Khashoggi dræbt

I dag lover Erdogan "den nøgne sandhed" om mordet på Khashoggi

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har lovet at afsløre, hvad tyrkerne har fundet ud af om mordet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi. Umit Bektas / Ritzau Scanpix

Den saudiske journalists forsvinden har optaget verden i flere uger. I dag lover Tyrkiet at afsløre, hvad der skete med den 59-årige systemkritiker.

Efter tre uger med læk, løgne og kreative forklaringer er tirsdag dagen, hvor verden endelig får "den nøgne sandhed" om, hvad der er sket med den saudiske journalist Jamal Khashoggi.

Det lover den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdoğan, der i dag løfter sløret for, hvad de seneste ugers efterforskning har afsløret.

- Intet forbliver hemmeligt, lover en repræsentant ifølge The Guardian

Hvor er Khashoggi?

Den 59-årige journalist og kendte kritiker af det saudiske styre gik tirsdag 2. oktober ind på Saudi-Arabiens konsulat i den tyrkiske storby Istanbul for at få orden i sine papirer, så han kunne gifte sig med sin forlovede, Hatice Cengiz.

Siden da har ingen set Jamal Khashoggi i live. 

Billedet her viser Jamal Khashoggi gå ind på det saudiarabiske konsulat i Istanbul 2. oktober. Nye optagelser viser, ifølge CNN, en anden mand i Khashoggis tøj senere samme dag.

I dag, tre uger senere, er alle parter - efter flere forskellige forklaringer - enige om, at han er blevet myrdet.

Men hvad skete der, hvem var involveret, og hvor er Khashoggis lig?

Læk fra den tyrkiske efterforskning

Kort efter at nyheden om Khashoggis forsvinden havde spredt sig til verdens aviser og tv-skærme, startede en stribe anonyme læk fra den tyrkiske efterforskning.

Og skal man tro de mange læk sendte Saudi-Arabien et hold af 15 agenter til Tyrkiet for at tage sig af den systemkritiske journalist, der var en kendt stemme i Mellemøsten og havde en fast klumme i Washington Post.

Det endte ifølge en lydoptagelse, som tyrkerne hævder at have, med, at Khashoggi blev dræbt og parteret med en knoglesav på det saudiske konsulat i Tyrkiet.

Mandag kom der overvågningsbilleder frem af en saudisk agent fra det 15 mand store hold, der forlader konsulatet klædt i Khashoggis tøj og går rundt i Istanbuls gader.

Til venstre ses Jamal Khashoggi, til højre Mustafa al-Madani iført Khashoggis tøj ifølge CNN.

Saudierne afviser kongefamiliens indblanding

De mange læk fra den tyrkiske efterforskning har flere gange medført, at Saudi-Arabien har måttet ændre deres forklaringer.

I sidste uge krøb saudierne til korset og indrømmede, at Jamal Khashoggi døde under en afhøring, der gik galt og endte i en slåskamp.

Men i denne uge valgte den saudiske udenrigsminister, Adel al-Jubeir, at kalde det "mord" og forklarede, at Khashoggi blev myrdet af agenter, der "overskred deres beføjelser".

I dag har han lovet en "omfattende efterforskning", skriver Reuters.

Mordet på den saudiske journalist har foreløbig kostet jobbet for to af kronprins Mohammed bin Salmans rådgivere og 18 saudiske officerer.

Saudi-Arabien afviser fortsat, at kongen og kronprinsen var klar over, hvad der skete.

Men senere i dag vil verden høre sandheden om Jamal Khashoggis mord, lover Erdoğan.

Følg sagen her på tv2.dk dagen igennem.