Udland

Erdogan: Saudi-Arabien planlagde mord på forsvunden journalist

Efter tre uger med læk, løgne og kreative forklaringer på Jamal Khashoggis forsvinden afslører Erdogan i dag, hvad den tyrkiske efterforskning viser.

Saudi-Arabien planlagde "det brutale mord" på den saudiske journalist Jamal Khashoggi, flere dage før han forsvandt.

Det afslører den tyrkiske efterforskning ifølge præsident Recep Tayyip Erdoğan.

Khashoggi forsvandt under et besøg på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul 2. oktober.

Saudi-Arabien benægtede i første omgang, at der var sket ham noget. Men efter flere ugers læk fra den tyrkiske efterforskning blev det forklaret, at journalisten mistede livet under en afhøring, der gik galt og endte i en slåskamp.

Besøgte skov og fjernede kameraer

Foran parlamentet og den samlede verdenspresse forklarede Erdoğan i detaljer, hvad tyrkerne har fundet ud af i de tre uger, der er gået, siden Khashoggi døde.

Erdoğan fremlagde dog hverken billeder, lydoptagelser eller andre beviser undervejs.

Ifølge den tyrkiske efterforskning var 15 saudiske efterretningsagenter involveret i mordet. Alle er de set gå ind på konsulatet den dag, drabet fandt sted.

Derudover har den tyrkiske efterforskning vist, at to hold saudiske agenter var involveret i mordet. De har blandt andet besøgt Belgrad-skoven før mordet og fjernet kameraer fra konsulatet.

Belgrad-skoven er et af de steder, hvor tyrkiske efterforskere har ledt efter Khashoggis lig.

Videoen, hvor Khashoggi går ind på konsulatet, er gået verden rundt, men den tyrkiske præsident påpeger, at der ikke er nogen video af, at journalisten kommer ud igen.

I stedet er der billeder af en mand, der forlod konsulatet klædt i Khashoggis tøj, og ifølge Erdoğan er denne mand en af de saudiske agenter. 

- Det er et politisk mord

Erdoğan satte også fra talerstolen spørgsmålstegn ved, hvordan det kan være, at Khashoggis lig ikke er blevet fundet endnu, og understregede derfor, at alle sten skal vendes i efterforskningen af drabet på journalisten.

Derudover understregede han, at han ikke stiller sig tilfreds med, at Saudi-Arabien bebrejder nogle af kongedømmets efterretningsagenter for drabet. 

- Jeg tvivler ikke på kong Salmans oprigtighed. Men når det er sagt, skal der foretages en uafhængig efterforskning. Det her er et politisk mord, sagde Erdoğan.

Dermed undlod han at omtale den saudiske kronprins Mohammed Bin Salman.

Selv om kong Salman har den formelle magt i Saudi-Arabien, er det hans søn, der i hverdagen styrer landet. Derudover blev kronprinsen omtalt som manden bag mordet i flere læk fra den tyrkiske efterforskning.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) vil nu indkalde Saudi-Arabiens ambassadør i Danmark til en samtale efter drabet på Jamal Khashoggi.

Beslutningen kommer efter den tyrkiske præsidents påstand om, at drabet blev planlagt af saudiske embedsmænd.