, hvis ikke Rusland - og Kina - går med til at lave en ny aftale.

USA: - Rusland overtræder aftale

Udmeldingen fra Jens Stoltenberg er helt i overensstemmelse med Donald Trumps opfattelse af situationen.

Amerikanerne mener, at en ny generation af russiske krydsermissiler overtræder den 31 år gamle nedrustningsaftale, der ellers varslede et stort skridt for sikringen af verdensfreden.

I søndags sagde Trump følgende om nedrustningsaftalen med tydelig reference til Rusland:

- Hvis de andre (Rusland red.) er fornuftige og siger, at de ikke vil udvikle disse forfærdelige atomvåben, så vil jeg være ekstremt glad for det. Men så længe der er nogen, der bryder aftalen, så vil vi ikke være de eneste, der rent faktisk overholder den.

Russisk vrede

Truslerne fra præsident Trump er blevet mødt med vrede og fordømmelse fra russisk side.

- Det er et farligt skridt, som jeg er sikker på, ikke bare bliver forstået af det internationale samfund, men vil vække alvorlig fordømmelse fra alle medlemmer af verdenssamfundet, som er forpligtet til sikkerhed og stabilitet, og som arbejder på at styrke de nuværende regler, lød det fra Ruslands viceudenrigsminister, Sergej Rjabkov.

Rusland har afvist at have brudt nedrustningsaftalen ifølge Kreml-talsmand, Dmitry Peskov.

Bør søge konstruktiv dialog

Ifølge Kreml vil verden blive et farligere sted, hvis USA gør alvor af sine planer om at forlade aftalen. Det kan tvinge Rusland til at revurdere sit eget atomarsenal.

Men Rusland og USA bør fortsætte med at tale om aftalen, lød opfordringen tidligere på måneden fra EU-Kommissionens talskvinde, Maja Kocijancic.

- USA og Rusland er nødt til at blive i en konstruktiv dialog for at bevare denne traktat og garantere, at den er helt og kontrolleret implementeret, siger hun.

Jens Stoltenberg udtrykker ifølge nyhedsbureauet Reuters håb om, at Rusland og USA vil kunne fortsætte nedrustningsaftalerne, der blev indgået i slutningen af den kolde krig.

Muligt topmøde til november

USA's nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, har de seneste par dage besøgt Rusland, og møderne har været meget produktive for atomforhandlingerne, lyder det.

- Jeg har ført en række meget omfattende og frugtbare drøftelser, siger Bolton.

Der er sket så store fremskridt, at det ventes, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, og USA's præsident, Donald Trump, kan mødes i Paris 11. november.

- Vi planlægger, at vore præsidenter holder et bilateralt møde, siger Juri Ushakov, der er talsmand for Kreml.

Tusindvis af missiler destrueret

INF-traktaten står for Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty. Aftalen forbyder enhver opstilling af mellemdistanceraketter.

Den forbød missiler med en rækkevidde på 500 til 5500 kilometer. Dengang blev 1850 sovjetiske missiler og 850 amerikanske destrueret.

USA har endnu ikke formelt trukket sig fra nedrustningsaftalen.