Udland

Nu siger Saudi-Arabien, at journalist blev myrdet

Kongedømmet fastholder kronprins Mohammad bin Salmans uskyld i drabet.

"En stor og alvorlig fejl". Sådan beskriver det saudiarabiske styre nu drabet på journalisten Jamal Khashoggi. 

I sidste uge forklarede Kongedømmet, at Khashoggi døde under et slagsmål i det saudiarabiske konsulat i Istanbul, men i et interview med tv-kanalen Fox News beskriver den saudiske udenrigsminister, Adel al-Jubeir, nu hændelsen som "mord".

I interviewet beskriver udenrigsministeren desuden, at dødsfaldet fandt sted som følge af, at "enkeltpersoner overskred deres beføjelser". 

- De begik en fejl, da de dræbte Jamal Khashoggi i konsulatet og forsøgte at dække over det efterfølgende, sagde han ifølge CNN.

- Vi er fast besluttet på at afdække alle fakta. Og vi er fast besluttet på at straffe dem, der er ansvarlige for dette mord.

Udenrigsministeren fastslår, at kronprins Mohammed bin Salman hverken var ansvarlig for eller vidende om drabet, da det fandt sted.

Samtidig sender han sine kondolencer til Khashoggis familie.

- Vi føler med dem, og vi ønsker, at det ikke var sket. Jeg ville ønske, at det kunne være undgået, sagde udenrigsministeren til den amerikanske tv-station.

Kronprins har "trøstet" Khashoggis søn

Både kong Salman og kronprins Mohammed bin Salman har været i telefonisk kontakt med sønnen til den dræbte Jamal Khashoggi og udtrykt deres kondolencer. Det rapporterer det saudiarabiske nyhedsbureau Saudi Press Agency (SPA) ifølge mediet Al Jazeera.

I opkaldet "trøstede" kronprins Mohammed bin Salman den afdøde journalists søn og familie, beretter SPA.

Ifølge nyhedsbureauet skal sønnen Salah Khashoggi have reageret på opkaldene ved at udtrykke "dyb taknemmelighed" over for kong Salman og kronprinsen.

Nægtede først indblanding

Natten til lørdag dansk tid bekræftede Saudi-Arabien, at Jamal Khashoggi blev dræbt på landets konsulat i Istanbul. Det skete under et slagsmål mellem ham og folk på konsulatet, oplyste en offentlig anklager.

Den 60-årige saudiarabiske journalist og kritiker af styret i Saudi-Arabien forsvandt, efter han 2. oktober gik ind på konsulatet.

Journalisten flygtede fra Saudi-Arabien til USA i 2017 og levede frem til sin forsvinden i eksil i USA. Men i forbindelse med et forestående bryllup var Khashoggi mødt op på konsulatet for at ordne nogle papirer.

Hans forlovede blev udenfor og ventede i 11 timer, men Khashoggi kom aldrig ud igen. Anonyme tyrkiske embedsmænd har siden da hævdet, at Khashoggi blev dræbt og parteret under sit besøg.

Saudi-Arabien har tidligere afvist, at Khashoggi døde på konsulatet. I stedet var forklaringen, at han forlod stedet igen kort efter sit besøg.

Udenrigsminister Adel al-Jubeir fastholder i søndagens interview med Fox News, at de saudiske myndigheder ikke ved, hvor liget af den dræbte Jamal Khashoggi befinder sig.