Udland

Ekspert om Erdogans 'nøgne sandhed': - Det er ikke hele sandheden

Efter tre uger med læk, løgne og kreative forklaringer på Jamal Khashoggis forsvinden havde Erdogan i dag lovet svar fra den tyrkiske efterforskning.

"Den nøgne sandhed".

Det var, hvad den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdoğan havde lovet, da han foran det tyrkiske parlament, og den samlede verdenspresse fremlagde efterforskningen af mordet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi. 

Men havde man regnet med at få detaljerne om, hvad der skete med Khashoggi, og præcis hvem der stod bag, så blev man skuffet.

- Det er nok ikke hele sandheden, vi har fået, siger TV 2s journalist Martin Selsøe, der er tidligere korrespondent i Tyrkiet.

Det samme mener mellemøst-ekspert Fannie Agerschou-Madsen, der er cand. mag. og ekstern lektor på Københavns Universitet.

- Der er ikke meget nyt i det, Erdoğan siger, andet end at han har beviser for, at det var planlagt. Men det har der heller ikke været meget tvivl om, siger hun.

Efterforskning en del af Erdoğans magtkamp

Derfor kan vi forvente flere læk fra den tyrkiske efterforskning.

- Tyrkiske medier er allerede i gang. Allerede nu i timerne efter talen drysser de videre med nye navne og nye beviser, siger Martin Selsøe. 

. Video: Michael Rathje

Fra en talerstol i parlamentet fortalte Erdoğan, hvordan Saudi-Arabien havde planlagt "det brutale mord" flere dage i forvejen. 

Blandt andet havde agenter besøgt Belgrad-skoven, hvor tyrkiske efterforskere har ledt efter Khashoggis lig og fjernet kameraer fra det saudiske konsulat.

Men han fremlagde hverken billeder, lydoptagelser eller andre beviser.

- Det er nok en del af Erdoğans spil. Han vil gerne lægge et massivt pres på Saudi-Arabien for at få stækket landets indflydelse i regionen, siger Martin Selsøe.

- Det gør han ved at ramme kronprinsen, og det er derfor, han ikke kommer med hele sandheden i dag. Han beholder noget, så han har noget at spille videre med i den kommende tid.

Mordet på den saudiske journalist har foreløbig kostet jobbet for to af kronprins Mohammed bin Salmans rådgivere og 18 saudiske officerer.

Men selvom kronprinsen er blevet omtalt som manden bag mordet i flere læk fra den tyrkiske efterforskning, var han ikke en del af "den nøgne sandhed", som Erdoğan fremlagde i parlamentet.

- Så må vi se, om det lykkes dem at holde ansvaret der (ved rådgivere og officerer, red.), eller om det på sigt kommer til at pege direkte på Mohammed bin Salman, siger mellemøst-ekspert Fannie Agerschou-Madsen.

Andre dagsordener end journalisters ve og vel

Den tyrkiske præsident har andre dagsordener end retfærdighed og journalisters velbefindende, mener Martin Selsøe.

- Erdoğan vil gerne være den, der leder og samler Mellemøsten, forklarer den tidligere korrespondent.

- Saudi-Arabien bejler til den rolle og har en kreds af lande i Golfen og Egypten omkring sig, som støtter det saudiske lederskab. Så hvis Erdoğan kan bruge denne krise til at stække den saudiske kronprins og gøre ham uønsket i store dele af verden, har han vundet en sejr, som han kan bruge i sit videre politiske spil.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) vil nu indkalde Saudi-Arabiens ambassadør i Danmark til en samtale efter drabet på Jamal Khashoggi. 

Beslutningen kommer efter den tyrkiske præsidents påstand om, at drabet blev planlagt af saudiske embedsmænd.