Udland

Saudisk kronprins kommenterer journalistdrab for første gang: - Retfærdigheden skal sejre

Saudiske kong Salman og den saudiske kronprins står fast på, at de ikke ved noget om drabet på Jamal Khashoggi.

For første gang efter Saudi-Arabien i sidste uge bekræftede, at journalisten Jamal Khashoggi blev dræbt på det saudiske konsulat i Istanbul, udtaler den saudiske kronprins Mohammed bin Salman sig. 

Det skete onsdag til en stor, international konference i byen Riyadh i Saudi-Arabien. En konference, som flere store virksomheder og Udenrigspolitisk Nævn i Danmark har valgt ikke at deltage i efter Khashoggis død.

Fra kronprinsen lød det, at "drabet er smertefuldt for alle saudiere". Det skriver BBC

- Drabet er afskyeligt og kan ikke retfærdiggøres. De skyldige vil blive holdt ansvarlige for det, de har gjort. Retfærdigheden skal sejre, sagde Mohammed bin Salman i sin tale.

Samarbejde mellem Saudi-Arabien og Tyrkiet

Kronprinsen fortalte desuden, at Saudi-Arabien har et godt samarbejde med Tyrkiet, og at han ønsker at opretholde dette samarbejde.

- En masse mennesker forsøger at skabe en kløft mellem Saudi-Arabien og Tyrkiet. Jeg vil gerne sende et signal til disse mennesker om, at de aldrig vil være i stand til det. Kløften vil aldrig blive skabt, lød det fra Mohammed bin Salman.

Mandag meddelte den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdoğan ud, at efterforskningen viser, at Saudi-Arabien planlagde drabet på Jamal Khashoggi, flere dage før han forsvandt. 

Ifølge den tyrkiske efterforskning var 15 saudiske efterretningsagenter involveret i drabet. Alle er de set gå ind på konsulatet den dag, drabet fandt sted.

Erdoğan sagde tirsdag, at han holder toplederne i Riyadh ansvarlige for drabet på Khashoggi. Det skriver CNN.

Khashoggi dræbt på konsulat

Den saudiske journalist og systemkritiker Jamal Khashoggi gik 2. oktober ind på det saudiske konsulat i Istanbul for at aflevere en skilsmisseerklæring. Hans forlovede ventede udenfor, men Khashoggi kom aldrig ud igen. 

Saudi-Arabien har indtil sidste uge stået fast på, at Khashoggi forlod konsulatet i live, og de saudiske myndigheder afviste Tyrkiets beskyldninger om, at journalisten skulle være blevet dræbt på konsulatet. 

Den saudiske kronprins og den saudiske kong Salman har siden Khashoggis forsvinden holdt fast i, at de ikke har noget kendskab til, hvad der skete med journalisten, da han gik ind på det saudiske konsulat, men aldrig kom ud igen. 

I sidste uge bekræftede Saudi-Arabien imidlertid, at Khashoggi blev dræbt på konsulatet. 

Efterfølgende er vicechefen for Saudi-Arabiens efterretningstjeneste, Ahmad al-Assiri, blevet afskediget. Det samme er en af kronprinsens øverste rådgivere. 

Kong Salman har desuden nedsat en komité med Mohammed bin Salman i spidsen, som skal omstrukturere Saudi-Arabiens efterretningstjeneste.