Udland

Khashoggis veninde i Danmark: - Han blev myrdet for at være åbenhjertig

Aktivisten Manal Al-Sharif er i Danmark for at fortælle om sin bog ’Med hånden på rattet’.

Den 59-årige saudiarabiske journalist og kritiker af styret i Saudi-Arabien Jamal Khashoggi forsvandt, efter han 2. oktober gik ind på det saudiarabiske konsulat i Istanbul.

Mandag indrømmede styret i Saudi-Arabien, at Jamal Khashoggi var blevet myrdet på konsulatet.

En anden saudiarabisk kritiker af systemet Manal Al-Sharif, der kendte Jamal Khashoggi, var tirsdag i Danmark. Hun siger til TV 2, at hun ikke længere tør rejse hjem til oliestaten.

Egentlig er Manal Al-Sharif i Danmark for at fortælle om sin bog ’Med hånden på rattet’ på Bogforum i København i weekenden. Men nu er hendes bog blevet overhalet af det brutale mord på vennen og kollegaen Jamal Khashoggi.

- Han blev myrdet for at være åbenhjertig

Manal Al-Sharif er så rystet, at hun næsten ikke kan tale om det. Jamal Khashoggi støttede for syv år siden hendes kampagne for at få kvinder til at køre bil i Saudi-Arabien.

- Jeg er både ked af det og meget vred. Han blev myrdet for at være åbenhjertig. Det her er et nyt niveau, den saudiarabiske regering har nået. Lige nu er folk i Saudi-Arabien meget bange for at ytre sig. Alle tier, siger Manal Al-Sharif.

I 2011 blev hun verdensberømt på et døgn efter at have lagt en video på Youtube, hvor hun udfordrede forbuddet mod kvinder bag rattet i Saudi-Arabien.

Den kontroversielle video kostede Manal Al-Sharif ni dage i fængsel og syv års konstante trusler, der fik hende til at rejse til Dubai og til sidst til at søge eksil i Australien. Hun tør ikke vende tilbage til Saudi-Arabien, hvor hendes ældste søn på 13 år stadig bor.

- Det er farligt der nu, så jeg er gået i frivillig eksil. Jeg vil ikke hjem til mit land, for jeg ved ikke, hvad der sker der. De har fængslet mine venner uden at ville sige hvorfor. De har anholdt alle med betydning på de sociale medier.

Omverdenen forlanger svar

I år har de saudiske kvinder fået ret til at køre bil, men det imponerer ikke Manal Al-Sharif, selvom hun har ofret stort set alt for denne sag.

- Jeg frygter på en måde, at kvinders ret til at køre bil er blevet brugt af regeringen som et billede på, at den er reformvenlig. Men inderst inde er der intet sket. Det er et meget overfladisk billede, siger Manal Al-Sharif til TV 2.

Omverdenen forlanger nu forklaringer fra Saudi-Arabien efter mordet på Khashoggi. Udenrigsministrene fra G7, de rige industrilande, fordømte i dag mordet og sagde, at der er mange ubesvarede spørgsmål.

Den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), har tirsdag indkaldt Saudi-Arabiens ambassadør til et møde.