Udland

Medie: Mand fanget på kamera i Khashoggis tøj efter drabet

Saudiske myndigheder har slået fast, at landets kongefamilie ikke havde kendskab til drabet.

En af de 15 personer, der er mistænkt i sagen om drabet på journalisten Jamal Khashoggi, er blevet filmet iført Khashoggis tøj på dagen for hans forsvinden. Det har en højtstående kilde fra de tyrkiske myndigheder oplyst til CNN.

Den amerikanske tv-kanal er kommet i besiddelse af nogle af de overvågningsbilleder, som indgår i den tyrkiske regerings undersøgelse af drabet. Tyrkerne har tidligere lovet, at de vil afsløre alt om sagen for at få sandheden frem.

Ifølge de tyrkiske kilder viser optagelserne den mistænkte mand forlade det saudiarabiske konsulat i Istanbul ad bagdøren iført Khashoggis tøj, falsk skæg og briller.

Var allerede mistænkt

Manden på optagelserne skulle, ifølge kilden, fungere som en såkaldt bodydouble - en person, der skulle ligne Khashoggi og udgive sig for ham. 

Det tyrkiske sagskompleks viser også, at samme mand er blevet set i nærheden af den verdensberømte Blå Moske iført Khashoggis tøj blot få timer efter, at journalisten sidst blev set i live 2. oktober.

Manden på videooptagelserne er blevet identificeret som Mustafa al-Madini, der ifølge CNN var i de tyrkiske efterforskeres søgelys i forbindelse med mordet, allerede inden overvågningsbillederne dukkede op.

Mandag kom det ligeledes frem, at Tyrkiets politi undersøger en bil, der tilhører det saudiarabiske konsulat i Istanbul.

Bilen er blevet fundet i Sultangazi-distriktet i den tyrkiske storby, oplyser tv-stationen NTV og andre lokale medier mandag ifølge Ritzau.

Skiftende udmeldinger

Saudi-Arabien er kommet med flere og skiftende udmeldinger i sagen, der begyndte, da den 59-årige journalist 2. oktober gik ind på det saudiske konsulat i Istanbul, men aldrig kom ud igen.

Efter først at have benægtet kendskab til hans forsvinden har en stigende mængde indicier og et medfølgende internationalt pres ført til, at saudierne er blevet nødt til at komme med en ny forklaring.

I sidste uge lød det, at Khashoggi var død under et slagsmål, men i et interview med tv-kanalen Fox News beskriver den saudiske udenrigsminister, Adel al-Jubeir, nu hændelsen som "mord".

- De begik en fejl, da de dræbte Jamal Khashoggi i konsulatet og forsøgte at dække over det efterfølgende, sagde han ifølge CNN.

I interviewet beskriver udenrigsministeren, at dødsfaldet fandt sted som følge af, at "enkeltpersoner overskred deres beføjelser". Han fastslår, at den saudiske kronprins, Mohammed bin Salman, hverken var ansvarlig for eller vidende om drabet, da det fandt sted.