Udland

Saudi-Arabiens kongefamilie kondolerer Khashoggis søn

Tyrkiets præsident Erdogan fortalte tirsdag, at Saudi-Arabien havde planlagt mordet på Jamal Khashoggi flere dage i forvejen.

Saudi-Arabiens kong Salman og kronprins Mohammed bin Salman modtog i dag flere familiemedlemmer til den dræbte journalist Jamal Khashoggi i kongefamiliens palads i Riyadh.

Blandt gæsterne var Jamal Khashoggis søn, Salah Jamal Khashoggi. Det skriver det saudiarabiske nyhedsbureau Saudi Press Agency (SPA).

Kongen og kronprinsen kondolerede Jamal Khashoggis pårørende, der også talte broren til den dræbte journalist.

- Det er vigtigt for den saudiarabiske kongefamilie at vise, at den er rystet, og at den tager sig af Jamal Khashoggis familie, også selvom han var kritisk over for kongefamilien. De kongelige er højt hævet over den slags. Det er signalet indadtil i Saudi-Arabien, vurderer TV 2s mellemøst-korrespondent Steffen Jensen.

- Udadtil er signalet, at Khashoggis familie er loyale over for kongefamilien og kronprins Mohammed Bin Salman. Ville den være det, hvis det var kronprinsen, der stod bag mordet på Jamal Khashoggi? Så mødet handler også udadtil om at give den fortælling, man nu satser på, mere troværdighed.

Tyrkiet: Mordet var planlagt

Fra en talerstol i parlamentet tirsdag fortalte Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, hvordan Saudi-Arabien havde planlagt "det brutale mord" flere dage i forvejen.

Præsidenten satte spørgsmålstegn ved, hvorfor liget af den afdøde journalist endnu ikke var blevet fundet.

I talen gennemgik Erdogan nogle af de informationer, som tyrkiske efterforskere er kommet frem til.

Præsidenten kom ikke ind på detaljer om, hvordan den 59-årige saudiarabiske journalist mistede livet, men sagde, at efterforskningen blandt andet viste, at et hold på 15 saudiarabiske embedsmænd gik ind på konsulatet, den dag Khashoggi mistede livet.

Khashoggi skulle giftes

Derudover skulle tre personer være ankommet dagen inden Khashoggis død, hvor de angiveligt tog ud og udforskede en skov syd for byen.

Erdogan opfordrede til, at der blev iværksat en uafhængig undersøgelseskommission til at kulegrave sagen.

Khashoggi var systemkritisk journalist. Hans død har skabt røre internationalt, hvor politikere og medier følger sagen.

Han besøgte konsulatet i Istanbul i begyndelsen af oktober, da han skulle have udleveret nogle papirer, der skulle bruges til hans kommende bryllup.