Udland

EUs afvisning af Italiens budget er vand på regeringens mølle, siger Eva Ravnbøl

Italien har tre uger til at præsentere et nyt budget.

Italiens omstridte budget bliver afvist af EU, da det ikke er bæredygtigt, og den italienske regering skal lave budgettet om, slår EU-Kommissionen fast.

Stik imod EU's anbefalinger har Italiens regering præsenteret et finanslovsforslag, hvor statsunderskuddet bliver øget til 2,4 procent af bruttonationalproduktet (bnp). Det har vakt bekymring i unionen, da Italien i forvejen har en stor statsgæld.

Det er første gang, at kommissionen afviser et statsbudget.

Vand på regeringens mølle

Ifølge TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl, er EUs afvisning vand på vicepremierminister Matteo Salvinis mølle:

- Han stormer frem i meningsmålingerne og har opnået opbakning fra 60 procent af vælgerne på at lukke havnene for immigranter og tegne et billede af EU som Italiens hovedfjende. Med den her afvisning fra EU kan han nu gå ud til sine vælgere og sige ”hvad sagde jeg, EU vil bestemme over os”,

Allerede lørdag var Salvini ude og sige, at regeringen i Italien ikke kommer til at ændre i sit forslag til et statsbudget på trods af protesterne fra EU-Kommissionen.

- Nok har Salvini haft medvind i Italien i den her sag, men han glemmer at fortælle, at Italien jo selv har skrevet under på den finanspagt, som EU-landene tilsluttede sig for at undgå et nyt økonomisk kollaps, som det der ramte Grækenland i forbindelse med finanskrisen. Salvini spiller højt spil, men indtil videre har han befolkningen i ryggen, siger Eva Ravnbøl.

Italien har fået tre uger

EU har givet Italien tre uger til at revidere budgettet, så det lever op til EU's krav. Det betyder, at et nyt budgetudspil skal være klar 13. november.

- Men vi opfordrer Italien til at sende det udspil så hurtigt som muligt. Det skal ikke nødvendigvis tage tre uger, siger Moscovici.

Han understreger, at døren er åben for dialog med Italien i denne periode.

Italien har en meget høj gæld på over 130 procent af bruttonationalproduktet (bnp), og EU-reglerne kræver, at italienerne bringer denne gæld ned.

Det udspil, der blev sendt til Bruxelles tidligere på måneden, lagde op til en markant stigning i de offentlige udgifter.

Bryder et medlemsland budgetregler, kan det føre til sanktioner. Det er aldrig tidligere sket, at kommissionen har sanktioneret et land i eurozonen for et budget.