95 procent af skilsmissen fra EU er på plads, siger Theresa May

16x9
Storbritannien er meget tæt på en Brexit-aftale, siger Theresa May. Foto: Ho / Ritzau Scanpix

Den irske grænse er fortsat en af de store udfordringer.

Ifølge den britiske premierminister, Theresa May, er næsten alt faldet på plads med hensyn til Storbritanniens udtræden af EU.

Parterne er nået til enighed om 95 procent af Brexit, lyder det fra premierministeren i en tale i Underhuset mandag eftermiddag.

- Lægger man alt sammen, er 95 procent af tilbagetrækningsaftalen og dens protokoller nu afgjort. Der er dog et punkt tilbage; hvordan vi garanterer, at vi ikke vender tilbage til en hård grænse mellem Nordirland og Irland, siger Theresa May.

Ifølge The Guardian forsøger May med sin tale at dæmpe en intern uro i det konservative parti.

Flere parlamentsmedlemmer kritiserede efter sidste uges topmøde i EU Theresa May for ikke at have opnået nævneværdige fremskridt i forhandlingerne om Brexit.

I sin tale gik May dermed i rette med kritikken ved at fremhæve alle de specifikke områder, hvor der allerede er indgået aftaler.

Flere aftaler indgået

Af indgåede aftaler bekræftede hun ifølge BBC, at hun er nået til enighed med de øvrige EU-lande om den fremtidige status for Gibraltar.

Der er også fundet fælles fodslag med hensyn til, hvordan eventuelle fremtidige stridspunkter mellem Storbritannien og EU skal løses. Ligesom at der er fundet klarhed om en britisk militærbase på Cypern.

Storbritannien skal forlade EU senest 29. marts 2019, og en såkaldt gennemførelsesperiode, der skulle slutte 31. december 2020, har været diskuteret.

En periode, der skal give Storbritannien tid til at tilpasse sig de nye forhold, samt sikre EU-borgeres rettigheder i Storbritannien og vice versa.

Men Theresa May insisterede ifølge BBC på, at hun ikke havde accepteret en længere overgangsperiode, men at der var "nogle få omstændigheder, hvor det kunne hævdes, at en forlængelse af gennemførelsesperioden kunne være at foretrække, hvis vi er sikre på, at det kun er kort tid."

Irske grænse er vigtigt

Men knasten om den irske grænse volder fortsat store problemer.

Ifølge den irske udenrigsminister, Simon Coveney, kan en forlængelse af briternes overgangsperiode efter Brexit ikke være et alternativ til den såkaldte bagstopper for Nordirland og Irland.

- Der vil ikke være nogen aftale om udtrækning uden bagstopperen. Så er det sagt, siger Coveney til avisen Irish Times ifølge Reuters.

Bagstopperen handler om EU's nødplan for at undgå egentlig grænsekontrol mellem Nordirland og Irland.

Han udtaler sig, da han bliver spurgt ind til, hvorvidt en forlængelse kunne være et alternativ.

May understregede ifølge The Guardian, at det er så vigtigt at beskytte Storbritanniens integritet, at hun er forpligtet til at undersøge "enhver mulig løsning" for at holde den irske grænse åben og sikre, at der ikke er nogen hindringer mellem Nordirland og resten af ​​Storbritannien.